Бойко Рашков: Не можем да гарантираме на хората, че...

06 Декември, 2017
0 коментара

                           Бойко Рашков

Ние, в Бюрото вече не можем да гарантираме 100% на гражданите, че можем да направим пълна проверка дали те са били подлагани на ограничения на правата им със СРС-та по една причина. Тази година установихме, че отговорите, които ни се дават от прилагащите структури, не отговарят на истината. Нека така да го кажем.

Това каза в парламента Бойко Рашков, шеф на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства. Депутатите обсъждат доклада на Бюрото. В пленарната зала дойдоха главният прокурор, вътрешният министър и шефове на служби.

 Рашков каза, че бюрото не получава необходимото съдействие от страна на прокуратурата. По думите му има унищожаване на важни веществени доказателства, че има хиляди получени разрешения от съда за използване на СРС-та, но такива не са приложени, без да има обяснение защо.

 Има сериозни проблеми в прилагането на СРС и ако тези въпроси не бъдат поставени сега – в края на мандата на ръководството на Националното бюро за контрол над тях – те няма да бъдат поставени никога. Това обяви Рашков.

 Той постави много проблеми. Започна с това, че през 2008 година България е била осъдена от Европейския съд за правата на човека заради прекомерна употреба на СРС. Тъкмо дейността на ръководената от него служба е допринесла да се промени тази опасна тенденция, подчерта Рашков: Смятам, че бяха възпрени, в известна степен, не на сто процента, онези, които имат склонност, имат такива, бих казал, тоталитарни нагласи да наблюдават хората за щяло и нещяло, казвам го съвсем отговорно.

 Законовите промени, даващи повече правомощия на Специализирания наказателен съд, също носят проблеми, вместо да ги решават: С огромен брой дела, делата им стоят по коридорите. На практика даваме аргумент на колегите от Специализирания съд да кажат, че обемът е огромен и може да допусната някъде грешка.

 Има проблеми между взаимодействието на Бюрото и ДАНС, призна Рашков. В исканията до съда за използване на СРС, по думите му, висяло невежество. И още един проблем: До 2013-а, когато бяха абсолютно секретни веществени доказателствени средства, и след този период в нашата страна са унищожавани веществени доказателствени средства, включително, подчертавам, със секретен характер.

 От доклада става ясно, че най-активно в исканията за използване на СРС остава МВР – 56% от общия брой. За сметка на това близо два пъти са намалели исканията от страна на ДАНС. Най-често специални разузнавателни средства се използват, когато се разследват случаи на участие в организирана престъпна група или в наркотрафик.

 Бюрото е образувало 88 преписки по искания за проверка дали е било регламентирано използване на специални разузнавателни средства. В пет случаи е установено нерегламентирано използване и хората са били уведомени. Бойко Рашков обясни, че е имало множество случаи, в които не се е взело решение хората, които са били следени и подслушвани, да бъдат информирани за това.

 От ляво поставиха въпроса дали има политици, магистрати, журналисти, срещу които са били използвани нерегламентирани СРС-та. Бойко Рашков не даде директен отговор.

 Славчо Велков, БСП: Дали има неправомерно установени случаи, случаи на неправомерно прилагане на СРС-та, не само подслушване, спрямо политици и магистрати? Дали сред онези, по които са прилагани СРС-та, политици, има хора, които в момента се намират в тази зала? Има ли от тях председатели на ПГ? Има ли от тях жени, другите съответно са мъже? Не виждам с какво бих нарушил условията за класифицираност на информацията, ако задам този въпрос.

     Данаил Кирилов, ГЕРБ: Ако аз съм подслушван незаконно, не искам информацията за това да се разпространява на други парламентарни групи, за мен би било достатъчно да бъда аз уведомен. След почивката на депутатите се очаква коментар на главния прокурор и вътрешният министър да коментират изказването на Бойко Рашков.

https://frognews.bg/novini/boiko-rashkov-mojem-garantirame-horata-che-podslushvat-nezakonno.html

След опити да бъде осуетено изслушването на шефа на Бюрото за контрол върху СРС Бойко Рашков в парламента, след лупинги с прегласувания, след обявяване на открито заседание и сто пъти наблягане на факта, че не може да се говори с имена и да се изнася класифицирана информация, Рашков все пак бе изслушан в парламента.

Въпреки че няма регламент за време, депутат от ГЕРБ прекъсна Рашков и видимо го вбеси. Бойко Рашков все пак запази хладнокръвие и изнесе убийствени факти за тоталното не само безхаберие, но и поръчковостта на подслушванията в България, бъкащи от нарушения, предимно дирижирани от ДАНС.

„Блокирана е дейността на Бюрото за контрол върху СРС“, категоричен бе Бойко Рашков и заяви, че е отказвана информация от страна на ДАНС на Бюрото за случаи, за незаконно подслушване.

8000 разрешения от съд са дадени за подслушване, но не са приложени от страна на ДАТО, като по никакъв начин няма писмено обосноваване защо „не“ са приложени. Бюрото е сезирало прокуратурата – от там – никаква реакция!

Унищожавани са СРС със секретен характер – уведомена е прокуратурата, но оттам – никаква реакция!

Не са уведомявани всички лица дали към тях са прилагани нерегламентирано СРС.

Бойко Рашков бе убийствено категоричен: „Не можем да гарантираме на гражданите пълна проверка дали са били подслушвани незаконно, защото отговорите от страна на прилагащите СРС институции НЕ ОТГОВОРЯТ НА ИСТИНАТА!!!“

Рашков натърти, че такъв случай е имало и за бивш политик, както и за магистрат, за да се установяла връзката на този магистрат с политик, който „е тук в тази парламентарна зала“.

За случая „Гатев“ Бойко Рашков бе рязък, че това е посегателство срещу Бюрото за контрол на СРС и посочи, че по „случая Гатев“ ДАНС дори са намесили и семейството на Рашков, съпругата му, като било посочено някакво варненско село, с което съпругата му иначе няма нищо общо.

Рашков каза още, че преди дейността на Бюрото за контрол върху СРС е царял абсолютен хаос в тази дейност, а сега след като Бюрото е показало, че върши добра работа, „НЯКОЙ“ иска то да бъде смачкано.

Рашков каза още, че съдиите са занимавани с искания от службите, които са писани некадърно, без никакво елементарно познаване на закона: „Занимават съдиите с искания, които не отговарят на законовите реквизити, някои от службите още не са научили какви искани да изготвят, така се хаби време и се занимава съдията, защото един отказ на съдия е от 2 до 5 страници“. Същото се отнасяло и за исканията от страна на прокуратурата.

Исканията за подслушвания по отношение на корупция /!!!/ са толкова малко /!!!/, че Рашков отбеляза, че при това положение, направо е излишен какъвто и да е нов орган за борба с коруцията. Очевадно стана ясно, че СРС не се използват за битка с корупцията!!!

Afera.bg                                          http://afera.bg

ЕТИКЕТИ: BG;

Коментари

Все още няма коментари. Бъди първи!

Добави коментар


Тракийски свят не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани.