Висш държавен служител и адвокат заряза столицата, за да дава безплатни правни консултации на село

Автор: Няма коментари Сподели:

Нина Ламбова се прочу с първото дело за обезщетение на пострадал от ваксина срещу ковид

08.01.2024, borbabg

Нина Ламбова, прочула се със заведеното първо дело за обезщетение на пострадал от ваксина срещу ковид в България, заряза живота в големия...

Нина Ламбова, прочула се със заведеното първо дело за обезщетение на пострадал от ваксина срещу ковид в България, заряза живота в големия град и вече е жител на павликенското село Димча.

Адвокат с 26-годишна практика, тя е решила да бъде още по-полезна на хората и от януари ще дава безплатни правни консултации всеки последен петък от месеца от 10 до 12 часа в сградата на кметството.

Нина Ламбова не е случаен човек и зад гърба си има солидна биография на държавен служител с опит.

Тя е бивш съветник в земеделското министерство, била е директор на Областна дирекция по земеделие – Стара Загора, главен секретар в Столична община, публичен изпълнител в Агенция за държавни вземания, експерт в Агенцията за обществени поръчки, помощник-нотариус. Завършила е и антикорупция във Военна академия „Г. С. Раковски”. Понастоящем е председател на Българския алианс за достоен живот (БАДЖ) – организация, която се занимава със защита на правата на гражданите. Член е на Обществения съвет към Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове в Народното събрание. Оттам вижда много документация, която след година ще дойде в България. Наясно е например земеделските производители на какво ниво ще бъдат и кои от тях ще фалират или ще останат в бизнеса. Предварителната информация, която има и друг не може да обобщи, я прави особено полезна за мнозина, защото хората ще бъдат подготвени. През цялото време практикува и като адвокат, предимно в областта на административното право. Последните години е живяла в София и Пловдив, но си е избрала тишината и чистия въздух на Димча, където се чувства отлично.

„Напоследък делата, с които се занимавам, са срещу репресията по време на ковид пандемията, зеления сертификат и ваксините.

Предвид това, че всеки ден ми се обаждат хора от цялата страна, за да задават въпроси и търсят отговори, а и последните три години работя почти изцяло за обществени каузи, аз давам консултации и ги съветвам абсолютно безвъзмездно, независимо къде се намирам. Правя това за много хора и организации. Реших, че и жителите на с. Димча също могат да се възползват, и имам възможност да отделям един ден в месеца за това. Ще ги насочвам и упътвам, за да може административната тежест, която изпитват при упражняване на правата си, да бъде облекчена по някакъв начин”, споделя за „Борба” Нина Ламбова.

Тя смята, че всеки човек, независимо каква професия упражнява, трябва да отдава част от времето си за благотворителни дела.

Самата тя не може да помогне финансово, но може да го стори с опита си в администрацията и правото. Конкретно, безплатните консултации по всички адвокатски въпроси, които ще дава, имат за цел гражданите да намерят по-краткия път към институциите. „Това не означава, че казусът на хората, които се обърнат към мен, ще бъде решен докрай, защото не е позволено по Закона за адвокатурата да извършваш „про боно” някакви услуги, които ще изместят останалите адвокати. Аз дори ще насочвам хората към колеги, които в тяхната област биха им били полезни. Ще помагам дори при попълването на бланки, щом ги затрудняват, да им кажа каква е процедурата да си сложат ограда, да си донесат молбата или нотариалния акт. Ще обясня стъпките, които трябва да направят за решаването на проблема им, ще направя каквото мога за обогатяване на правната култура. В никакъв случай няма за заместя или изместя някой адвокат от полето му на професионална сфера, да правя нелоялна конкуренция или допълнителна реклама”, разяснява адвокатката.

В село Димча Нина Ламбова живее от една година, а изборът станал случайно.

Изглед към едно плато и сърна на поляната срещу прозореца на бъдещата й къща, докато я разглеждала, решили въпроса къде да се установи. Преди това обаче обиколила Странджа, а после сметнала, че е добре до прехвърли Балкана и да разгледа и Северна България. „Минах много плахо през Хаинбоаз и стигнах до едни села, които не ми бяха познати, с различна архитектура. С малко по-свити и не толкова разговорливи, но гостоприемни и добронамерени хора. В с. Димча ме упътиха към няколко къщи, харесах едната. Бързах да се махна от шума, от антените, сирените и линейките, които фучат, и го направих за една седмица. Близо две години търсех нещо такова, колебаех се, така че решението ми не е толкова спонтанно. Но в крайна сметка беше назрял моментът. В София по време на пандемията с всичките тези локдауни да се живее, беше много трудно”, обяснява преломната стъпка в живота си Нина Ламбева.

Преди дни била в столицата да участва в кръгла маса в БТА и казва, че само за 4 часа пребиваване се почувствала изморена.

В Димча е спокойна, не иска да променя хората и живота в селото, но има идеи, с които да го подобри. Смята да се опита да ангажира широкия кръг от познатите си в сферата на културата, които да дойдат и да направят концерти, да представят книги. Друга хубава нейна идея е изграждане на дендрариум, тъй като и в земеделието познава доста хора. Надява се новата местна власт да отговори с ентусиазъм, за да може намисленото да се осъществи за радост на хората.

Ана РАЙКОВСКА

https://bgprevedi.com/nina-lambova-free-legal-consultations-42586-2/

Предишна статия

Отец Абсолют: Не съдете по себе си!

Следваща статия

ИГРАЛЕН ФИЛМ ЗА РЕПТИЛИТЕ…

Други интересни

Вашият коментар