ДА СИ СПОМНИМ СРЕЩУ ИЛИНДЕН ЗА ИЛИН ПАУНОВ!

16 Юли, 2019
9 коментара

                                      РАДОЙ РАЛИН ЗА ИЛИН ПАУНОВ

     Ако Илин Паунов беше останал в България, щяха да го смачкат. Така направиха с много наши хора. Бешков беше жив, но не остана същия Бешков. И много други художници бяха смачкани. Илин щеше да се прояви ярко като художник с тая тракийска неубозданост, с тази мечтателност и щеше да остане един от честните люде.

    Онова, което направи в Париж, не е само победа на нашето изобразително изкуство. То е нещо много по- голямо, защото ни поставя на една световна линия и там се вижда неговия принос.

    Изкуството трябва да бъде на всички.  Изкуството тогава е изкуство, когато намери своето признание, а с него стана точно така.

    Илин продава картините си, защото в тях личи неговата обич към Париж и това дава надежда на много хора, че като отидат в Паниж, ще го видят такъв, какъвто го е нарисувал.  Там показа как истинското изкуство трябва да стане насъщен хляб. Защото в картините му има топлота и интимност  така, както в поезията на нашите поети Лилиев, Багряна...

    Когато съм в двора му, си мисля как накара да изглеждат жалки тези правителствени станции от миналотото, сравнени с осъществените му мечти, натрупани от толкова години. Той ги донесе тук, за да ги видят хората. Защото и други ходят по чужбините, и други донасят пари, но се фукат с тоалетите на жените си и с „Мерцедеси”. Ами да направят и те такова нещо! Това, което е направил, ще го остави в спомените на хората.

    Аз имам негови картини от години. Приятно ми е, че той ги е направил така просто, като че не с бои, а  бои, правени от цветовете на самите цветя, които цъфтят, на самите дървета, които преди да родят плодове, раждат тези негови бои.

    Картините му от Париж са направени сякаш от погледите на много хора – с цялото това весело движение, което ги тласка първо от любопитство да видят какво ще нарисува, а после да купят точно неговата картина. Хората усещат, че картината е направена от сърцето.

    Пожелавам на Илин Паунов да запази своята твърдост в характера. Каквото и да се случи, виждам, че ще събере свои сподвижници. За жалост народите са неблагодарни към изкуството и не могат винаги да го оценят. Особено българите, които измислиха най- подходящата поговорка: „Сбогом, Гергино, да ти се не види панаирът!” Затова е добре да не обръща внимание на простащината, защото той говори чрез това, което рисува.

    Най- хубавото в него е, че не съм го виждал да става адвокат на себе си. Стават онези, които не могат да имат истината. А той истината я има. Трябват му само повече хора да видят неговите картини.

Из книгата „Картини от един живот” с автори Ирина Кирилова и Илин Паунов

Илин Паунов си отиде от този свят на 15 март 2004 година

                                                                                         Тракийски Cвят

ЕТИКЕТИ: България.;

Коментари

Анонимен
#3 от до 2
17 Юли, 2019 | 07:37
Напиши отговор
Оценка: -20  +8
Никой никъде не е бягал.Пуснаха го на екскурзия до Италия заедно със сина му (!?!?).Как ли е ставало това преди 40 години ?
Анонимен
#4 от Приятел
17 Юли, 2019 | 09:21
Напиши отговор
Оценка: +14
Бог да го прости. Кога минаха 15 години от смъртта му? От общината започнаха ремонт на улица "Илин Паунов". Това му стига като гледа отгоре.
Анонимен
#5 от Бог да го прости!
17 Юли, 2019 | 11:00
Напиши отговор
Оценка: +15
Първата му изложба беше организирана в хотел Аугуста, защото тогавашния кмет беше против да се прави в читалището. После имаше изложба в Пловдив в хотел Марица. Времето ще покаже що за художник е бил. Важното, че не беше лош човек. По неговите думи си е намерил тази пазарна ниша с помощта на приятели сърби във Франция и се развиваше добре. На кого пречеше? Сигурно е имало и такива, да не забравяме, че сме в България. Имаше и много приятели до самия си край!
Анонимен
#6 от Близък
17 Юли, 2019 | 11:41
Напиши отговор
Оценка: +20
Ако не беше истински признат художник, нямаше да направят изложба на Илин Паунов в Националната художествена галерия в София, в Народното събрание, в Българо- германския център, във Варна, да участва в предаваето на Тодор Колев "Как ще ги стигнем" и да има за него десетки предавания в БНТ, БНТ -Свят, и още няколко телевизии и статии в най- големите български вестници, интервюта в радиостанции....Пък и Президента Петър Стоянов никога нямаше да дойде в къщата му в Хисаря, ако той не заслужаваше! Министри, поети, депутати - всички минаваха през неговото имение и си отиваха с подарена картина. И Негово Величество цар Симеон втори, когато се срещна с него в Баня, го поздрави като стар познат и сега в двореца му са окачени картините, които има и той и княгиня Калина.
Анонимен
#7 от вечна му памет
28 Юли, 2019 | 13:46
Напиши отговор
Оценка: +16
Имаше много приятели, но някои бяха използвачи
Анонимен
#8 от до 2
29 Юли, 2019 | 23:13
Напиши отговор
Оценка: +18
отговор на #3 »
Не мислех да ти отговарям , но ще го направя, и за разлика от тебе имам ташаци да си пиша името - Георги Паунов съм , та този който ти визираш...Да стана с много пари , и курви които изчукаха тогавашните началници...Около 3000 лв. на човек за 1979г. Приседна ли ти ???? И да избягахме в РИМ, иначе щяхме да се върнем....Разбра ли сега ТРОЛ без име...???? Нямаш даже достойнство да си пишеш името....!!!!
Анонимен
#9 от Е, сипаха ли ти да ядеш?
30 Юли, 2019 | 17:13
Напиши отговор
Оценка: +15
Така се отговаря на провокаторите. Илин Паунов умря, но Георги Паунов е жив и може да докаже кой какъв е бил.
Анонимен
#10 от Е, сипаха ли ти да ядеш?
30 Юли, 2019 | 17:13
Напиши отговор
Оценка: +13
Така се отговаря на провокаторите. Илин Паунов умря, но Георги Паунов е жив и може да докаже кой какъв е бил.
Анонимен
#11 от Един от всичките Бачовци в Хисаря
18 Август, 2019 | 12:05
Напиши отговор
Оценка: +3
Хисаря дължи много на Илин Паунов, зощо злобейте бе Хисарчани,Имаме много талантливи худажници, Вълчан,Боян,Петьо, Иван Бегов, и сигурно още толкова , невероятни хoра, едно трябва да знае всеки ,на добър художник не му е нужно академия, задължително, много са художниците по света ,стига с тази комунистическа догма ,образование задължително.... Гордейте се със Илин Паунов ,който никога не каза лоша дума за колегите в бранша, нито пък за други хора, често ходеше при Златьо Бояджиев особено след, като Златьо се парализира.Бяха големи приятели! Илин, винаги търсеше начина да искара пари ,когато заплатата беше 85 лева на месец , вместо да вземе четката и да седне да рисува.А Илин Паунов правеше пари от това което вършеше, докато други рисуваха само...той беше първия човек в бизнеса , който имаше назначени чираци и плащаше заплати по онова ,тъпо комунистичеко време. Ще ти завиждат Бачо Илине, защото го нямат, ти го имаше и го показваше , от там и завистта. Почивай Бачо Илине в мир!
Добави коментар


Тракийски свят не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани.