МАТЕЯ ГУДЕВ ПРЕД ИРИНА КИРИЛОВА

Автор: Няма коментари Сподели:
 •  Г-н Гудев,  вие сте кмет на най-голямото село в община Хисаря -Старосел. С коалиция „Промяна“ превзехте едно село, което дълго време беше синьо, и управлявате вече три години. Винаги съм мислила, че не партията определя доброто ръководство, а човекът, който седи на кметския стол. Каква промяна внесохте в управлението на Старосел ?

 •  Права сте за партията и личноста на човека, но до някъде, защото всяка партия налага данък лоялност, определя рамки на свобода и зависимости. Аз в това отношение съм облагодетелстван,  защото нашата партия в лицето на г-н Гатьо Султанов и другите съратници изповядваме високи и чисти идеали – възраждането на българския дух,  възхода и добруването на България. Стилът на моето управление бих нарекъл рационален и оптимален, насочен към подобряване на условията за живот в Старосел.  Вижте,  дълги години Старосел се управляваше ирационално,  без цел и посока и бяха пропуснати много възможности. И това ме накара да се намеся в изборите. Старосел заслужава много по-добра съдба.

 • Старосел не е кое да е село. Старосел открай време е било прочуто с хилядите животни, с вкусното вино, с поборниците,  които дадоха  живота си в борбата за освобождението на България. А от 2000 година то стана известно в цяла България и в света с откриването на Староселския култов храм от пети век преди Христа.За това в селото и на храма дойдоха Негово Величество Симеон втори,  кралицата на Дания – Маргарете втора, президентът Петър Стоянов, министри, народни представители, туристи отвсякъде.  Какви приходи носи този обект на Старосел ?

 • Да бъдеш кмет на толкова известно село, с такава славна история и културно- исторически забележителности е голяма чест и отговорност. Старосел от дълбока древност е бил административен, военен, икономически, религиозен и културен център. Върхът на славата му в най-новата история е участието на цялото село в Априлското въстание. На връх Гергьовден 1876 година, след пристигане тук на въстаниците от Веригово, Паничери, Царимир, Елешница, Беловица и Красново се вдига въстанието. Над сто са  известните староселци, загинали в огъня на бунта. Този ден е свят за Саросел и от няколко години се празнува по подобаващ начин.

    Относно Тракийския култов храм и  останалото културно –  историческо наследство на Старосел, нещата не стоят никак добре. Тук има още пет тракийски храма, пет каменни тракийски светилища, тракийска царска резиденция, храм на Зевс и Хера, три раннохристиянски базилики и още неразкрити до момента неща. Опазването, съхраняването и развитието на археологическите забележителности е най-важният  и труден за решаване въпрос на Старосел. За съхраняването и развитието на недвижимите културни ценности  не се влага нито един лев. И което е още по-тревожно – няма никаква стратегия, никаква програма, никакво виждане, дори никакво желание за разговор в Общинския съвет за безценното богатство на Старосел и на България. Това какво е според вас ? Според мен, ако искаме нещата да се променят,  културно – историческото наследство на Старосел не бива повече да се стопанисва от община Хисаря. Законът дава възможност да се вземе на концесия или да се стопанисва от юридически лица с нестопанска цел. Но бъдещият стопанин трябва да бъде читав и отговорен патриот.

 • Г-н Гудев, край  староселския култов храм бе открит един от най-богатите гробове в България близо до култовия храм. Имате ли снимки , съхранени  в кметството или в читалището на пълния комплект въоръжение – двата наколенника, шлем, щит, върхове на копия, колчан с върхове на стрели, няколко сребърни и няколко бронзови съда, местни и вносни съдове с изображения на животни, хора, ритуални сцени, растителна орнаментация, един позлатенс нагръдник за броня и др. Открит беше и златен вдълбан пръстен, използван като печат с изобразен тракийски конник с копие в дясната ръка , което пробожда глиган, а под тялото куче. Или всичко това, открито от екипа на Георги Китов може да се види само в София ?

 • Снимки с пълния комплект на откритото в гроба на знатния тракийски воин няма съхранени в Старосел и цялото това богатство може да се види само в София. Но на съхранение в Старосел има оставени достатъчно артефакти за отваряне на един приличен музей на траките.  Този музей може да бъде допълнен с реплики и копия на съхраняваното в София.  Знаете ли, моята мечта е един ден в Старосел да има филиал на Националния исторически или Националния археологически музей, посветен на траките. Защото мястото на този филиал е тук. Тогава Старосел ще има и необходимия научен потенциал,  и необходимите средства и авторитет за превръщането му в археологически ансамбъл със световно измерение. Това трябва да е наша неотменна цел.

 • Сега да погледнем какви са инвестициите в Старосел! С какво инвеститорите помагат  за развитието на икономиката  и културата на селото ?Аз ще напомня на читателите само за Винарната и за Аква термите на фирма „Валхала“, а вие ще разкажете за взаимодействието ви със собствениците на староселските фирми.

 • Благодарение най-много на „Комплекс  за винен СПА туризъм Старосел“  и на  фирма „Валхала“, които разшириха материалната си база,  на винарна „Стема“, на дърводобиващите фирми, на фирма „ ИПСИК – ООД”, на фирма „Агромакс еър“ и още няколко  фирми и предприемачи,   безработица в Старосел няма. Напротив –  има недостиг на работна ръка. В момента се изгражда розоварна и сушилна за билки. Има проекти за други предприятия.

      С чувство на благодарност и удовлетворение трябва да кажа, че отношенията ми с бизнеса са отлични. Г-н Ангел Ангелов, г-н Милко Запрянов,  г-н Янко  Кръндаров,  г-н Иван Берберов-младши, г-н Илия Китин, г-н Митко Базитов, г-н Никола Богутов, братя Дамянови, г-н Стоян Вълевски, г-н Стойчо Михайлов,г-н Ненко Кабаджов, г-н Пламен Димитров, г-н Иван Ранов, г-н Спас Пеновски, г-н Петко Пингелов винаги са готови да помагат, щом става дума за Старосел. На всички тях – моята сърдечна благодарност за патриотизма им.

 • Какви пари сте получили от община Хисаря?

 •  За парите, получавани от общината,  какво да ви кажа. Трудна работа.  Все пак в Старосел се направи една прекрасна детска площадка,  беше решен един голям проблем с канализацията и беше изчистена реката. Да, общината е бедна. Но и тук по-  голямата беда е  липсата на идея,  липсата на разговор за привличане на инвеститори,  липсва разговорът за публично – частното партньорство,  което от опит съм се убедил, че е най-мощният  лост  и най-прекият  път за развитие. Общината е най-големият собственик и в същото време  е бедна и неефективна. Погледнете само в Старосел! Ходим по пари и нямаме никакви приходи.

 • Чисто село ли е Старосел?

 • Значително по-чисто от това, което беше преди три години, когато бурените бяха превзели тротоарите и площадите. През първата година от мандата ликвидирахме три големи, едното от които в рамките на селото, и няколко по-малки сметища. Сега и реката изглежда по друг начин. Мисля, че всичко, което е в нашите правомощия и възможности, се прави. Но контейнерите са стари, разбити и недостатъчни. Изхвърлят се през четиринадесет  дни, а на третия ,четвъртия ден след това, вече преливат. Знам как и мога да намаля количеството на отпадъка с до 30 процента за сметка на зеления отпадък , но Общинският съвет заподозря частни интереси в използването на мотоблока и ремаркето за него, които поисках.  А щяха да струват 2000 лв . Сами можете да сметнете колко средства щях да икономисам като ви кажа, че за извозването  на боклуците от Старосел на година се плащат  повече от 50000 лв.

 • Какво  още успяхте да направите в Старосел за три години ?

 • На първо място изчистихме селото. Отне ни една година. Благоустроихме и украсихме центъра и той светна. Подобрихме значително състоянието на гробищния парк и пътя до него. Урегулирахме отношенията между животновъдите, отглеждащи крави и останалите ползватели на земя до поносими. Изградихме детска площадка, от която селото имаше голяма нужда. Отводнихме два участъка от главната улица, където се образуваха огромни локви. Заустихме канализация, която от 2009 година течеше в реката на центъра на селото. Изчистихме реката, която не беше почиствана двадесет  години. Изградихме нов кът за отдих на мястото на площадка за строителни отпадъци. Възродихме традиционните за Старосел празници – Йордановден, Гергьовден и Спасовден. Осигурихме топъл обяд на сто и седемдесет човека. Организирахме доставката на лекарства на всички нуждаещи се. Подобрихме опазването на обществения ред и законност в Старосел. В  момента в селото няма престъпност.

 •  Включиха ви в проект с държавно финансиране. Разкажете за него!

 • Ще започна с благодарност към г-н Гатъо Султанов и г-н Филип Топчийски за неоценимата помощ,  която ни указаха  по този проект.  Подбрахме правилно обекта – площадка за строителни отпадъци на лицето на селото,  напраихме разумна концепция, изпълнихме го добре и резултатът е на лице – чудесен кът за отдих с детски съоръжения, прекрасна беседка, японска каменна река, цветен часовник . Целият блясък на проекта ще се разкрие,  когато поникне бермудската трева и цъфнат декоративните дървета и храсти.  Благодарен съм  на кмета на община Хисаря – инж. Пенка Дойкова и на директора на ДГС – Хисаря – инж. Добромир Иванов за оказаното съдействие.  Благодарен съм на моите работници Пенчо Сакутов и Въла Пингелова, които изнесоха основната тежест. Благодарен съм на всички, които помагаха.

 • Ако се направи една класация на селата в общината, може ли да се каже, че Старосел е номер едно?

 • Нека другите да кажат.

 • Как приемате увеличаването на  промил такса смет за населението и това,  което гласуваха съветниците от БСП , ГЕРБ и „Коалиция за Хисар“- намаляване с една пета на такса смет  на фирмите, създадени след 2013 година?

 • Относно увеличаването на промила за такса смет, на тяхно място аз бих приел друг подход – има достатъчно други резерви . Но не и сега,  когато вече ножът е опрял до кокала. Нали на всички ни е известно , че с това увеличение проблемът няма да се реши. Много ми напомня за наливането на пари в здравеопазването.

    Относно намаляването с една пета на такса смет за фирмите, създадени след 2013 година –  ще го нарека недостойно и ще спра до тук.

 • Тази година през октомври ще има избори  за кмет на община,  кметове по села и общински съветници. Можете ли честно да кажете трябва ли пълна промяна на тези, които сега управляват общината ?

 • С убеденост мога да кажа, че е необходима коренна промяна на късогледата,  феодална,  неефективна политика,  която води общината.

 •  Вас къде ще ви видим на бъдещите избори ? Кандидат за втори мандат ? Или разочарован се оттегляте от политиката ?

 • В една любима песен между другото се пее и това : „Има недовършени толкова добри неща ……“

 •                                                               ТРАКИЙСКИ СВЯТ

Предишна статия

ФИРМАТА „БАШЕВ СЕКЮРИТИ“, ПРЕВЗЕЛА ЛИБИЙСКИЯ КОРАБ, ЛИПСВА В МАСИВИТЕ НА МВР, КАТО ЛИЦЕНЗИРАНА!

Следваща статия

В ДУХА НА МАФИОТСКИТЕ ТРАДИЦИИ, ПОСОЛСТВОТО НА САЩ ПУБЛИКУВА БИЗНЕС ПРЕДЛОЖЕНИЕ…

Други интересни