Ще победи тандемът Цацаров-Трифонов

Автор: Няма коментари Сподели:

Победителят на предстоящите предсрочни избори няма да е нито ГЕРБ, нито БСП. Ще победи тандемът Цацаров-Трифонов, макар че дори си няма партия – твърди нашата авторка Полина Паунова и обяснява причините.

Сотир Цацаров

Главният прокурор Сотир Цацаров получава точно 7% одобрение, според  данните на „Алфа рисърч“. Доверието в главния обвинител си остава рекордно ниско, въпреки опитите му да застане зад популистки каузи като  референдума на Слави Трифонов, коментираха в тази връзка експерти.

Можем само да гадаем защо главният прокурор взима толкова присърце въпроса за мажоритарния вот. След като доста време не се беше появявал пред медиите, за да коментира професионални казуси, веднага след допитването Цацаров даде интервю, в което изрази позиция за смяна на избирателната система. Главният прокурор се застъпи за волята на суверена, след което покани на среща шоумена Слави Трифонов, за да обсъдят изборните нарушения около допитването.

Кой е покровителят на Слави Трифонов?

Политическият проект на Николай Бареков започна с късане на вестник в ефир. Проектът на Слави Трифонов започна с късане на снимка на президента. За Бареков беше ясно кой е покровителят му. За Трифонов още не знаем. (09.06.2016)

Слави и неговото шоу: каква точно е целта?

Как цяла България беше излъгана

България ще се оправи, когато…

Шоуто на Цацаров

Въпреки всички дейности в тази посока обаче рейтингът на Цацаров е изключително нисък. И затова можем да изключим, че заниманията му с референдума и с промяната на избирателната система имат за цел да увеличат популярността му. Още повече, че главният обвинител не застава лично зад „каузата“ на „Шоуто на Слави“, а очевидно ангажира в тази битка цялата институция, която оглавява.

Два примера

В началото на тази седмица прокуратурата пледира пред Върховния административен съд в полза на жалбата на инициативния комитет на референдума срещу решението на ЦИК, с което бяха обявени резултатите.

В съда се яви не кой да е, а лично заместничката на Цацаров и ръководител на Върховната административна прокуратура Ася Петрова, която пледира, че 12-те хиляди бюлетини, пуснати без пликове, неправилно не са отчетени от ЦИК в общия брой на гласувалите.

Именно това е същината на целия спор, тъй като точно толкова гласове не достигнаха, за да станат резултатите от референдума задължителни. Дали ще има промяна в избирателната система, зависи от следващия състав на парламента.

След края на съдебното заседание един от сценаристите на шоуто и част от инициативния комитет за допитването изразиха задоволството си от факта, че “независимата прокуратура” също смята резултата от референдума за задължителен.

Но сътрудничеството между шоумена Трифонов и главния прокурор Цацаров не е само в областта на щенията на суверена. То пролича и по време на масовия протест на съдии от Софийския районен съд срещу поредната проверка в съда, назначена по сигнал на Цацаров. Тогава в предаването на Слави Трифонов бяха поканени две съдийки от СРС, които очевидно трябваше да разкритикуват остро колегите си. Именно този случай разкрива наличието на по-дълбочинно сътрудничество между „независимата прокуратура“, както я нарече сценаристът Тошко Йорданов, и предаването, заело се да променя избирателната система.

Николай Бареков

                                                                      Николай Бареков

От Костинброд до мажоритарния вот

Впрочем, главният прокурор не за първи път си сътрудничи с телевизионен водещ с политически амбиции. Още преди Николай Бареков да заеме позата на политик, финансиран според признанията на Цветан Василев от самия него, в ефира на ТВ7 той бе подчертано любезен към главния прокурор. А ден преди парламентарните избори през 2013 в тандем с обвинението Бареков спретна скандала с бюлетините. Аферата „Костинброд“ се разви буквално за часове и несъмнено промени изхода от вота. Промени се и кариерата на водещия, който едни избори по-късно прескочи в политиката.

На пръв поглед двата случая изглеждат различни. В действителност обаче има немалко прилики, основната от които е, че точно преди парламентарни избори държавното обвинение участва в манипулация на общественото мнение. Манипулация, която без съмнение се прави с цел заглушаване на всички останали проблеми и фокусиране на вниманието върху тема странична, която няма как да реши проблемите по същество.

Дали ще се избира мажоритарно или пропорционално, е вторичен въпрос, който не решава главния проблем – качеството на избираните. Нещо повече – освен че ще задълбочи проблема с купуването на гласове и липсата на представителност, мажоритарният вот може да създаде много повече зависими народни представители, отколкото пропорционалният. И то зависими не от партията, която ги е издигнала. Зависими поради куп скрити процеси, като купеният вот е може би най-незначителният. Подобна уязвимост може да бъде прикривана (а впоследствие и употребявана) само от правоохранителните органи. Тоест, прокуратурата хипотетично винаги може да държи по едно „картонче“ за всеки от 240-те мажоритарно избрани народни представители. Тогава сформирането на Цацарово мнозинство, както до момента наричаха сътрудничеството между ГЕРБ, БСП и ДПС по въпроса за съдебната реформа, ще бъде още по-лесно. И подобно мнозинство ще бъде монолитно и непробиваемо, тъй като няма по-силно скрепящ фактор от зависимостта.

Слави Трифонов

                                                                       Слави Трифонов

Трагично за избирателя

Тези дни телевизионният водещ Слави Трифонов постави ултиматум на следващия парламент: приема промените в Изборния кодекс и се разпуска. В противен случай – протести. Партиите пък вече започнаха да говорят за плановете си за промяна на избирателната система. Очевидно предстоящата кампания ще мине именно под този знак. От едната страна прокуратура и едно телевизионно предаване, а от другата – борещи се за гласове формации с и бездруго популистки уклон. Подобна предизборна кампания няма как да не приключи трагично за избирателя. Защото в нея ще бъдат подменени темите от същинския дневен ред, а политиците ще се скрият зад неясни щения на суверена и същевременно ще проиграят малките наченки на независимост в Народното събрание, като сами се вкарат в капана на мажоритарния вот.

Колкото до победителя на изборите, той няма да е нито ГЕРБ, нито БСП. Ще победи тандемът Цацаров-Трифонов, макар че дори си няма партия. Предишният отбор – Цацаров-Бареков – поне си имаше официален политически субект.

  • Дата 02.02.2017

  • Автор Полина Паунова                                                                        http://www.dw.com/bg

Предишна статия

„КОЙ” готви вендета върху „Вътрешна сигурност” в МВР

Следваща статия

Президентът Радев наложи първото вето – на Закона за концесиите

Други интересни