ИМАЛО ЕДНО ВРЕМЕ...... - Басня

02 Февруари, 2019
15 коментара

   

                                              ИМАЛО   ЕДНО    ВРЕМЕ......

                                                                   Басня с продължение


 Червени пера се разхвърчаха из общинската гора. Вятърът ги поде и ги срещна с пера от гербаджийските папагали. От средата на гората литнаха сините папагали, наперени, долепиха уши до червените и шу- шу- му- шу – разбраха се как да вдигат крила на горския съвет. Трябваше да се помогне на агропапагала и на калинката, защото в гората листа колкото искаш, трябва да се чистят, но на агропапагала и на калинката не им се даваха пари за тая работа. Уговориха се и изпълниха уговорката. Но здравецът от областната гора взе, че не им призна уговорката и я върна обратно в горския съвет. Червената папагалка с дългите пера, която бе кацнала на най- високото дърво в съвета, веднага изпрати близки папагали да осведомят сините и гербаджийските. И пак се уговориха, и пак приеха онова, което другите животни отрекоха, които и подписка внесоха в горския съвет.

     А  по тъмна доба вълкът лежеше и вече беше начертал  стратегия, за да може червените папагали да се провалят. Не да изчезнат от гората, да си летят из нея, но без цел и посока. Опитен беше вълъкт. Беше седял няколко години на господарския трон, беше ръководител на горския съвет, беше от години сред седемнадесетте животни и птици около трона, та всичко му беше ясно като бял ден. Той подкрепяше седящата на трона катерица, която доста беше наедряла, и която нямаше твърдостта на вълка. Пък и голяма тежест имаше на главата си катерицата. Русата гълъбица, която седеше на трона преди нея, беше и оставила  дългове, / е, малко имаше и от делфина/, че катерицата само дългове връщаше и нямаше пари една рекичка да оправи, едно мостче да построи, едно пътче за животинките да има. И вълкът, заврян вечер в разкошната си дупка, кроеше планове от къде да мине, как да прескочи враговете, как да скокне,  само и само  да  отстрани от пътя към трона червените папагали.

      Червените пък искаха непременно да завладеят  трона на господар на гората. То не бяха прехвърчания, то не бяха събирания в ято, то не бяха прелитания до централната гора, то не бяха визии, то не бяха крясъци на горския съвет, стигнаха чак до конгрес  и още по- напористи литнаха из общинската гора да търсят съмишленици. От  червените собено се бе озлобила  майката на розовото фламинго. Все  ХЪСКИТО и беше виновен, защото тя не можеше да си  смени никога червените пера, а ХЪСКИТО  по едно време беше в ятото на червените. Вечер  ХЪСКИТО  тичаше из гората и все към трона гледаше. Много му се искаше да седне там. Притичваше и до областната гора, и до централната, събираше разни книжа и ги носеше насам – натам, за да  може чрез тях да се домогне до трона. Едни животни много го обичаха, други напълно го отричаха. На горския съвет големият мечок, вълкът  и д-р НЕ го подкрепяха. Но какво можеха да сторят срещу голямото ято на червените, гербаджийските и сините папагали?

      В това ято се бе смушила и русата гълъбица. Тя, която седя на господарския трон четири години, сега се заканваше, че пак ще седне на този трон. И как няма да иска! Що пара мина през общинската гора, що книжа подписа, пък и накрая прибра един прелитнал от друга общинска гора гълъб в нейното гнездо. Сега русата гълъбица хвърчеше всяка сутрин в съседната общинска гора и управляваше нивите на всички животни от тази гора. Но.... друго е да си на господарския трон в една общинска гора, в която бликат минерални извори и пеят славеи.  За сега животните и птиците в общинската гора не можеха да разберат  дали гербаджийските папагали ще летят до нея по пътя и към трона, или сините. Или тя ще  представлява с русия си перчем и двете ята. Пък и имаше и друга причина да лети така наперено. Част от живеещите в общинската гора не харесваха катерицата. Едни крещяха, други скимтяха, трети нервно летяха, но където и да спираха, все я одумваха, че нищо не прави за тях, че не знае как да го прави, че не е за господарския трон. Обвиняваха я, че вместо с рунтавата си опашка да скача по най- високите дървета в централната гора, тя се е завряла в хралупата си и нещата в гората са спрели на едно място. Бяха минали повече от три години, откакто тя седна на господарския трон, оставаха и осем месеца, докато е горе, но пропуснатото няма да може да навакса – казваха по- умните животни.

     В общинската гора най- дребничка беше калинката. Но това синьо папагалче стоеше в основата на всичко, що ставаше сред дърветата и полетата. Успя да осъди голямо животно от централната гора, на горски съдилища го изпращаха разни животни, то все се спасяваше. В началото на февруари пак има съд заради документи от преди дванадесет  години. Най- после калинката остави на мира  големия  мечок, но все още имат неуредени сметки. Мечокът не иска изобщо да среща калинката, оставил е на горските адвокати да  търсят сметка от красивия елен и земеделския папагал,  които и денем и нощем заобикалят пътеките, по които върви големият мечок.

     А в гората вечер ставаше страшно. Светещи очи, въртящи опашки, приглушени крясъци, тъмни дървета – навсякъде имаше животни и птици. Едни задрямваха, други тръгваха , готови за скок, трети  в чужди дупки се мушеха, четвърти литваха, пети се свиваха в тъмните клони. Докато дойдеше другия ден, в който животът в общинската гора започваше с песента на славеите, пък се разчуваше я за някое изядено животно, я за друго, предало богу дух, ту за трето, което знаеше кой къде е бил през нощта. Само полетът на разноцветните папагали не спираше и като ехо се разнасяше крясъкът им: „Искам, искам, искам....трона...”

                                                                                      Ирина Кирилова

                                                                                              Тракийски свят

ЕТИКЕТИ: Хисаря;

Коментари

Анонимен
#1 от читател
02 Февруари, 2019 | 12:20
Напиши отговор
Оценка: +16
Обитателите на общинската гора да не си седят по хралупите по избори, че все такива приказки ще четат.
Анонимен
#2 от fn
02 Февруари, 2019 | 15:36
Напиши отговор
Оценка: +14
Катерицата, катерицата, тя да излезе от хралупата, да скокне насам- натам, че времето и мина.....
Анонимен
#3 от Перин
02 Февруари, 2019 | 17:39
Напиши отговор
Оценка: -14  +13
Голяма тъпня! Всички ги знаем нещата. Като имате дупе, пишете в прав текст, защото е жалко. Гълъбици, катерица, папагали, всички до един са крадливи свраки, на които им знаем имената. Да ги започнем ли по азбучен ред. Стотици пъти сме ги казвали!
Анонимен
#4 от Радев
02 Февруари, 2019 | 18:13
Напиши отговор
Оценка: -14  +7
По добре би подхождало на Макавеев свиня, Нейчев овца, Пирянков магаре, Султанов говедо, Мустакова коза, Гаврилов прьч, Недевски хлебарка, Шапков вьшка,..........
Анонимен
#5 от Пирин
02 Февруари, 2019 | 19:00
Напиши отговор
Оценка: -6  +13
И като ги знаеш кое те дразни? Че не владееш литературните жанрове ли? Само се чудиш как да ръфнеш Ирина. Нас пък това ни забавлява. Тия животни аз ги чета още от времето на Гаръбски. Тогава започна във в. "Славей". Лошото е, че някои от тях са още от онова време, а новите нищо ново не правят.
Анонимен
#6 от Фройдист
03 Февруари, 2019 | 10:30
Напиши отговор
Оценка: -1  +16
Алоо,славейчето...Защо в баснята го няма твоя любим персонаж -турската черна пантерка яшарска?..Да не се е обърнала палачинката!?..Оня ден го гледам прегърнат него,на Калинката тъст му, Кольо Марковски/вечния секретар/...Смееха се най демонстративно на центъра....Да нЕма нов политфилм,А ?...
Анонимен
#7 от Кирил Иринов от Славеев дол Маймун дере
03 Февруари, 2019 | 12:27
Напиши отговор
Оценка: -29  +11
Първо,да кажа на Перин Пирин Созополскси ,дето да целува ръка на тъстът му Писков,че го приюти..Сотьо,даже Кольо Пъпката и Свинаря те отсвириха,разбирайки,че нищо не става от теб!..Целувай ръка на даскал Писков ,че те храни с пенсията си!!..А на фройдиста казвам---Яшара ,Янкулов и Марковски са за убиване..И тримата !!..Ама поне не са ПеПерасиi...Говорили са си за кошути,сърнички и катерички...Друго няма какво да ги събере...
Анонимен
#8 от Ирина
03 Февруари, 2019 | 12:51
Напиши отговор
Оценка: +17
Не обръщайте името ми обратно, не го използвайте, макар това да е шега! Черната пантера защо я няма в общинската гора? Ами излегнала се е в една луксозна къща за горски гости и то не какви да е, а от централната гора, та дори и от чужбинските сараи. Но ще излезе някоя нощ, тя е от тези животни, които нощем знаят какво става из гората.
Анонимен
#9 от Тано Тинтиков
03 Февруари, 2019 | 16:52
Напиши отговор
Оценка: +16
Толкова пошли хора в тази община трудно може да се намерят читавите управляващи така ,че затъване затъване до безкрайност,
Анонимен
#10 от без коментар
03 Февруари, 2019 | 20:12
Напиши отговор
Оценка: +32
Кириле,Кириле, вземи се гръмне! Не бъркай Кирилова в ченгеджийските си идиотии. Болен мозък.
Анонимен
#11 от Езоп
03 Февруари, 2019 | 20:46
Напиши отговор
Оценка: +14
Браво ,Ирина..!!
Анонимен
#12 от само да кажа на Езоп от коментар 11
03 Февруари, 2019 | 21:27
Напиши отговор
Оценка: -25  +13
Чоджум,нема кой да те разбере...Дори дипломираните филолози със росица стефан киркова начело не могат го смелят туй нящо...За охлюва сотиров,още по малко...
Анонимен
#13 от само кажи
04 Февруари, 2019 | 09:28
Напиши отговор
Оценка: +30
отговор на #12 »
Ти пък откъде го разбра това?Ирина е майстор на тези работи.Вие пък от ДС откъде ги знаете тези работи.Като гледам как боравиш с лъжите и интригите нищо не са те научили.То и ти си имаш име,но всяко нещо с времето си.
Анонимен
#14 от TAKA
04 Февруари, 2019 | 14:00
Напиши отговор
Оценка: +10
Пролетта още не е дошла, а гората се събуди
Анонимен
#15 от Каишков
04 Февруари, 2019 | 18:12
Напиши отговор
Оценка: +10
Който си го може-МОЖЕ ! Браво на г-жа Кирилова..Баснята с продължение не е от сега ..Има 25 годишна давност.Помня,когато един зам.председател на Народното Събрание идваше на почивка в УБОто-Хисаря,и как носеше вестник „Славей„ в София да го четат..Юнал Лютви се казваше въпросния господин...Дори беше дал на авторката журналисктчески пропуск за Парламента..Много ме кефи , че читателите разпознават авторите на коментарите..Наздраве !!
Добави коментар


Тракийски свят не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани.