ПЕНЧО ШАПКОВ ПРЕД „ТРАКИЙСКИ СВЯТ“

Автор: Няма коментари Сподели:
 • Г-н Шапков, от 53 хил. действителни бюлетини на изборите на 12 септември 43222 са за Корненлия Нинова. Това започва да ми напомня за тоталитарното време. Натам ли се връщаме, или Нинова наистина е незаменима?

 • – Г-жо Кирилова, няма незаменими хора. В БСП има въведена мандатност, което означава, че това е втори и последен мандат като председател на БСП на Корнелия Нинова. Големия процент от действителните гласове, която тя спечели , показва, че членовете на БСП са доволни от водената  от партията политика през последните четири години.

 • Ако не беше Бойко Борисов как щеше да спечели изборите за председател? Нейното основно говорене беше против него. Това ли мобилизира хората да гласуват?

 • БСП е единствената парламентарна опозиционна партия на управлението в момента. Така че, имайки предвид, че Борисов все пак е и политически лидер на ГЕРБ,  е съвсем нормално председателят на БСП да критикува постоянно управляващите и политиката, която провеждат. Защото  това управление на държавата в момента е пагубно за всички. Относно гласуването членовете на БСП са доказали през годините, че независимо какви са изборите, те излизат и гласуват, за това и не ме учудва високия процент на активност. Още  повече, че това  се случва за първи път в БСП. Помните, че такъв опит имаха в СДС, но за нас е първи, така че  социалистите счетоха това за  своя отговорност.

 • Няма ли нейното избиране да доведе до авторитарно управление на БСП? Ще станете ли лидерска партия?

 • – БСП  не е била  и няма как да стане лидерска партия и се надявам, че ръководството осъзнава това.  БСП се крепи на колективните си органи, няма как да се вземат еднолични решения. Органът, който взема важните решения в партията е Националният съвет, съставен от членове от цялата страна, хора, които познават проблемите по места.

 • В община Хисаря има малко над 280 социалисти. Много беше тъжно, когато в една телевизия показаха гласуване в София и заснеха ръката на една стара, стара жена. По сбръчканата и длан и изпъкналите вени се разбра, че е над 90 годишна. Тогава си помислих за онази БСП, която възторжено пееше „Ален мак“, когато Златьо Гаръбски спечели изборите за кмет на община Хисаря. То това и беше  управлението на БСП. Имам предвид пропуснатия шанс на миналите избори, когато ги изгубихте, както казват хората, заради вашия инат да се срещнете с Гатьо Султанов. Сега кмет щеше да е Ива Вълчева. Но… едва ли вече ще имате подобен късмет, да не ви достигнат само 161 гласа. Защо говоря всичко това? Защото БСП остарява, а методите и на говорене, на поведение, на политическа дискусия остават все същите в годините. Какво ново казахте на тези избори? Стига ли ви „Визия за България“ Нима обикновените хора разбраха нещо от нея?

 • – Независимо, че в БСП има голяма членска маса от хора над средна възраст не смятам, че партията е застаряваща, защото както виждате има и депутати, и председатели на партийни съвети в страната, които са  млади хора. „Визия за България“ е отворен документ, който ще бъде допълван и разработван постоянно, защото целта му е да бъде от полза на държавата и обикновените хора.  Относно изборите- загубихме не защото не съм се срещал с определен човек, а защото хората – избирателите решиха така. Смешно е да се говори, че една такава среща е щяла да промени резултатите. Хората, подкрепящи определени партии или представителите им, не са като течност в чаша вода. Няма как да се прелеят от една в друга. Нашите решения не бяха на инат.  БСП, членовете на  ръководство на партията в общината взехме решение, че излизаме пред хората сами, както бяхме цяла кампания. Воля на избирателите бе да  преценят и решат кого да предпочетат.  Това, че  БСП спечелихме най-много общински съветници, а  Ива Вълчева  не само стигна до балотаж, а както казахте, от избора я деляха не повече от 161 гласа показва, че говорим по разбираем начин с обществото.

 • Има ли село, в което да нямате член на БСП?

 • – Макар и по един човек, няма село в общината, в което да нямаме членове.

 • Време е за резултатите в общината. Има ли такива, които не предпочетоха Корнелия Нинова? Може би са харесали хубавия Красимир Янков, или Валери Жаблянов, който малко преди изборите говореше за грешките на Нинова, или Кирил Добрев, който толкова малко прилича по мъдрост на баща си?

 • – При 76% избирателна активност, Корнелия Нинова спечели 176 гласа, Кирил Добрев 19 гласа, а Красимир Янков имаше два. Съвсем нормално е за г-н Янков и Жаблянов да няма високи резултати, не само при нас, но и в цялата страна, след като няколко дни преди избора те се отдръпнаха от тази битка. Тези избори показаха, че БСП е демократична партия и всеки редови член може да избере своя председател, на база на неговите качества, способности и идеи за управление не само на партията, но и на страната.

 • Г-н Шапков, казват, че може да вземете решение да се откажете от лидер на БСП в общината. Това вярно ли е? И ако е така, причината в бъдещето на БСП ли е, или лична?

 •  – От вас разбирам, че имам такива намерения. Съвсем скоро, в началото на месец август аз бях преизбран с пълно мнозинство за председател на организацията в Хисаря за нов четири годишен мандат. Смятате ли, че ако съм имал такива намерения, нямаше да ги кажа тогава? Добре ще е когато се говори,  да се казва истината.  

 •  Вашата председателка иска предсрочни избори. Как ще ги направите като БСП е затънала финансово? Ще я попитате ли на конгреса в края на месеца колко са дълговоте и защо не иска да покаже финансовия отчет на никого?

 •  – Не само г-жа Нинова иска предсрочни избори. Дори последните социологически проучвания показват високо одобрение за протестите и техните искания. Оставки и избори искат хората  в държавата. Що се отнася до финансите, то нашите членове и симпатизанти много пъти са работили, без да получат нищо насреща, така че не виждам проблем с финансовото състояние на партията специално за това. До конгреса има не малко време, много въпроси ще бъдат зададени там, а се надявам да получим и верните отговори.

 • Може ли конгресът да даде сила на някои социалисти да проговорят искрено? Защото сега всичко е демагогия!

 • – Смятам, че много от нашите представители говорят искрено. Проблемът е, че народът все по-малко вярва на политиците. Трябват дела, а не думи, но делата, които виждаме през последните години, са пагубни за нашата държава.

 • Благодаря ви г-н  Шапков! Ще ви пожелая социалистите да работят за доброто на хората в община Хисаря!

                                Въпросите зададе Ирина Кирилова                 TRAKIA WORLD

Предишна статия

Госпожо Меркел, не се ли срамувате от този корумпиран човек?

Следваща статия

Управляващите се надяват да продължат нагло да отричат случващото се в България!

Други интересни