Любомир Аламанов: Шепа алчни хора раздават парите в държавата

Автор: Няма коментари Сподели:

– Г-н Аламанов, с началото на служебния кабинет започнаха да излизат наяве скандални информации, свързани с управлението на ГЕРБ. Най-пресният пример са раздадените милиони като кредити от държавната Българска банка за развитие (ББР) на крупни бизнесмени, вместо да се финансира малкият и среден бизнес, каквато е основната функция на тази банка.

– Тук има два аспекта. Единият е свързан с факта, че информацията за ББР, която раздава странни кредити, се появи доста по-рано в някои медии и обществени организации. Тоест сигнали, че нещо става в тази банка и начинът, по който огромни средства се раздават, инвестират и пр., имаше от няколко години. Веднага възниква въпросът – защо институциите, които би трябвало да проверяват подобни сигнали за нередности, не ги проверяват? Което е основен и ключов проблем за нас като правова държава – независимите институции би трябвало да работят вън и независимо от политическите ръководства.

Когато има подобен сигнал, и то от крупно естество, би трябвало прокуратурата, БНБ и другите институции, които отговарят за банковия надзор, да направят преглед какво се случва и да се произнесат.

Така стигаме до втория аспект на проблема. Тази банка е направена с наши пари – на данъкоплатците. Създадена е с идеята да се подпомага развитието на малки бизнеси, да дава гаранции при участие в големи проекти по европейски програми и т. н., тоест тя би трябвало да е насърчителна банка и да служи за подпомагане на малките и средни предприятия. По кой закон и по кои правила се е случило така, че повече от 2/3 от наличния капитал са били дадени на 8 дружества, трябва да го кажат компетентните органи. И даже да е формално в съзвучие със законите, дали е по правилата, по които е създадена самата банка?

– Защо тези институции, за които говорите, не са си свършили работата?

– Очевидно имаме странно работещи институции. Много хора пишем от години по този въпрос. Явно нямаме независими институции, а имаме овладени от приятелите и познатите на една група хора. Тези институции се задействат само когато някой отгоре им се обади и каже – „тук проверявай, там недей“. Фактически няма нормално работещи институции и съответно имаме една разбита държава с единоначалие и пирамидална структура. Каквото каже вождът отгоре, това се случва.

Само за да направим разлика, видяхме в САЩ какво стана – главният прокурор беше назначен от президента Доналд Тръмп, но той каза, че действа по закон и не го интересува какво ще му каже Тръмп. Докато тук не става така.

– Хубаво, но сега този вожд вече го няма. Онзи ден излезе не през парадния вход на Министерския съвет, а през задния и не е начело на пирамидалната структура, която описвате.

– Както виждаме, в момента, в който служебният кабинет се опитва да смени някой от тези уж независими институции, се разгаря истерия, че се извършва чистка. Не. Това не е чистка. Това е освобождаване на ръководствата на институциите и на други отговорни хора, които не са си свършили работата по закон. Те трябва да бъдат уволнени. В същото време много активисти на ГЕРБ са в почти всички медии, за да викат как се случвала чистка. Както стана с директорката на НАП.

Трябва честно да си кажем, не може НАП да разследва малки компании в продължение на месеци за 1000 лв., а в същото време да се проспиват 700 млн. лв. невнесени данъци, но да няма никаква реакция. Видяхме, че бившата директорка на НАП, която дълго време не даваше никакви интервюта, изведнъж се появи и поиска да говори. Отделна тема е, че не можеше да отговори смислено на повечето въпроси. Само повтаряше – „голям професионалист съм, но нищо не мога да ви кажа“.

– Като говорим за осветляването от страната на служебното правителство на управлението на Борисов, което продължи повече от 10 г., ще има ли то времето, а и смелостта да разрови тези „Авгиеви обори“? И така да внесе поне малко яснота какво е положението в държавата.

– Много трудно само за два месеца може да се разрови всичко. Според мен онова, което служебният кабинет може да направи, е да изнесе достатъчно информация какво се случва. За да може хората да знаят. Те бяха толкова облъчвани от досегашните управляващи, че не знаеше човек, като му каже някой „добър ден“, дали все пак да не погледне навън да не е полунощ случайно.

За 2-3 дни кабинетът извади такива неща, от които ни настръхнаха косите. Ще започнат да излизат още много проблеми, които трябва да се решават. Политиците непрекъснато ни облъчват по медиите за геостратегическа стабилност, за абстрактни политики и пр., а на практика са овладели финансовите потоци, сложили са ръка на основните пари, които се движат в България, подменени са независимите институции с приятелски кръг и няма ефективен контрол.

– Казвате управлението на Борисов, което вече не е факт, но има един втори ешелон във властта, който няма лесно да се даде и ще се съпротивлява докрай.

– Според мен цялата администрация трябва да мине през един атестационен тест. Има Институт за публична администрация, който по едно време имаше намерението да прави професионални избори за всяка позиция с точни тестове, преценка на хората. Нормалните хора в администрацията, които все пак поддържат тази държава да се движи, няма да имат нищо против тази атестация. Те също се дразнят от всичките „калинки“. Ето, само преди две седмици ми разказаха за случай в министерство, където дъщеря на депутат на подобен изпит казва на изпитващите – „защо ми задавате въпроси, тук съм с връзки.“

– Очаква ни след по-малко от два месеца и нов изпит – предсрочните избори. Те ще са в разгара на лятото.

– Спокойно трябва да се обясни на хората, че бъдещето на държавата е в техните ръце и на тяхното съзнание. Ако искат да има още от същото, да не гласуват. Но ако искат някаква промяна и нормализация, ако искат да живеем в западна цивилизация, а не в източен халифат, да отидат и да гласуват. Демокрацията не е човек един път да гласува на 10 г. и след това да отиде вкъщи и да си пие ракията или да ходи на море.

Ето сега се видя защо сме толкова бедни като нация. Пари има в държавата, има възможности, но се раздават от шепа хора и затова с гласовете си трябва да изхвърлим тази шепа. По-лошото е, че тези хора стават толкова алчни, че започват да пъдят чуждите инвеститори. Последните 1-2 г. няма един голям, сериозен инвеститор, даже и да махнем кризата. Тотално започнаха да ни подминават големите чужди инвеститори като черна дупка и да ходят в Гърция, Румъния. Катастрофа е да имаш лоша репутация на финансовите пазари. Предишните управляващи не разбраха, че отварянето на заводче не е сериозна инвестиция.

– Защо заглъхнаха протестите срещу главния прокурор Иван Гешев?

– Защото хората масово не разбират. Защото не разбраха, че демокрацията е активното увличане на всеки един човек в процеса на непрекъснат натиск върху институциите. От 2009 г. ГЕРБ са на власт и смениха понятието що е то демокрация. Нямаме като народ изграден т. нар. демократичен рефлекс. Да си припомним, че англичаните полагат усилия в тази посока от 800 г.

Затова всеки, който се има за будител, за интелектуалец, за човек, който знае и разбира, е добре да говори и да разказва на масовата публика как трябва да бъдем активни. Само така има шанс да се противопоставим на тази политическа класа, която е обсебила държавата. Да не забравяме, че не говорим само за ГЕРБ. Ролята на БСП също е смразяваща. Тази партия беше най-некадърната опозиция, която светът някога е познавал. Не може в глобална пандемия и в три едновременни кризи рейтингът на опозицията да пада в пъти по-бързо от този на властимащите. Не случайно се появиха съмнения, че Нинова е протеже на Борисов.

– Ако на 11 юли получим подобни резултати на тези от 4 април, какво правим?

– Няма нищо лошо да отидем пак на избори. Конституционна практика е и не виждам проблеми. Чува се, че някакви платени пишман политолози казват, че ще влезем в конституционна криза, но не е така. Това е цикъл, който се върти, докато няма нормално излизане. Другото е още по-зле – предателство, съглашение, сключване на безпринципни коалиции,само и само някои хора да са на власт. Ако една партия е принципна, то тя не влиза в подобни коалиции. На по-предишните избори патриотите спечелиха толкова много гласове в кампания срещу Борисов. Влязоха после в парламента и предадоха своите избиратели, като направиха коалиция с него.

                                                       segabg.com         https://svobodnoslovo.eu/

Предишна статия

Верността на шефовете на ДАНС и разузнаването е била към Борисов, не към България(Румен Радев)

Следваща статия

Това е срам – световен срам, чиято воня ще носят незаслужено и хилядите честни цивилни и офицери от службите, които са се клели да служат на Pодината

Други интересни