Управляващите се надяват да продължат нагло да отричат случващото се в България!

Автор: Няма коментари Сподели:

                                         Клеър Дейли

Управляващите се надяват да продължат нагло да отричат случващото се в България. Нарекох Борисов и Гешев бандити. Има безспорни доказателства за намеса в съдебната система с опитите на Борисов да организира кой да бъде преследван и кой не, а Гешев не се занимава с определени теми като „АпартаментГейт“.

Това сподели пред Фрог Нюз ирландският евродепутат Клеър Дейли, която не веднъж подкрепи протестите у нас и разкритикува, както Иван Гешев, така и Бойко Борисов. Ето какво каза още тя пред екипа ни. 

Г-жо Дейли, вашият глас от трибуната на ЕП отново се чу в България. През декември вие критикувахте остро настоящия главен прокурор България Иван Гешев. Сега обърнахте внимание и на премиера Бойко Борисов и неговият кабинет. Рядко виждаме на европейски комисар да му задават толкова ожесточени въпроси, както вие на Вера Йоурова. Какво мислят за това вашите колеги и има ли реакция? 

Аз съм в групата GUE*. В тази група няма много представители от Източна Европа, така че няма информацията относно случващото се в България не е много, но що се касае до справедливостта колегите ми са отворени да научат повече, както и Комисията да спре да дава възможност за развитие на корупция, като не предприеме действия.

Очаквате ли последваща реакция от Вера Йоурова? 

Не очаквам реакция от Йоурова, въпреки че усещането ми бе, че тя е нервна и се чувства неудобно, затова твърдо вярвам, че тя знае, че нещо не е наред и че продължаващата ситуация в България трябва да бъде решена. 

Имаше ожесточена критика за липсата на реакция от страна на Брюксел. Смятате ли, че очите на ЕС са „широко затворени“ и какво точно могат да направят институциите на ЕС относно случващото се в България? 

Мисля, че ЕС умишлено си затваря очите за случващото се, защото е доволен от правителството на Борисов. Те не създават твърде много проблеми на ниво ЕС, но са склонни да подкрепят големите играчи, т.е. Германия. От гледна точка на Комисията тя не се интересуват достатъчно от това какво точно се случва в държавите-членки, поради което протестното движение е много важно, защото те няма да могат да го игнорират. 

Нарекохте Борисов и Гешев „престъпници“ – какво имате предвид с този термин? 

Казах, че са бандити. Мисля, че има безспорни доказателства за намеса в съдебната система с опитите на Борисов да организира кой  да бъде преследван и кой не. Нямам предвид „АпартаментГейт“ и всички други въпроси, за които Гешев е обвинен, че не се занимава. Да не говорим за нарушения на международното право по отношение на екстрадицията на турци от Борисов и т.н. 

Какво мислите за енергията на протестите у нас? 

Абсолютно съм възхитен от протестните движения, които заливат улиците на България. Бъдещето на Вашата страна е въпрос не за мен, а на Вашите граждани и аз наистина вярвам, че активното участие на същите е единственият начин да се промени поведението на управляващите. 

Смятате ли, че протестите биха довели до някаква съществена промяна? 

Протестите могат да доведат до значителни промени. Напълно съм убедена, че управляващите са изнервени и нещастни от случващото се. Те се надяват да продължат нагло да отричат случващото се, но ако хората продължат да оказват натиск, тогава без съмнение Европейският съюз ще трябва да се опре на тях, за да промени поведението си.

Как оценявате реакцията на правителството? Мислите ли, че те чуват гласа на улицата?

Правителството разбира се изслушва хората, но те се надяват да ги игнорират толкова дълго, колкото могат. Играят игра, в която се опитват да тръгнат по средата на пътя, надявайки се, че протестите ще останат без енергия, без дори по-сериозна реакция, отколкото вече са получили. Важно е да се изгради структура и хората и да останат последователни, независимо какво се случва. Нещата в България няма да бъдат същите, както хората, които научават уроци от тази борба, така и успешно постигнатата промяна този път. 

Каква позиция изказа преди седмица Дейли в ЕП може да видите ТУК.

Специалното й обръщение към протестиращите – ТУК. 

                                             Интервю на Диана Йонкова 

* GUE – Confederal Group of the European United Left/Nordic Green Left – Конфедеративна група на Европейската обединена левица / Северна зелена левица, която обединява левите членове на в Европейския парламент.

https://frognews.bg/inteviu/evrodeputatat-klear-deili-pred-frog-upravliavashtite-nadiavat-prodaljat-naglo-otrichat-sluchvashtoto-balgariia.html

Предишна статия

ПЕНЧО ШАПКОВ ПРЕД „ТРАКИЙСКИ СВЯТ“

Следваща статия

На дневен ред на протеста е оставката на председателката на НС Цвета Караянчева

Други интересни