Винарска изба – Старосел!

Автор: Няма коментари Сподели:

                         

                    Image title                ЕДИН ПРЕКРАСЕН ДЕН

     Ако искате да бъдете в едно кътче от рая, идете във Винарска изба – Старосел. Красиви сгради във възрожденски стил, най- слъчевото и топло място, разхождащи се пауни, тихия ромон на шадравана, стотиците коли – това е първото впечатление, когато стъпнете там.

     Посрещна ни Валентин Гаджонов – главен мениджър на хотелската и ресторантската част.

– Г-н Гаджонов,  при вас идват посланици, министри, народни представители, гости от цялата страна и чужбина, а последният известен гост беше еврокомисарят – Кристалина Георгиева.

– От нея останах с много добри впечатления, игра български хора и получихме от нея благодарствено писмо за чудесните впечатления от хората на нашата община. Ние  наистина имаме гости от  България и от чужбина. Понякога минават по 900 – 1000  човека на седмица. Тук, в комплекса работят над 120 човека. Eдни от гостите идват , за да разгледат комплекса,        други, за да си починат, трети, за да разгледат историческите паметници в нашата страна.

Image title

– Играе ли роля факта, че наблизо е Староселският култов храм и затова посетителите при вас са много?

– Да, това е една от възловите точки. Преди четири – пет години хората идваха тук, защото наблизо има такъв археологически обект. Сега идват в храма, защото идват до нас. Ние им предлагаме пакет от услуги  –  страхотно вино, което правим, имаме минерална вода от Красновски бани, старохотен СПА център, два ресторанта и страхотни стаи за отдих. До планината сме, хората могат да правят разходки. За наша голяма радост ние не трябва да правим евтини пакети от услуги, за да привличаме маса хора, а хората си поръчват каквото им се хапва и каквото им се пийва.

Image title

– Какви музикални програми каните на това толкова красиво място?

– Ние си имаме озвучително оформление в ресторантите, но при мероприятията използваме танцови състави, фолклорните групи от района.

Image title

– Къде дегустират вашето вино?

Image title

– Имаме много посетители, които идват и заради тази обиколка, която им предлагаме по пътя на прозводството и опитването на виното в залата, която наподобава Тракийския култов храм. 

Image title

 …. Младо симпатично момиче ни повежда по този път. Най – напред виждаме производството на ракия от джибрите, които остават ,след като източат виното. А това, което остане от джибрите след ракията, се кара в лозята на винарската изба, които са 500 декара. От там слизаме шест метра под земята, за да видим как в огромните съдове от нераждавейка ври виното, а съдът се охлажда непрекъснато. След седем дни виното се източва в други съдове, за да продължи да ферментира този самоток. 1000 тона годишно се произвежда във винарната на Старосел с уникална технология на произвоство и специална техника за ферментация. Бъчвите са френски от най- качествен материал. Тук се съхраняват и частни колекции от вино.

     

    След това отиваме в залата, Image titleкоято е по модел на Староселския култов храм и когато застанеш под купола и запееш,      има страхотна акустика. Затова тук се провеждат камерни концерти, разиграват се мистерии, правят се сватбени тържества. Над тази зала, когато излезеш отвън, виждаш красива, зелена могила. Тя прилича на онази, която разровиха в 2000 година, за да открият прочутия храм край Старосел от IV – V век преди Христа.

  

Image title

А отвън прииждат хора. Пауните с малките паунчета са голяма аткракция за гостите. Особено, когато са в любовния период и се ухажват , разперили красивите си опашки. Слънцето  продължава да напича и сигурно и други хора като нас си мислят, че това е енергийно място.

   

Image title

 Не опитваме виното. Но на върщане минаваме край ябълковата градина на инж. Ненко Костов, стопанисвана с такава любов. Ябълките са вкусни, беритбата започна. Е, от тях  може да стане хубава ракия, но  пък това е най – необходимият плод за организма. Една ябълка на ден – това препоръчват специалистите. И ние ги опитваме. Страхотни са, така , както беше страхотен денят ни във винарната на Старосел.

                        

     

                                                                                Тракийски CвятImage title

Предишна статия

Вярва се, че всеки, който пие от „свят извор” със силна вяра и упование в Бога, получава изцеление.

Следваща статия

Предизборен вестник пуснаха от П.П. Партия на зелените!

Други интересни