Община Силистра изнудвала бизнесмен, за да му плати дължимото

Автор: Няма коментари Сподели:

Община Силистра е изнудвала строителен бизнесмен, за да му плати собствените си задължения по строеж на улична канализация и пречиствателна станция за отпадни води в местното село Сребърна. Това разкрива в сигнал до Frognews.bg Милко Михалев, чиято епопея с общината започва още през 2007 г.

Фирмата му „Бяла билдинг къмпъни“ ЕООД е наета да довърши строително-монтажните дейности по обекта през 2007 г. , след прекратяването на договора с предишния изпълнител „Стройпроект“ през същата година. Причина за това прекратяване било неритмичното финансиране на строителството.

 След като фирмата на Михалев поема строителството се оказва, че се налага ново проектиране на пречиствателна станция за отпадни води, което забавя осъществяването на проекта, като поради лоши климатични условия той е спрян с Акт 10 до март 2010 г. Въпреки липсата на допълнително финансиране от общината, строителството е продължено с лични пари на самия Михалев, като ръководството на Община Силистра е поела ангажимент, че те ще му бъдат възстановени в кратки срокове.

 Това обаче така и не се случва, въпреки завършването на строежа и очакването да бъде въведен в експлоатация. Раздвижване се получава едва след провеждането на местните избори през 2011 г., когато кмет на общината става Юлиян Найденов от ГЕРБ. Въпреки многокартните призиви на Михалев да бъде създадена комисия, която да установи състоянието и годността на обекта за въвеждане в експлоатация, такава не се създава до май 2012 г. През това време бизнесменът не получава и обещаните му средства за строежа, като това го принуждава да входира мотивиран отказ от последващи ангажименти на дружеството му по този проект.

 Среща между Михалев и кмета Юлиян Найденов се случва едва през декември 2012 г., когато започва и наистина скандалната част от описания случай. На бизнесмена му е предложено да му бъде заплатена дължимата сума, но без лихви и неустойки. Това можело да се случи обаче само, ако си открие сметка в конкретна банка. Непосредствено преди извършване на превода от страна на общината, Михалев трябвало да депозира в банката платежно нареждане в полза на общината в размер на 7% от дължимата му сума или общо 41 181.06 лв. Основанието на този превод пък било спонсориране на общината. За целта той е принуден и да подпише договор за дарение. Едва след изпълняването на всички тези условия, кметът Юлиян Найденов наредил да му се изплатят дължимите суми.

 

 

В следствие на тази епопея и забавянето на плащането към фирмата му, Михалев е принуден да обяви фалит и несъстоятелност на дружеството си.

https://frognews.bg/novini/signal-obshtina-silistra-iznudvala-biznesmen-plati-daljimoto.html

Предишна статия

Цецо с рекорд на Молитвената закуска в САЩ…

Следваща статия

ПРЕД ЗАСЕДАНИЕТО НА ОБЩИНСКАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ

Други интересни