Бунтарската естетика на Paco Rabanne

Автор: Няма коментари Сподели:

Слънчева Испания е родина на едни от най-известните и разчупващи статуквото творци в съвременното изкуство. Вероятно в главата ви вече изникват картините на Пикасо и Салвадор   Дали или единствената по рода си Саграда Фамилия на архитекта Антонио Гауди. В тази статия ще отделим заслужено внимание на един испанец, чието имe e емблема в модния свят – Paco Rabanne. 

Кой е Paco Rabanne?

За живота и постиженията на известния дизайнер може да се напише да се напише цяла книга, но ние ще обобщим основното. Истинското му име е Франсѝско Рабанѐда и Куѐрво, което по-късно самият той съкращава на Paco Rabanne – псевдоним, с който се прочува в света на модата. Роден е преди 85 години в Сан Себстиян, но заради избухналата през 1936 г. Испанска гражданска война, емигрира във Франция. Завършва архитектура в Националното училище за изящни изкуства в Париж. Въпреки това, неговата истинска страст се оказва не проектирането на сгради, а създаването на бижута и дрехи. 

Неподражаемият стил на Paco Rabanne

Талантът на Paco Rabanne не остава незабелязан и той започва кариерата си  като дизайнер на бижута за едни от най-известните модни къщи като: Dior, Pierre Cardin, Balenciaga и Givenchy. През 1966 г.  той създава първата си модна колекция, която остава в историята с гръмкото име „12 неносими рокли от съвременни материали“. Тя е смела, дръзка и различна. Вместо типичните платове за дамски дрехи – като коприна или шифон, той извайва роклите си от нетрадиционни материали: кован метал, фибростъкло, пластмаса, трикотаж.  Paco Rabanne е пионер в използването на рециклирани материали в модната индустрия. Неподражаемият му стил и революционните му идеи бързо му донасят световна слава. 

Бунтарската естетика в парфюмите Paco Rabanne

Очевидно испанският моден дизайнер не се страхува да навлиза в нови сфери – след бижутата и дрехите, той се прехвърля в света на парфюмите. За разлика от неговите „неносими“ рокли, парфюмите Paco Rabanne се превръщат  в едни от най-харесваните и популярни аромати в наши дни. 

Дебютният парфюм Paco Rabanne е създаден през 1969 г. от парфюмериста Michel Hy и носи името „Calandre“. Този отличителен дамски аромат се отваря със свежестта на бергамот, последвана от флорални нотки на бяла роза, пеларгония и зюмбюл. Опаковката на Calandre е не по-малко впечатляваща. Тя напомня  типичния за Paco Rabanne стил – изчистена, с метален обков, сякаш изпреварила времето си.

Lady Million е един от хитовите дамски парфюми, който успява да се превърне в бестселър. Той е  сладострастен, чувствен и пристрастяващ. Металната опаковка, този път избрана в златно, е запазена марка на Paco Rabanne. Мъжкият еквивалент на този парфюм се нарича 1 Million – завладяващ аромат, който се предлага в различни разновидности. Може да ги разгледате в онлайн магазина на Венера Козметикс.

Друг най-популярните мъжки парфюми Paco Rabanne е Invictus. Веднага ще го познаете по нетрадиционната опаковка във формата на трофей. Изборът на флакон не е случаен, защото Invictus е аромат за непобедими мъже. Женският парфюм, лансиран заедно с  Invictus, e Olympéa – аромат , съчетаващ неочаквани и мощни нотки, по майсторски начин, за да предаде идеята за съвременна Афродита. Това ухание е успяло да плени сърцата на милиони жени по света. Може да откриете тези и още много други парфюми Paco Rabanne от Венера Козметикс.

                                                                                                              Георги Талов

Предишна статия

ВЪОБРАЖЕНИЕ, ТВОЕТО ИМЕ Е „ЧАСОВНИК“

Следваща статия

ДА СИ СПОМНИМ СРЕЩУ ИЛИНДЕН ЗА ИЛИН ПАУНОВ!

Други интересни