Национален празник на Ирландия!

Автор: Няма коментари Сподели:

                                             Nikolai Markov

Национален празник на Ирландия!

Вероятно няма друга държава в света, която има национален празник в ден, посветен на светец. Впрочем, не зная друга страна, в която българите могат да се чувстват като у дома си. България и Ирландия са загърнати с толкова мистика, абсурди, исторически обременености и политически крамоли, че могат спокойно да бъдат сестри.

Когато Свети Патрик се връща в тези земи, за да християнизира местното население, той бързо осъзнава, че е направил възможно най-грешния избор. Посреща го вражеска среда, диви страсти и огнени бури от специфична енергия. Три пъти си тръгва от там, но заради корабокрушения, прочетени като знак от небето, се завръща. В крайна сметка успява и истински обиква този народ. Възлюбен от всички след дълга и уморителна съпротива, Патрик става символ на единството между няколко племена, образуващи ирландската душа.

Борбата за национално обединение и до днес не е свършила. Също като нашата! След няколко военни катастрофи с короната и масова смърт от глад, поради умишлено изгаряне на посевите, се образуват няколко изселнически вълни на ирландци от собствената им държава. Именно, за да съхранят изпуснатия от бутилката дух, те решават да имат национален празник в деня на светеца-обединител. За да се съхранят и до днес!

Ирландците успяха, защото имат национална кауза и не се огъват пред изпитанията на времето. Духът на келтите се оказа достатъчно корав. Нашата голяма грешка е, че не намерихме сили за национален подвиг и да именуваме връх Мусала, на името на българския светец и духовен защитник Свети Йоан Рилски. Огънахме се, но лъвът ще се изправи! Винаги се е изправял…

Честит празник Ирландия!      

Image title

https://www.facebook.com/nikolai.markov.566

Предишна статия

…ИСКАТЕ ЛИ ДА ЖИВЕЕМ В ДИКТАТУРА НА СТРАХА?

Следваща статия

НА 20 – ТИ МАРТ 2018 г. – СЕСИЯ В ХИСАРЯ

Други интересни