Считаният за контрабандист Салам Фарадж съди Пеевски в Париж за $168 млн

Автор: Няма коментари Сподели:

Иск за 168 млн долара е завел бизнесменът от арабски произход Салам Кадер Фарадж срещу Делян Пеевски в Парижкия арбитражен съд. Претенциите на Фарадж са свързани с „Булгартабак“. Това съобщиха за Фрог нюз източници от бизнес средите.

Преди време банкерът Цветан Василев в интервю заявява, че според него Пеевски е преотстъпил част от „Булгартабак“ на Салам Кадер Фарадж, който е основният дилър на тютюневи изделия в Близкия изток. Василев смята още, че Пеевски е „превел на Фарадж над 150 млн. долара“, дължими отпреди, но все още „виси“ с голяма сума.

Името на Фарадж е и в докладите на турските тайни служби за контрабандата на цигари от „Булгартабак“ през Ирак и Сирия в Турция.

Все по-ясно стява, че по документи Пеевски не е собственик на „Булгартабак“. Съществуват документи, които сочат, че реален собственик е майката на Делян – Ирена Кръстева. Известно е също, че част от дълговете на кредитори на „Булгартабак“ били купени от TGI Middle East – компания от Дубай, която е считана за част от веригата по контрабандния износ на цигари през Кюрдистан за Турция. 

Съвсем неотдавна основната работеща мощност на някогашния масивен холдинг „Булгартабак“ – пловдивската компания за цигарени опаковки и филтри ”Юрий Гагарин”, бе извадена от структурите на холдинга. 

При това на смешна цена. По стара и отработена схема на модела КОЙ собствеността на компанията е прехвърлена на регистрираната в Обединените арабски емирства офшорка Quarta LLC, но не директно. За целта е осъществена продажба на контролния пакет акции на мажоритарния собственик на “Юрий Гагарин” “Баранко”. От страна на продавача в случая е дъщерното дружество на “Булгартабак холдинг” – “Благоевград БТ”.

Въпреки, че става въпрос за публични дружества, първоначално цената не беше обявена. Frognews разполага с документ, според който 66% от акциите на „Баранко“ са оценени на 4 932 000 лв. 

Дружеството пък е най-големият акционер в „Юрий Гагарин“ и контролира 49% от акциите на компанията, с което на практика цената за придобиване на контрола както на „Баранко“, така и на „Юрий Гагарин“ е 4 932 000 лв. 

Сумата е меко казано странна, тъй като само за едно деветмесечие на 2017 г. чистата печалба на „Юрий Гагарин“ достига 4.6 млн. лв., а приходите са в размер на 96 млн. лв. или ръст от 9% спрямо предходната година. Едва ли някой ще се изненада, че Quarta LLC е регистрирана само две седмици преди сделката с “Благоевград БТ” на името на пакистанския гражданин Ризван Анвар Абаши, съобщава capital.bg. 

Според запознати сделката се прави заради Салам Кадер Фарадж, на когото Пеевски дължи милиони. 

Всичко това се случва, както обикновено, пред погледа и бездействието на българските финансови регулаторни органи и прокуратура.

https://frognews.bg/novini/schitaniiat-kontrabandist-salam-faradj-sadi-peevski-parij-168-mln.html

Предишна статия

Борисов гони сделка с Тръмп, за да спасява Цацаров и Пеевски

Следваща статия

Днес Волен е поискал преразглеждане на процеса срещу Апостола на свободата Васил Левски

Други интересни