Президентът на Венецуела Николас Мадуро разпореди влизането в обращение на…

Автор: Няма коментари Сподели:

Венецуела възнамерява да се спаси от икономическата криза чрез собствена криптовалута.  

Президентът на Венецуела Николас Мадуро разпореди влизането в обращение на 100 млн. единици от националната криптовалута “Петро”. 

Това съобщи самият държавен глава в петък на заседание на правителството. “Разпоредих емитирането на 100 млн. “Петро”, законно обезпечени с венецуелско петролно богатство”, заяви Мадуро, цитиран от телевизия “Телесур”. 

“Всяко “Петро” ще струва колкото барел венецуелски петрол”, добави той. По думите на венецуелския лидер на 14 януари ще има среща на онези, които ще се занимават с “майнинг” (термин, обозначаващ добива на нови крипто валути). 

За създаването на криптовалутата, Мадуро съобщи на 3 декември миналата година. От думите му тогава стана ясно, че правителството на страната разчита на новата технология, за да преодолее социално-икономическата криза. 

По-късно той допълни, че Венецуела ще обезпечава “Петро” чрез “запаси от природните ресурси, злато, диаманти и нефт” БГНЕС припомня, че през изминалите години Венецуела е в състояние на изключително тежка социална и икономическа криза, съпроводена с галопираща инфлация и обезценяване на националната валута. 

Според прогнозите на МВФ през 2017 година ръстът на потребителските цени във Венецуела ще бъде 652,7%, а през 2018 вече 2349,3%. През 2016 година инфлацията достигна 254,4%, а БВП се съкрати с 16,5%. 

През тази година той ще регистрира минус 12%, а през 2018 минус 6%. В началото на ноември Мадуро обяви намерението си да бъде преструктуриран външният дълг на страната. За тази цел бе създадена комисия начело с изпълнителния вицепрезидент Тарек ел Айсами. 

Според Икономическата комисия за Латинска Америка и Карибския басейн през 2016 обемът на външния дълг на Венецуела е 132,15 милиарда долара.

Прочети още на: http://www.bgnes.com/biznes/ikonomika/4559308/

Предишна статия

Веселина Томова и Цветан Цветанов!!!

Следваща статия

ТОТАЛНО БЕЗАКОНИЕ ЩЕ СЕ ГЛАСУВА В ПАРЛАМЕНТА…

Други интересни