Референдумът за присъединяване към Русия, какъвто беше, поглед от България

Автор: Няма коментари Сподели:

Обозревателят  на Ридус Александър Александровски подготви серия от интервюта с международни наблюдатели, които са работили на минали референдуми в четири сегашни руски региона.

Днес публикуваме първото интервю от тази поредица. Събеседник на Ридус е председателят на Общност на русофилите в България Младен Веселинов, с когото разговаряхме както за изминалия референдум и впечатленията му от видяното, така и за актуалната обществено-политическа ситуация в родината му и в останалата част от света.

Референдумът за присъединяване към Русия, какъвто беше: поглед от България:Хората дойдоха на реферндума с усмивки

«Ридус»: Младенче, добър ден! Радваме се да ви посрещнем в Москва. Нашите читатели, последователи на нашето онлайн издание се интересуват от въпроси, свързани с референдума, а не само от двустранните отношения между нашите страни.
Вие сте представител от България. Така че, моля, представете се и искаме да чуем вашето мнение за това, което видяхте.

Младен Веселинов: Добър ден! Както казаха, аз съм от България. Дойдох с момчета от други страни на референдума, за да видим как става всичко, дали всичко върви според демократичните норми, според международните правила и т.н.

Ридус: Е, всъщност следващият ни въпрос произтича от това. Какво можете да кажете за спазването на демократичната процедура на гласуване, която спазвате? Виждате ли признаци на принуда за гласуване?

Младен Веселинов: Не. Дори мога да кажа нещо повече: хората дойдоха на референдума с усмивки, някои плакаха от радост, защото успяха да изразят мнението си. Всичко се проведе по всички норми на международното право. Нямаше нарушения от наша страна.

Ридус: Значи видяхте в очите на хората надеждата, че обстрелът ще спре и животът ще стане мирен? Младен Веселинов: Да, както казаха, „най-накрая се надяваме на по-добро бъдеще“. Рийдъс: Радвам се да го чуя. Докато сте в региона, чували ли сте ехото от украинския обстрел? Забелязали ли сте следите им?

Младен Веселинов: Е, разбира се, знаете, ние бяхме в Херсонска област, там беше разрушен Антоновският мост. Тоест отново украинската армия го бомбардира, беше невъзможно да се мине през него, така че пътувахме с ферибот през Днепър. Така че да, виждаше се, имаше обстрел, обстреляха сградата, в която живеят цивилни. Разбира се, ясно е, че там нямаше военни, нямаше администрация и т.н. Просто украинската армия е стреляла по цивилни.

Ридус: И какво казват цивилните за тези атаки?

Младен Веселинов: Ами какво казват. Те просто казват: „Хайде, момчета, наистина се надяваме, че след като станем част от Русия, всичко това ще спре“. Защото на хората им писна от това. Те не могат да живеят нормално, просто ходят на работа там. Ясно е, че всеки момент от обстрела могат да убият вас или вашите близки.

Ридус: Можете ли да ми кажете, моля, как се отразява това в българските медии? Изобщо това споменава ли се в българските медии?

Младен Веселинов: Разбира се. Но, за съжаление, българските медии са много антируски настроени. Те показват само украинския поглед. Почти нищо не се говори за обстрел от украинска страна, дори и да е имало. Или някой ден ще кажат, че е имало обстрели, но казват, че руската армия го е направила, въпреки че всички разбират, че това не е така. Виждали сме това с очите си.

Ридус: А колко високо е доверието на подобна информация в българското общество?

Младен Веселинов: Не много висок, защото българският народ разбира какво се случва, помни общата ни история, че Русия два пъти ни е освобождавала. Така че повечето хора не се съмняват, че това е пропаганда, която водим срещу Русия.

Ридус: Доколко смятате, че тези обстрели са мотивирали хората да дойдат и да участват в референдума?

Младен Веселинов: Струва ми се, че бяха много мотивирани, защото след като бомбардират гражданска инфраструктура, тези хора разбират, че приятелите им не са в Киев, а в Москва.

Ridus: Жителите на Запорожка област по отношение на украинския обстрел на Запорожката атомна електроцентрала, която е най-голямата в региона, казват, че сякаш Украйна се е простреляла в крака. Как Европа гледа на перспективата за екологична катастрофа, която може да настъпи в резултат на този вид обстрел?

Младен Веселинов: Знаете ли, много добър въпрос. Разбира се, Европа го приема много сериозно, а в България е още по-сериозно, защото ако, не дай си Боже, украински снаряд пристигне там и има радиационен удар, така да се каже, това ще се отрази и на България. Цялата брегова линия ще бъде практически неизползваема за туризъм и други неща, така че…

Ридус: Туристическата индустрия е една от основните…

Младен Веселинов: Е, на практика ще останем без туризъм завинаги, така че в Европа го приемат много сериозно.

Ридус: Разбрано. Тази година, през лятото, отношенията на България с Русия навлязоха в студена фаза, като един от етапите в охлаждането на тези отношения беше експулсирането на седемдесет руски дипломати от страната. Колко независима е София при вземането на подобни решения?

Младен Веселинов: Ами знаете, разбира се, България сега, за съжаление, не е независима държава. Политиката на България е напълно предателска спрямо Русия. Това е факт, за съжаление. Седемдесет дипломати, които бяха изгонени… Аз лично, както и българският народ, не разбирам защо се случи това, защото хората, които работят в руското посолство в България, са наши приятели, а не врагове. И това е прецедент, когато хората просто бяха изгонени от дадена държава според списъка.

Рийдъс: Значи по принцип не е имало разумно оправдание за това депортиране?

Младен Веселинов: Разбира се, че не.

«Рийдус»: Друга точка на проблемни отношения беше историята с доставката на оръжие от България за Украйна през Полша. Очаква ли се размразяване и яснота в отношенията между България и Русия?

Младен Веселинов: Надявам се, но за съжаление това няма да се случи в близко бъдеще.

Рийдъс: Какво мислите за българския газов инцидент? Първоначално България изглеждаше готова да плаща руския газ с руски пари, след което техническото правителство размисли и предпочете да купува газ от посредници с 30% по-скъпо. В София ли трябва да се търси причината за такова несъответствие или извън нея? И какво може да се промени след парламентарните избори?

Младен Веселинов: Най-вероятно това решение е взето някъде на Запад, нашите политици са напълно зависими, още повече, че са заинтересовани да имат тези 30%, защото комисията някак си им минава, тоест корупция, т.н. получава се високо ниво на корупция. И какъв беше следващият въпрос, моля?

Ридус: Какво ще се промени след парламентарните избори в страната?

Младен Веселинов: Ами, както казах, сега… нищо няма да се промени веднага в следващите няколко години. Но най-вероятно след референдумите, които се проведоха в освободените от Русия територии, се надявам, че в България най-после ще имаме такъв елит, който да може да гледа по-далеч в бъдещето, за да живее българският народ добре. Можем да живеем, ако имаме приятелство с Русия.

«Рийдус»: Има ли държави, политически сили в самата България, които са готови да водят една наистина суверенна политика, така че народът на България да престане да зависи от някаква световна ситуация и да живее самостоятелно в мир, а не да оцелява , и да печелите прилични пари, да планирате някакво бъдеще България да расте и просперира? Има ли такива сили?

Младен Веселинов: Знаете ли, според мен това не е така. Да, има хора, които казват: „Искаме да бъдем приятели с Русия“ и т.н. Всъщност се оказва, че тези хора по някакъв начин са зависими от Запада, просто се опитват да вземат гласове от българския народ, защото всички знаят, че повече от 80% от българския народ са приатори на Русия, приятели на Русия.

Ридус: Но кажи ми на битово ниво какво е отношението на българите към руснаците сега?

Младен Веселинов: Много положително.

Ридус: Но тези ограничения, които страните от Европейския съюз въведоха, да кажем, за пътуване, за пристигането на руски граждани на територията на България, колко сериозно са засегнали икономиката на България?

Младен Веселинов: Е, разбира се, че имаха, защото всъщност най-много туристи идваха от Русия, така че нашият туристически сектор много пострада от това.

„Ридус“: Планира ли се може би някакъв парламентарен сериал, или някаква политическа сила иска да води политика, която да позволи на руските граждани спокойно, безпроблемно да идват на територията на България, т.е. възможен демарш в цвета на Европейския съюз, на територията на България?

Младен Веселинов: Да, възможно е, има много големи перспективи в това, ние по някакъв начин се опитваме да направим нещо по въпроса. Тоест аз, като представител на една организация, която комуникира много добре с други такива организации, се надявам това да се получи някога. И след референдума, както казах, се надявам, че процесът ще тръгне някак.

Ридус: Какво бихте пожелали на българския и руския народ? Сега, ако желанието ви се сбъдне, какво бихте искали?

Младен Веселинов: Бих желал истинско приятелство, както е било в миналото, защото най-близкият народ за българския народ без съмнение е руският народ. Един манталитет, почти един език, една и съща религия. Така че се надяваме, че скоро всичко ще бъде много добре.

Превод от руски: Стоян Тодоров, Класа.бг

Александър Александровский, политолог , Ридус

https://zapisnanews.info/2022/10/06/referendumt-za-prisedinyavane-km-rusiya-kakvto-beshe-pogled-ot-blgariyahorata-dojdoha-na-refernduma-s-usmivki

Предишна статия

Терористичния атентат по Кримския мост

Следваща статия

Гутереш е в потрес: Не знаел, че Уставът на ООН разрешава руската военна операция!

Други интересни