…ИСКАТЕ ЛИ ДА ЖИВЕЕМ В ДИКТАТУРА НА СТРАХА?

Автор: Няма коментари Сподели:

В момента Народното събрание обсъжда промени в Наказателния кодекс, които могат да превърнат всички български граждани в престъпници.

Не, това изобщо не е преувеличение. Скоро всеки закъснял наем, всяко оставено ресто в магазина и всяка объркана поръчка от интернет магазин могат да бъдат обявени за престъпления. На практика всички българи ще сме под постоянна заплаха да получим призовка.

Страшно ли звучи?

Министерският съвет предложи промени в Наказателния кодекс, а обявената цел е да се пребори „корупцията в частния сектор“. Ако промените бъдат приети, всеки служител в частна фирма ще може да бъде обявен за „длъжностно лице“ и обвинен в „длъжностно престъпление“.

Тези промени не трябва да бъдат приемани. В противен случай ще заживеем в държава от престъпници. Ако утре си поръчате нов диван и не сте доволни от работата на мебелиста, ще можете да подадете сигнал срещу него в прокуратурата. Ако пък решите да го почерпите с нещо по време на работата, той може да подаде сигнал срещу вас за опит за подкуп на „длъжностно лице“. Осъзнавате ли накъде сме се запътили?

Трябва да се спре това…

Най-големите организации на бизнеса, Висшият адвокатски съвет и Върховният касационен съд вече предупредиха, че този път е опасен. Всеки глас е важен, за да изпратим категоричен знак до Народното събрание, че не искаме и няма да допуснем да живеем в диктатура на страха.

Обсъжданите в парламента промени на практика ще заличат повече от век от развитието на България. В целия нормален свят има граждански съд и само той е мястото, където гражданите и фирмите изясняват споровете си. Да не би сега някой да иска да премахнем това завоевание на демокрацията и да заживеем под властта на военен трибунал?

Каква е целта?

Целите на подобни промени са поне две. Първо, те ще създадат атмосфера на постоянен страх у българите – всеки може да бъде виновен, всеки може да бъде обвинен. Разбира се, че в България няма толкова прокурори, които да следят и преследват всяко разминаване в търговския оборот. Но ще имат властта произволно да избират срещу кого да задвижат държавната машина и кого да пощадят.

Така се осигуряват зависими и уплашени избиратели – задължително условие за диктатура.

Втората цел е по този начин да бъде унищожена в зародиш всяка възможност за политическа алтернатива. Първо приеха такъв антикорупционен закон, който позволява почти произволно преследване на хората, които се занимават с политика. Сега опитват да превърнат в мишени всички българи. Няма съмнение срещу кого ще бъде прилаган законът – срещу неудобните на властта.

Споделете това, за да стигне до повече хора. Нека кажем ясно, че не искаме да живеем в диктатура на страха.

                               Дани Каназирева                            http://afera.bg

Предишна статия

КАКВО ЩЕ ПРАВИМ В ЧЕТВЪРТЪК, АКО УМРЕМ В СРЯДА?

Следваща статия

Национален празник на Ирландия!

Други интересни