Даниел Кадик: В България открай време се мълчи за тези неща

Автор: Няма коментари Сподели:

Даниел Кадик: В България открай време се мълчи за тези неща

Миналата нощ край Радомир са били арестувани двама журналисти. Те са искали да документират унижощаването на документи, доказващи корупция в огромни размери. Защо са били арестувани? И кой пречи на подобни разследвания?

Даниел Кадик

Двамата журналисти, задържани миналата нощ за кратко от полицията в България, са искали да документират унищожаването на документи, доказващи корупция, свързана с обществени поръчки. Димитър Стоянов от “Биволь” и Атила Биро от “Rise Project Romania” са работели по разследване, свързано със злоупотреби с европейски пари. По-конкретно: с отклоняването на огромни суми от консултантски компании. Това потвърди пред Дойче Веле Даниел Кадик от Софийското бюро на германската фондация “Фридрих Науман”, която е работила съвместно и с двамата журналисти. С Димитър Стоянов – в рамките на съставянето на “Черна книга на разхищенията в България”, издавана от германската фондация, както и по други журналистически проекти. А с Атила Биро – в рамките на обучение за журналисти, организирано съвместно с фондация “Фридрих Науман”. С Даниел Кадик по темата разговаря Емилиян Лилов: 

С какви мотиви полицията е задържала двамата разследващи журналисти?

Даниел Кадик: До този момент няма официално становище, такова се очаква. Благодарение на активните действия на българското гражданско общество и намесата на румънските власти двамата журналисти – Димитър Стоянов от “Биволь” и Атила Биро от Rise Project Romania – са били пуснати рано тази сутрин. За щастие полицията е успяла да изземе документите, които е трябвало да бъдат изгорени и така да ги спаси от унищожение. Чакат се изявления както от двамата журналисти, така и от отговорните български власти.   

Ако България не се промени, не я чака нищо добро

Атаката срещу ценностите и правилата на ЕС става все по-нетърпима. И е ясно, че каквото и да се случи оттук нататък, Съюзът вече няма да е същият. За България това означава едно: ако не се промени, не я чака нищо добро. (01.05.2018)

“Това е трагично за България”

Това може да доведе до истинска промяна в България

Кадик: “И такива хора сега са във властта? Честито, България”

Можем ли да твърдим, че арестуването на двамата колеги е във връзка с тяхно разследване за корупция?

Кадик: Случилото се засега се тълкува по два начина: или на двамата е трябвало да им бъде попречено да съберат доказателства и да информират обществото, че важни улики за корупция се унищожават. Или пък хората, които стоят зад изгарянето на въпросната документация, са активирали своя си мрежа, а полицаите, пристигнали на място, всъщност не са знаели, че двамата са журналисти и че случаят ще се раздуха. 

В крайна сметка, включително благодарение на намесата на полицията, застрашените от изгаряне документи са били спасени. Какво по-конкретно съдържат те?

Кадик: Разследване на “Биволь” разкри случаи на корупция с консултантски фирми, участващи в проекти с европейско финансиране. Става въпрос за големи обществени поръчки – например за изграждане на пътища, водопроводи и други. Вършени са неща, които не се вписват в никакви антикорупционни стандарти. И за всичко това има доказателства, които сега е трябвало да бъдат унищожени.

Имате ли обяснение за това, че в една страна-членка на ЕС, каквато е България, властите изобщо не реагират, когато се разкриват мащабни корупционни схеми и злоупотреби с европейски средства? 

Кадик: Можем да предположим, че някои от въпросните консултантски фирми са близки до хора от правителството, респективно до кръгове, свързани с управлението. Виждали сме как в миналото корупционни схеми изобщо не са били разследвани, когато в тях са били замесени и хора от властта. В България има систематична корупция на много и различни нива. И борбата срещу нея е много трудна. Проблем в случая е и това, че за да се задействат европейските институции, трябва да бъде подаден сигнал от съответната страна. А такъв от България няма. Една от най-съществените причини за това е наличието на систематична корупция и предполагаемото участие в тези корупционни схеми на хора, близки до властта. Освен това искам да припомня, че България е страната в ЕС с най-лоши показатели за медийна свобода и с най-голяма медийна концентрация. Повечето собственици на медии просто нямат интерес да се шуми по тези теми.

Ако определим случката от миналата нощ като посегателство срещу медийната свобода в България, бихте ли се съгласили с тази оценка?

Кадик: В България посегателствата срещу медийната свобода не са спирали. Затова и в последната класация на “Репортери без граници” страната е поставена на 113-о място. Това е само поредният удар срещу свободата на медиите. Но все пак е добре, че е имало журналисти на това място, иначе тези документи едва ли щяха да бъдат спасени и вероятно щяха да бъдат изгорени.

  • Дата 14.09.2018

  • Автор Емилиян Лилов                      https://www.dw.com/bg

Предишна статия

ПРАВИЛО №1! БЯГАШ ПРЕЗ ГЛАВА ОТ ГДБОП, КОГАТО ПРАВИШ ЖУРНАЛИСТИЧЕСКО РАЗСЛЕДВАНЕ! ОТ КАКЪВ ЗОР ЩЕ ГИ УВЕДОМЯВАШ? ТА ТЕ СА СЛУГИ НА МАФИОТСКОТО УПРАВЛЕНИЕ!

Следваща статия

Българи от страната и чужбина започват протест за оставка на Борисов

Други интересни