ЕКСПЕРТИ: ЧЕЗ КРАДЕ ПОНЕ 10% ОТ СМЕТКАТА ЗА ТОК. ДЕРАТ МИЛИОНИ ОТ НАС

Автор: Няма коментари Сподели:

Под прикритието на „технологични разходи” електродружествата си събират парите за крадения ток от джобовете на коректните платци. 

Това е мнението бившия председател на енергийния регулатор Еленко Божков. В студиото на „Тази сутрин” по bTV той показа нагледно как работи механизма, с който се ощетяват потребителите.

„Представете си, че продавате прясно мляко. Сипвате по 1-2 литра, но накрая по стените на съда остават капчици – това са технологичните загуби. Търговецът плаща всички литри мляко, но по някакъв начин трябва да осчетоводи тези технологични разходи”, обясни експертът.

По думите му част от загубите на ток са в трансформаторите, както и в линиите и шинните системи. В началото електродружествата имали право да отчитат по 14% загуби, които по-късно били свалени на 8%. „Истинските технологични разходи са около 6%. (…) Ние им даваме прекалено голям процент (…) Все още в този технически резерв влизат и кражбите”, коментира Божков.

От думите му стана ясно, че в крайна сметка около 10% от заплатеното за ток, всъщност покрива загуби на дружеството, които не са от технологичен характер. Компаниите категорично отричат, като твърдят, че коректните потребители не плащат за чуждите кражби.

По думите на Еленко Божков, точният размер на загубите става ясен при разлика между балансовия електромер и сбора на индивидуалните уреди за отчитане.

Според ексшефа на ДКЕВР монтирането на недостъпни електромери дава възможност при отчитане да се прехвърля част от откраднатото на домакинства с по-малко от средното потребление.

Както единствено АФЕРА показа в поредица от разследвания, ЧЕЗ обезкърявва българсият данъкоплатец.

При пореден опит за евтин PR Мария Дойчинова като Директор Комуникации пробута Виктор Станчев в ефира на bTV, който безочливо излъга зрители, читатели и клиенти.

Защото Електроразпределителното дружество – ЧЕЗ „Разпределение България“ отчита нетна консолидирана печалба от 20.3 млн. лв. за полугодието на 2017 г. спрямо 12.2 млн. лв. за сравнимия период на година по-рано.

Общите приходи от продажби на компанията възлизат на 220.5 млн. лв. срещу 202.178 млн. лв. за преди 12 месеца. От тях 218 млн. лв. са от продажбата на услуги. 

През настоящата година на акционерите в компанията бе разпределен рекорден дивидент от 48.97 млн. лв. Брутният дивидент на акция възлезе на 25.40 лв. за брой, а дивидентната доходност бе малко под 10%, изчисли Profit.bg на база цената на акцията в последния ден за придобиване с право на дивидент.

Очаква се в най-скоро време компанията да обяви новия си собственик, като за момента продължава разглеждането на предложенията от български и чуждестранни дружества, но междувременно ЧЕЗ работи като холдинг от еднолични търговци – като Виктор Станчев, който разделя големите разлики в обявяваните обществени поръчки – за подмяна на кабели със значително по-евтини – естествено за сметка на българския клиент. За справка – високите прогнозни стойности на обявените ОП.

Оперативния директор Виктор Станчев фактически не е е работил и не е ръководил никога оперативен персонал. Едно от многото волунтаристични решения на предишния директор Стефан Апостолов, който смени доказан професионалист и авторитет в поддържането с двама парашутисти Станчев и Йорданов.

Иначе Станчев „оперативно“ веднага намести брат си химик като експерт по мерене във фирмата с колосална заплата, разписана от брат му – лично.

Въпреки многократните оплаквания от бизнеса за изнудване от екипите, друга телелевизионна звезда  Филип Йорданов, директор на дирекция „Нетехнически загуби“ в ЧЕЗ, твърди, че компанията води борба с кражбите… Срещу думите му навсякъде „по веригата“ се шушука, че тая „битка“ се води с договаряне на четири очи и скриване на нарушения, естествено не безвъзмездно…

На този фон се вдига ПР пушилка за успехи при хващане на крадци – с платени публикации, като тази на Регионалия мениджър на ЧЕЗ за България Карел Крал за откриването на Център за квалификация – анонсирано от Крал чак след 12 години в България; ЕВН който даде модела  откри такъв Център преди 6 години, а Центърът е само сграда!

Доказан факт е колко служители напускат ЧЕЗ на месец. Няма екип, който да води процесите по обучение, отдавна сертифицирания Център за Професионална Квалификация на фирмата загуби права и персонал, защото същият Крал гони само рязане на лентички, но не и истински решения за персонала.

В „Софийска вода“ до ден днешен се шушука, че моделът по който се ощетяват клиентите е копиран и в ЧЕЗ, като наложиха разбирането, че загубите от водата се плащат от потребителите – очевидно наглата кражба минава и в ЧЕЗ, но засяга над 2 милиона клиенти в това число и едрият бизнес.

С бюджет  за реклама в медиите – над милион лева, да не се чудим защо жълти и „сериозни“ медии лъскат имиджа на компанията. 

Пита се защо тези пари не се влагат в почистване на просеки, например, а при всеки дъжд и буря с часове няма ток.

Много просто. ЧЕЗ мята дебели пачки по списания и медии, за да имат блестящо присъствие, като говори за бизнес средата, която създава и как инвестира в млади енергетици, а междувременно им предлага стартова заплата под 650 лв.

Хвалбата на топ шефа в ЧЕЗ Карел Крал с Investor in People е друга  поредна нескопосана ПР акция  – ЧЕЗ Разпределение била единствената фирма от такъв мащаб с бронзов сертификат, а  той бил гаранция за добре подредена и управлявана фирма.

Само че същият ТОП мениджър със заплата над 25 000 лева ликвидира процедурите и екипите, подържащи това ниво на управление.

И като се говори за кражби на ток, трябва да се подчертае, че пломбите с които се пломбираха електромерите вместо по  евтини и български, по инициатива на чешки екперт (по борба с тероризма) се замениха с много по   скъпи и чешки с тройно по-висока цена.

И това е принос на Филип Йорданов – човекът, който притиска бизнеса – със знанието на МВР – като предлага срещу висок процент да препломбират и манипулират електромери на големи потребители. Заедно с негов заместник в ЧЕЗ Любомир Толев.

Но за де не се чуди българският читател къде е Прокорутура, АДФИ, КЗК, КЗП, Икономическа полиция и цялата дирекция на ДАНС, която трябва да следи за далаверите в енергетиката, уточняваме, че Павлина Манчева, бивша подчинена на Иван Татарчев и приближена на група прокурори около него, по времето на Татарчев е била нещо като началник на кабинета му, а сега срещу 7 бона от ЧЕЗ, вече е на граждански договор…

Шокиращо е и  ЧЕШКОТО капсулиране. Недопустимо е национална инфраструктура и НАЦИОНАЛНАТА сигурност да е в ръцете на чужди националисти. 

Пецка, Рибан и Холоковски. За разлика от предишни чешки мениджъри, те нямат НИКАКЪВ експертен опит в ръководство на енергиен бизнес от такъв мащаб. А Рибан и Холоковски нямат и НИКАКВИ знания за мрежи. А ЧЕЗ Разпределение е едно от най – специализираните предприятия в България и на полуострова. Това е и причината ЕВН и ЕОН в България да изпращат или експерти, или мениджъри от висок клас.

И тъй като тази върхушка в момента няма около какво да се обедини  – нито около експертиза, нито около управленски опит – тя се обединява (капсулира) около националистическата идея – Чешката –  и гледа на предстоящия арбитраж като война с България, докато през това време Бойко Борисов, като премиер мълчи, мълчи и Теменужка Петкова, като ресорен министър, мълчи и Иван Иванов, като шеф на КЕВР. ДАНС, МВР и Цацаров също!

Осъзнайте се българи – ограбват ни под носа…

Еленко Божков,

Петър Петров,

Симеон Димитров, енергетци с 40 години опит в системата

На снимката: Виктор Станчев, ЧЕЗ, който лъже  за кражбите по мрежата, а междувременно подменя хиляди трансформаторни машини и заменя действащи работещи кабели с евтини при надути цени!                        http://afera.bg

Предишна статия

КТБ – жертва на политически заговор с държавни институции

Следваща статия

Ще бъда кратък!

Други интересни