Хиляди почетоха 9 май…

Автор: Няма коментари Сподели:

Хиляди българи в цялата страна честваха Деня на победата и се включиха в марша на “Безсмъртния полк”. С шествията бяха отбелязани 74 години от края на Втората световна война и победата над хитлерофашизма. Тържествено бе отбелязан и Денят на Европа.

В София президентът Румен Радев и руският посланик Анатолий Макаров положиха цветя пред паметника на Незнайния войн. “Днес е празник и отбелязваме Деня на победата и Деня на Европа. За да се реализира голямата идея за обединена Европа, това нямаше как да стане без победата над хитлерофашизма”, посочи държавният глава. Радев добави, че сме длъжни да уважаваме и почитаме паметта на милионите жертви в борбата с нацизма и да не забравяме приноса и на България.

 Вицепрезидентът Илияна Йотова призова 9 май да не бъде използван за разделение. “Отдаваме почит на милионите, дали живота си в борбата срещу адската машина на хитлерофашизма, за да ни има днес, да живеем на континента – символ на мира и обединението. Празнуваме победата над фашизма, постигната с решаващата роля на Съветската армия. Празнуваме възкресението от най-голямата катастрофа, която преживя човечеството – Втората световна война. И помним”, написа тя в социалните мрежи.

В церемонията и шествието на “Безсмъртния полк” в София се включиха лидерът на БСП Корнелия Нинова, народни представители, кандидати за евродепутати и общински съветници от БСП, ветерани, представители на военно-патриотични организации и граждани, които носеха портрети на свои близки, загинали във войната, български и руски знамена.

“Да ни е честит Денят на победата над хитлерофашизма. Прекланяме се пред паметта на милионите, загинали във Втората световна война. Поклон пред героите, дали живота си за свободата”, заяви Корнелия Нинова. Лидерът на БСП в София Калоян Паргов призова да помним, че без Ден на победата нямаше да има Ден на Европа. “С изкореняването на хитлерофашизма, тази смъртоносна идеология, беше отворена нова страница в историята на Европа. И днес трябва да се борим с всички сили и средства дори срещу най-малкия опит за възраждането на “кафявата чума”, добави той.

Повече от 60 български града се включиха в “Безсмъртния полк”.

                                 https://duma.bg/hilyadi-pochetoha-9-may-n191502

Предишна статия

Затова нищо чудно, че българите съвсем скоро няма да ни има…

Следваща статия

Слави Трифонов във вариант „челюсти“. Какво мислят акулите?

Други интересни