ГОРАНОВ Е БАРОН МЮНХАУЗЕН

Автор: Няма коментари Сподели:

В психологическите науки има една, която се занимава с лъжите и измамите при хората, това е Психологията на лъжата.
По-известни книги у нас по този въпрос са „Хора на лъжата” от Морган Скот Пек, „Психология на лъжата” на Пол Екман и др., както и текста за лъжите и измамите във втория том на моята двутомна “Приложна социална психология” (ИК “Ахат”, 2011 г.).
В тези книги, освен всички други проблеми и аспекти в психологически план на лъгането като човешка вербална дейност, има и полезни практически съвети за идентифициране на лъжеца. Има още и описани техники, с които можем с изключително висока степен на вероятност да установим лъжа в нечия реч и поведение.

Всички знаем за детектора на лъжата, който представлява полиграф, отчитащ няколко параметъра при изследвания за лъжа човек с кардиограма, енцефалограма и установяване на динамиката на кожно-галваничния рефлекс и др.
Притежавам професионален полицейски полиграф и имам добър опит в областта на идентифициране на лъжи и измами.
Вероятността за установяване, дали човек лъже при даден въпрос, е много голяма; практически е невъзможно една лъжа да се скрие. Разпознаването на лъжата се основава на доказания факт, че всичко, което човек изпитва, се показва в неговото поведение, миманс, соматични рефлекси, характеристики на говора и др.
Всички образовани психолози добре знаят принципа „Вътрешното е външно”, т.е. знаят, че нищо не може да се скрие.
Така пише и в Светата Библия: „Няма нищо тайно, което да не стане явно.” (Лука 8:17).
Има и по-прости методи за разпознаване на лъжата и лъжеца, известни на приложните психолози, като например, засичане броя на миганията на говорещ човек за една минута.
Ако те са до най-много 30 мигания за една минута, можем да сме сигурни, че говорещият казва истината.
Ако са повече, между 30 и 40, вероятността да лъже е много голяма, той лъже.
От 41 до 50 той със сигурност лъже.
В диапазона 60-70 човекът лъже нагло и нахално.
От 70 до 90 мигания вече имаме съчетаване на безобразно лъгане с притеснения, че лъжата е ясна за лъгания (лъганите).
Над 90 мигания в минута ни дават вече медицинска информация за патологични изменения на лъжещия, той е патологичен лъжец, митоман, лъже много и постоянно, лъже за всичко.
Манията за лъгане на околните се нарича митомания.
Терминът е създаден от психиатъра Фердинанд Дюпре от мит – легенда, неистина, и мания – лудост. Състоянието е известно още като „Синдром на барон Мюнхаузен”.
Той е твърде много разпространен, уви, сред политическите среди у нас. На брифинга на Министър Горанов от 08.05.2020 г. в неговата реч имаше периоди от 20 секунди, когато този човек примигва над 30 пъти. Това прави скорост около 90 мигания в минута, значи моментни абзаци патологична лъжливост при особено щекотливи теми. Аз за пръв път измервам с хронометър пред телевизора подобна скорост на мигане.
Това определено е постижение от световна величина в областта на безобразното и нахално лъгане на голям кръг от хора.
Преди години подобна лъжливост съм установявал само при Доган и Калфин.

Ако използвате хронометър и преброите миганията на министъра в течение на точно една минута след 4-тата и след 14-тата минута на клипа, установите за двата периода точно 68 и 64 мигания, което е общо взето средната скорост (66) на миганията му в клипа.

https://btvnovinite.bg/bulgaria/goranov-otgovori-na-bozhkov-parvo-da-si-plati-dalgovete-kam-darzhavata-video.html

                                                                                   акад. Петър Иванов                     https://svobodnoslovo.eu/

Предишна статия

Акад. Георги Марков: Червената армия на СССР победи нацизма, всяко друго твърдение е фалшификат

Следваща статия

В която бивши съветски сателити, включително и България заявяват, че за тях победата над нацистка Германия не е било освобождение, а тоталитарно заробване от Кремъл…

Други интересни