Борисов гони сделка с Тръмп, за да спасява Цацаров и Пеевски

Автор: Няма коментари Сподели:

Доналд Тръмп

Бойко Борисов е поискал спешна среща с президента на САЩ Доналд Тръмп. Това съобщават от МВнР. Официалният повод за молбата е обсъждане на евентуални покупки от българска страна на американска военна техника. Става дума за бойни самолети и сухопътни бронирани машини.

Истинската причина обаче е разследването в САЩ по закона „Магнитски“, което изяснява дали главният прокурор Сотир Цацаров и депутатът от ДПС Делян Пеевски са участвали в събарянето на КТБ и дали са ползвали корупционни практики.

Това разкриха пред Фрог нюз дипломатически източници. Разследването е в напреднала фаза, минало е вече през Държавния департамент, Министерството на финансите, Министерството на правосъдието (министърът е и главен прокурор) и Сената. 

След като се запознае с експертизата и мнението на тези институции Тръмп ще обяви своето решение. По процедура това трябва да стане до края на март. Именно заради това премиерът Борисов бърза толкова много. 

Той иска на всяка цена да убеди държавния глава на най-могъщата икономика и всепризната демокрация в света да смекчи санкциите спрямо Цацаров и Пеевски, защото в противен случай има вероятност да избухнат протести, които да доведат до оставка на правителството. 

Борисов ще се опита също така да обясни на Тръмп, че няма нищо общо с Пеевски. С Цацаров също.

Българският премиер многократно е декларирал това в американското посолство в София през последните месеци. Събраната информация от американските служби по въпроса обаче сочат съвсем друго.

Казано накратко Борисов ще предложи сделка на Тръмп: купуваме американска военна техника, плащаме няколко милиарда, а Тръмп си затваря очите за корупцията, свързана с имената на Цацаров и Пеевски. 

Ще му се наложи да премълчи и топлите връзки, които Цацаров и Борисов демонстрират с генпрокурора на Русия Юрий Чайка. Единият от синовете на Чайка е в черния списък по закона „Магнитски“ за корупционни практики, чрез които е натрупал за нула време несметни богатства за милиарди долари. 

Борисов е допълнително притеснен от ясно дефинираните и изречени въпроси на президента Румен Радев за връзката между премиера и олигарха от ДПС. 

Лидерът на ГЕРБ е в паника, защото знае, че такива питания обикновено се правят след задълбочен анализ на информация и факти. Също и след разговори на високо ниво с влиятелни лидери и структури дори извън България.

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/borisov-goni-sdelka-tramp-spasiava-tsatsarov-peevski.html

Предишна статия

Елена Йончева пред Фрог: Защо ДАНС и Гл. прокуратура крият доклада за границата с Турция?

Следваща статия

Считаният за контрабандист Салам Фарадж съди Пеевски в Париж за $168 млн

Други интересни