МАЛКО БЯХМЕ, ОБАЧЕ СПРЯХМЕ РАЗГРАБВАНЕТО

Автор: Няма коментари Сподели:

Той беше общински съветник четири години. Три от тях минаха в нападки и дела, повдигнати от  „Коалиция за Хисар” и ГЕРБ, за да го изгонят от Общинския съвет. Дори все още имат да му дават пари за делата, които изгубиха. Не успяха да се отърват от него. Той остана. Тогава Атанас Куковски подаде иск инж. Ненко Костов да му плати 20 хил. лв. затова, че се страхувал като седи на заседание на Общинския съвет,  Костов  да не му навреди.

 • Инж. Костов, знам, че нищо не сте забравили, но сега няма да говорим за това. Ще ви попитам доволен ли сте, че бяхте съветник и какво научихте през тези четири години?

 • Въпреки, че през тези четири години минах през всичките инстанции на Наказателния и Административен съд, аз все пак съм доволен, защото научих много добре  как се случват нещата в община Хисаря и в Общинския съвет. Успях да разбера за зависимости – икономически, политически, дори и приятелски на общински съветници, които не гласуват по съвест, а във връзка с тези зависимости.

 • Вашето мото  е написано горе. Какво успяхте да спрете да бъде разграбено?

 • Като направих една равносметка, през изтеклия мандат по времето на г-жа Ганева, всяка втора докладна беше свързана с нейните приближени и техните фирми. Става дума за фирмите „Агрокомерс 98” , „Нова био енерджи”, „Би къмпъни”… Ако човек погледне в мандата на г-жа Дойкова, то от тях не е постъпило нито едно искане за общинска земя, за промяна на Подробен устройствен план, за разрешение за строеж, за общински имоти, та дори  не поискаха и разрешение за ПУП за басейна, за който мечтаят от години да посторят до прословутия им хотел в Археологическия резерват, макар че имат разрешение от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

 • Три решения развълнуваха обществото през мандата на г-жа Дойкова. Едното беше, че за първи път кметът осъди Общинския съвет за решението да опрости дълговете за такса смет на фирма на член на БСП. Другото беше, че се взе част от двора на детска градина „Пинокио”от един познат в града бизнесмен. Третото беше, че четири пъти връщахте предложението на кмета за даване на трасе за минерална вода на фирма „СЕНИД ЕООД”от извора до баня „Русалка” до Автосвещи, където фирмата твърди, че ще инвестира десетки милиони. Вие и за трите решения гласувахте против. Това лично мнение ли беше или защита на обществените интереси?

 • Винаги съм се ръководил от обществените интереси и съм защитавал общината и никога не съм се съобразявал с икономически обвързаности. Ако се върна назад, докладната за намаляване на такса – смет на определени форми  първия път не мина.  На второ заседание Дойкова заведе дело и го спечели. Въпреки това, на третия път имаше уговорки между БСП и синята коалиция, те успяха да прокарат едно много срамно решение, с което фирми, създадени 2013 година, да плащат данък една пета от такса смет. Ние имаме обнародвана наредба и тя важи за цялата държава,  в която е описано кой и как трябва да плаща такса смет и данъците си. Най- интересно беше, че Гатьо Султанов тогава попита кои са фирмите и се оказа, че това са две, най- много три фирми, които ще се възползват от това предложение. Една от тях е „Агрокомерс 98” и другата е „Натура фит.”

    Известен бизнесмен поиска да размени възстановен имот от съда, който попадаше в двора на детската градина, но общината му беше върнала на друго място, тъй като там попадаше детската площадка на градината. Много лошо впечатление остави гласуването, което показа, че всички гласуваха да бъде направена тази размяна. Аз се противопоставих. За мен факта, че бизнесменът се е отказал да се възползва от това решение, е голям успех, че съм допринесъл децата да си останат в двора на детската градина. Такова нещо се случи в село Житница в съседната община Калояново и в Пловдив, където мастити бизнесмени успяха да придобият част от дворовете на детски градини и училища. Аз съм доволен, че с моето решение съм накарал съвестта на хисарския бизнесмен да проговори , за което му прави чест, че се е отказал.

     Във връзка с гласуването ми за „СЕНИД” искам да обясня на всички граждани, че дебита на минералната вода се раздава от „Басейнова дирекция” и не зависи от нас. Но ние имаме единствения механизъм да спрем бизнесмени, които нямат истински намерения да инвестират в нашата община, а вземайки минералната вода и осигурявайки си трасе до техните места, те се стремят да продадат имотите си по- скъпо. Това пречи на нашите реални инвеститори. Имаме  пример с един господин от София, който изкупи няколко десетки декари обработваеми ниви, дойде с гръмките обещания, че ще строи вилни селища и СПА центрове, взе всичката вода на каптажа от военния санаториум и сега наши реални инвеститори с одобрени проекти, с платени такси строежи, се оказва, че не могат да вземат една десета от тази вода, която господинът е подсигурил, и за десет години не е направил нищо.

Ако този човек от фирма „СЕНИД” имаше одобрен проект в ТСУ, имаше платена такса „строеж”, аз с удоволствие бих гласувал да му дадем паркове, улички, алеи, ако наистина вложи толкова много милиони. Затова искам това да го заложим в програмата на кандидат- кмета, който поддържам, да стане едно решение на Общинския съвет. Защото се оказва, че свръх богати хора, които на времето успяха да ни откраднат хотелите и да ни приватизират заводите, искат чрез гръмки изявления да си продадат имотите по- скъпо с гарантирани трасета и гарантирани минерални води. Трябва да намерим лост да ограничаваме несъвестните инвеститори.

 • С какво ви обогати политически и лично  факта, че бяхте в Общинския съвет четири години?

 • В личен план не съм се обогатил по никакъв начин, възползвайки се от това, че съм общински съветник. Аз имах един конкретен казус, което не е прецедент за Общинския съвет и е гласувано за много непознати хора, но се оказа, че в нашата община един общински съветник, който е по- различен от всички останали, трябваше назидателно да му гласуват против, за да му покажат, че не е послушен и неговите искания на бизнесмен няма да минават. Политически? Видях големи, зрели, богати мъже и жени, които не гласуват по съвест, а поради това, че имат някаква зависимост. За разлика от един господин, който сега прави  гръмогласни изявления в една друга медия как ще промени общинската гора, как ще прокара минерални води, ще прави писти, а той няма един мандат като общински съветник и не е запознат със Закона за местното самоуправление, аз навлязох в същността на материята, свързана с управлението на една община. За четири години аз се запознах с наредбите на общината, запознах се с работата на администрацията в общината, четях законите, съветвах се с адвокати, когато имаше докладна с непознати за мен предложения.

 • Сега отново сте кандидат. Национален фронт за спасение на България няма кандидат за кмет и вие решихте да подкрепите Гатьо Султанов. Има още шест кандидати. Защо  избрахте точно Султанов, за да бъдете в неговата листа?

 • Много хора се опитаха  да ме разубедят и да разберат защо съм избрал Гатьо Султанов.  Моите мотиви са следните: той има два мандата като общински съветник. Беше и председател на Общинския съвет. Аз обичам смелите хора и тези, които не могат да бъдат контролирани, а той е един от тях, също като мен. Това беше човекът, който след като установи, че г-жа Ганева има шест отсъствия от заседания на Общинския съвет за една година, той го декларира пред съветниците. Това му костваше главата и отнемането на председателското място. Аз видях, че той е честен, човек с опит в общината, не е омърсен, не можах да намеря нищо, за разлика от всички останали общински съветници, с което да бъде оцапан, затова той е моя фаворит и искам да призова хората да гласуват за Гатьо Султанов, защото все още той е един чист, нешлифован диамант.

 • Харесвате ли предложените за общински съветници от г-н Султанов?

 • Харесвам ги. Има хора с разнородни виждания, образовани, с различни интереси, но всиките сме убедени в едно – ще работим за благото на общината. Едни са работили в общинската администрация, други са били общински съветници и с новите честни и добри хора ще се чувстваме единни. Само трябва да приканим избирателите да гласуват на първи тур за повече хора от нашата листа, защото в Общинския съвет ни е нужен по- висок глас, а това става с повече хора.

 • Каква ще бъде стратегията ви, за да станете втори път общински съветник?

 • Гласувал съм като общински съветник винаги така, че да не съм политически и икономически зависим. Ще искам този път вота на повече хора, защото се оказа, че една птичка пролет не прави и ако искат хората наистина да се случва нещо положително, ще ги помоля за техния глас на 27 октомври 2019 година, за да бъдем повече общински съветници с номер 25.

 • Благодаря и успех , инж. Костов!

                                                      Интервю на  ИРИНА КИРИЛОВА

                                                                                                      ТРАКИЙСКИ СВЯТ

Предишна статия

Румен Радев: Изгубихме ли се в прехода? Защо България продължава да се топи?

Следваща статия

ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ СЕ ГОТВИ ЗА ПРЕМИЕР, ДОМУСЧИЕВ ЗА НОВИЯ „ПЕЕВСКИ“…

Други интересни