Юрти предлагат на все повече унгарци евтино бягство от кризата с издръжката за живот

Автор: Няма коментари Сподели:
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Давид Зих, който работи във филмовата индустрия в Унгария, никога не си е помислял, че в крайна сметка ще живее в юрта, за да избяга от растящите разходи за живот. Той планирал къща с тераса и гледка в свой парцел близо до Будапеща, пише Ройтерс.

Но растящите цени за строителство и енергия го принудили да помисли отново. 37-годишният оператор купил юртата – голяма кръгла тента, подобна на използваните от номадските народи в степите на Централна Азия.

„Когато юртата стане готова, тя ще струва наполовина по-малко от цената на къща с лека конструкция. Получих оферта за такава къща през пролетта и до есента цената нарасна с още 30%“, споделя Зих.

Новият му дом с прозорци и изолирана дървена основа, дървени стени с летви и непромокаем таван, покрит с изолация, ще бъде с площ от 80 кв. м и ще се намира сред борови дръвчета в Будакесзи. Очаква се той да бъде завършен, преди да застудее.

Зих, който в момента живее в апартамент под наем с централна отоплителна система, казва, че след като се установи в новото си жилище, ще направи големи спестявания, тъй като ще отоплява юртата с електрически нагреватели, монтирани на стените.

Младежът е един от все повечето унгарци, които избират юрти като постоянно жилище заради енергийната криза.

Строителят на юртата Габор Адорян казва, че поръчките му нарастват и той е напълно зает до следващото лято. Всичките му поръчки са за най-големия размер юрти, използвани обичайно за домове.

Според него в Унгария сега съществуват около 1000 юрти, а все повече се използват като жилища. Преди те били използвани само от туристи и хора, живеещи далеч от големите градове.

Огромно облекчение

„Някои казват, че тенденцията ще се запази в бъдеще, вероятно защото много хора избират юртите не само заради растящите цени на енергията, а и заради ръста на цените на строителството“, казва Адорян.

Строителството на юрта с размерите на дома на Зих ще струва под 10 млн. форинта (23 400 долара), което е под една четвърт от цената на малко жилище, отбелязва той.

За построяването на най-голямата юрта са необходими около три дни. В Унгария има десетина строители на юрти и повечето от тях казват, че имат много нови запитвания и поръчки.

Юртите са по-евтини за отопляване, тъй като въздухът циркулира в единично кръгло пространство, което задържа топлината за по-дълго време, а стените са изолирани, обяснява Адорян.

„Дори малка печка може да затопли юрта за кратко време“, допълва той.

Семейство Погани, което живее във ферма близо до Кечкемет, Източна Унгария, като отглежда овце и тикви за продажба, се нанесло в юртата си преди три месеца.

В бившия си дом те можели да отопляват само една стая с печка на дърва и дори тя изстивала до сутринта. Сега ще използват печка и електрическо подово отопление в юртата си, която е мебелирана и оборудвана като всеки апартамент с картини, растения, диван, маса за хранене и прилична кухня.

Тъй като очакват първото си дете, поддържането на топлината е по-важно от всякога. Те планират да живеят в юртата с години, докато се опитват да спестят за възстановяването на старата им ферма.

„За мен това е огромно облекчение… Не се страхувам, че ще ни е студено, тъй като зная, че печката ще поддържа топлината в дома ни“, казва 22-годишната детегледачка Петра Погани-Баго, докато седи до съпруга си в уютното им жилище.

28-годишният Михали Погани, който работи като застрахователен агент, казва, че светът се променя и хората трябва да свикват с по-ниско ниво на удобство.

„Голям лукс е да отопляваш апартаменти до 26 градуса по Целзий“, отбелязва той.

Предишна статия

Обединена мрежа: Актуализация с Кимбърли Гоген

Следваща статия

Городок – Призыв

Други интересни