ТОТАЛНО БЕЗАКОНИЕ ЩЕ СЕ ГЛАСУВА В ПАРЛАМЕНТА…

Автор: Няма коментари Сподели:

На  03.12.2017 АФЕРА написа:

БЕЗУМНИЯТ АБСУРД С МОРАТОРИУМА ЗА ПРИДОБИВАНЕ ПО ДАВНОСТ. НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА. НЯМА ТАКАВА ГРОТЕСКА.

Утре като втора точка в заседание на парламента, благодарение на „корифеят“ на правната мисъл Данаил Кирилов /ГЕРБ/ – шеф на правната парламентарна комисия, ще бъде гласувано абсолютно противозаконно СЪС ЗАДНА ДАТА мораториума за придобиване по давност.

Първо нека припомним какво написа преди месец АФЕРА:

Нека първо да изясним какво точно е придобиване на собственост по давност.

Да придобиеш собственост по давност означава да станеш собственик с изтичане на период от време, като при определени условия се дава възможност на добросъвестен ползвател да стане собственик на имот, който е частна държавна или общинска собственост.

Държавната и общинска собственост е два вида – частна и публична държавна или общинска собственост.

Публичната държавна собственост не може да променя собственика си. Обектите на частна държавна или частна общинска собственост могат да променят собственика си.

Добросъвестният владелец на имот може да претендира за собственост след като е владял имота пет години, без да е знаел, че праводателят не му е собственик, тогава може да претендира и че го е придобил по давност. Ако е знаел тези обстоятелства, той е определян като недобросъвестен и също може да го придобие по давност, но срокът е 10 години на ползване.

 Давността е период от време и когато тя бъде спряна, означава, че за определен период от време давността не тече, но изтеклата давност иначе се запазва.

Давността у нас за придобиване на имоти, които са частна държавна или общинска собственост спира да тече от 01 юни 2006 година до 31 декември 2017 година.

Това означава, че един добросъвестен владелец установил владението си например  на 01.02.2010 година към 01.02.2015 година няма да е придобил имота по давност, защото по силата на закона тя е спряла да тече в този период.

Със закон придобивната давност за имоти частна държавна и общинска собственост не тече до края на 2017 година, което пък означава, че едва след края на тази година добросъвестният владетел може да се позове на давностното си владение.

И стигаме до безумния абсурд, който се разиграва в България! Срокът за спиране на давността е удължаван пет пъти досега!

Пет пъти!

А на всичкото отгоре правителството на ГЕРБ и патриоти реши само преди дни отново да бъде внесено предложение за поредно удължаване /!!!/ на срока на мораториума върху придобиване по давност на имоти – частна общинска и държавна собственост, който иначе изтича в края на тази – 2017 година.

Ето и хронологията:

-1996 година се прави  разграничение между публична и частна собственост.

-2006 година – десет години /!!!/ по-късно държавата се освества, че държавните и чиновници не са актували общата собственост и за първи път е предложено спиране на давностните срокове, докато същата тая държава се натутка да актува имотите.

– следват още 3 /!!!/ удължавания на мораториума, като последния срок е края на 2017 година. Удължаването се обяснява с това, че държавните и общинските имоти не били актувани, защото нямало кадастрални карти и държавните и общински чиновници не можели да я свършат тая работа, нямали време, устройствените планове не били готови и още подобни абсурдни обяснения.

– в края на 2016 година – 20 години /!!!/ след налагане на първия мораториум правителството приема план, според който чиновниците трябва да вземат всички мерки. Срокът на този план вече е приключил – ноември 2017 година.

Оказва се, че чиновническата армия, назначена от властта на ГЕРБ предимно, за пореден път нищо не са свършили!

И отново липсвали кадастрални карти, и пак била много работата и нямало как да я свършат, и отново пълна михлюзщина на държавата.

И понеже „кадастъра“ очевидно не е от тая земя и тая държава, и му трябват не повече от десет години, а векове, за да свърши нещо, областните управители внасят предложение до правителството срокът за мораториума да бъде удължен за пореден – ПЕТИ ПЪТ!!!

-На 28 ноември т.г. правителството пуска за обсъждане проект за законопроект за изменение на Закона за собствеността, според който този път срокът  за придобиване по давност да бъде удължен до 2022 година – т.е. с още 5 години!!!

Хората на ГЕРБ и патриоти бързат като изоглавени и искат същото това предложение да бъде прието от Народното събрание спешно и в срок от 14 дни, задължително преди края на година.

Никаква гаранция обаче няма, че и в идващите 5 години, удължени като срок, кадастрални карти ще бъдат направени и някой от ордата държавни чиновници ще си свършат работата, след като 20 години са я вършили като кучето на нивата.

Докато тече тая абсурдна сага, мораториума върху сделки с имоти в Студентски град в София бе обявен за противконституционен, след като бе даден на Конституционния съд. Със сигурност и този мораториум за придобиване по давност ще получи своето съдебно възмездие, ако някой даде 20-годишното протакане на Конституционния съд.

Амнезията на политиците

На 25 септември 2016 година постъпва предложение до омбудсмана Мая Манолова да сезира Конституционния съд с искане за установяване на противоконституционност на параграф 1 на Закона за изменение и допълнение на закона на собствеността.

В предложението е аргументирано, че с тази разпоредба се нарушават права на гражданите. Предложено е на Мая Манолова да обоснове необходимостта Конституционния съд изрично да посочи в решението си, че установяването на протиконституционност на тази разпоредба ще позволи за в бъдеще лицата, осъществявали давностно владение в периода между 1.06.1996 г. и 01.06.2006 г., преди влизане в сила на Параграф 1 от Закона за изменение и допълнение на Закона за собствеността, да се позовават на придобивна давност спрямо имоти, които са били частна държавна или общинска собственост.

Мая Манолова НЕ РЕАГИРА, ВЪПРЕКИ ОНОВА, КОЕТО Е ИЗРЕКЛА СЪЩАТА ТАЯ МАЯ МАНОЛОВА през 2014 година, в качеството и на депутат, пред правната комисия в парламента при обсъждане на първо четене на законопроекта за изменение на Закона за собствеността:

На същото извънредно заседание на правната комисия в парламента на 16 декември 2014 година и сегашният вицепремиер, тогава депутат, Валери Симеонов, предлага „в параграф 1 на законопроекта срокът „31 декември 2017 година“ да бъде променен с „30 юни 2016 година“. Тогава Валери Симеонов смята, че ако се продължи с това удължаване на срока, „след три години ще имаме същия проблем“.

И ето, че днес, когато вече е вицепремиер – проблемът е факт и удължаването на срока предстои с още … 5 години! Валери Симеонов обаче мълчи, зает да открива тоалетни и да търчи да мери шума на кръчмите.

Сегашният министър на благоустройството Николай Нанков, тогава депутат, също твърди, че подобно удължаване на срока е „порочна практика“. Днес Нанков и той е за … лимонада.

Така абсурдът предстои отново да бъде узаконен, този път на юруш – с удължаване за още 5 години на срока за придобиване на давност, белким държавните чиновници –хрантутници след 20 години лешперене, в следващите пет да направят кадастрални карти.

Пет ли казахме? Айде бе, както е тръгнало ще предстои удължаване в близките години и с 55 години.

Иначе през това време, всеки, който иска да направи нещо в имота си, трябва да ходи по мъките пред същите тия държава или община, за да му разрешат, ощавяйки го, разбира се.

Няма такава държава. Няма такава гротеска.“

И СЕГА ВНИМАВАЙТЕ! Утре, на парламентарно заседание, след първа точка за ветото върху антикорупционния закон, като втора точка трябва да бъде гласуван мораториума, но СЪС ЗАДНА ДАТА!

А ще бъде гласуван СЪС ЗАДНА ДАТА, защото до 31 декември 2017 година изпуснаха срока да го гласуват и сега, благодарение на Данаил Кирилов, престъпно и антизаконно съвсем ще се забатачат, ако вземат такова решение.

Шефът на правната парламентарна комисия Данаил Кирилов дори не си е направил труда да си преправи мотивите и е оставил старите дати в предложението си, което е от 22 март 2017 година.

Утрешното гласуване ще е лакмус и за ТАКА НАРЕЧЕНАТА ОПОЗИЦИЯ, В ЛИЦЕТО НА КОРНЕЛИЯ НИНОВА – БСП, КАКТО И НА ДПС, КОИТО СЕ ПЪЧАТ В ГЪРДИТЕ, ЧЕ ИЗОБЩО СА НЕЩО КАТО „ОПОЗИЦИЯ“ И РЕВАТ, ЧЕ ЩЕ ПРАВЯТ ВОТ НА НЕДОВЕРИЕ, ЗАРАДИ КОРУПЦИЯ.

А ДА ГИ ВИДИМ УТРЕ КАКВИ ЩЕ ГИ НАТВОРЯТ И ЩЕ ГЛАСУВАТ ЛИ ТОВА ПРОТИВОЗАКОННО РЕШЕНИЕ ЗА МОРАТОРИУМА, КОЕТО Е … СЪС ЗАДНА ДАТА!

16 години не успяха да си оправят регистрите за имотите, сега и един изумен правист като Данаил Кирилов прокарва и мораториум със ЗАДНА ДАТА.

После се питат що ги гърмели.

Afera.bg                                                   http://afera.bg

Предишна статия

Президентът на Венецуела Николас Мадуро разпореди влизането в обращение на…

Следваща статия

И стига сте баламосвали хората със заговори срещу властта!!!

Други интересни