Партийни кандидатури и парашутисти…

Автор: Няма коментари Сподели:

Аз нямам никакви претенции за каквито и да било постове в системата за национална сигурност.

В същото време мога да посоча поне 20 отлично подготвени специалисти, млади и сравнително млади, магистри и доктори в науката за сигурността, специалисти и експерти, включително някои мои студенти или докторанти – до един достойни да бъдат в Националното бюро за контрол на СРС.

Същото могат да кажат и мнозина други мои колеги с опит и познания в тази деликатна материя.

Но за пореденпът професионализмът за тази власт не означава абсолютно нищо! Вижте биографиите на избраните. В общи линии – минали, заминали, преминали и подминали националната сигурност като теория и практика. Партийни кандидатури и парашутисти. Виждал съм, вярно, и по-тежки случаи – фризьорка да дипли тайните в сигурността на информацията. Но само си помислете какъв пример се дава на младите и кадърните – няма смисъл да знаеш и да можеш, да учиш и твориш, да разбираш материята и надграждаш себе си, да се трудиш и да си почтен в професията. Намери си партиен вожд, чичко-паричко, някой със слаби ангели в немирните слабини или със силни връзки, плати си колкото трябва и стани послушко комуто трябва. Тогава кариерата ти е в кърпа вързана, станал си част от новата номенклатура. Разликата между старата номенклатура и новата номенклатура е, че в старата по принцип се искаше да отбираш от нещата, да си в темата, да поназнайваш това, което ще те спуснат да управляваш, да знаеш поне за какво иде реч.

Един от най-тежките смъртни грехове на последните десетина години е именно разстрелването от упор, при тожва със задължителен контролен изстрел – на професионализма, на експертността, на кадърността, на знаенето и моженето при подбора на кадрите за различните управленски нива. Затова е имало нямане на способни хора на тези нива, но такова нямане не е имало…

https://www.facebook.com/nikolay.slatinski

Предишна статия

Истинската реч на Доган: за Пеевски, ТЕЦ-Варна, Кремъл и мафията-свиня

Следваща статия

ДОГОВОРКАТА ВЕЧЕ Е ФАКТ! БОРИСОВ СИ ОТИВА…

Други интересни