Мартин Джинджев – интервю!

Автор: Няма коментари Сподели:

Image title

Във връзка с публикуваната статия „Какво мислиха, какво стана”, се обърнах към член на Общинската избирателна комисия в Хисаря.

Това е Мартин Джинджев. Ето какво каза той:

 • В края на декември 2015 година в Общинската избирателна комисия  се получи писмо от ЦИК, с което искаха да преразгледаме статуса на съветника Ненко Видолов Костов във връзка с чл. 30 ал. 2.. от Закона за местното самоуправление и местната администрация. Събрахме се на заседание и аз бях този, който пръв взе думата,  и каза, че случаят Ненко Костов не попада под ударите на чл. 30, защото духът на закона ясно казва, че този чл. 30 се отнася за съветници, които  имат присъда след тяхното избиране.

 • Втората контратеза беше, че това  нямало значение, защото видите ли, той понеже е бил осъждан, сега трябва да го заличим. Само че Изборният закон, който е по – късно приет от ЗСМА, а в  правото има един свещен принцип, че когато даден случай може да попадне под юрисдикцията на няколко правни основания, се взема под внимание този закон, който е приет последен по време. В Изборния кодекс, който е приет няколко години след поправките на ЗСМА,  пише, че този, който е с условна присъда, може да кандидатства за общински съветник. Не случайно документите на Ненко Костов  бяха приети, той беше избран с преференциален  вот, въпреки , че беше шести ли, седми ли, осми ли в листата на НФСБ.

 •  „Тракийски свят” отрази това декемврийско заседание  на ОИК, но защо тогава не всички бяха на вашето мнение?

 • Заседанието мина много бурно. С  четири на три гласа комисията взе решение Костов да остане в Общинския съвет. След това председателят умишлено не искаше да подпише протокола, бавеха се нещата, стигали сме до сканадали. Когато моите юридически доводи свършваха, аз им казвах да си скъсат юридическите дипломи. Започна конфронтация,  защото тогавашният секретар  на Общинската избирателна комисия – Пено Бойновски,  бе назначен абсолютно незаконосъобразно на тази длъжност. Не само това, но той е получавал заплата като председател на Общинския съвет,  което е подсъдно.  От Централната избирателна комисия го принудиха да подаде оставка. Формулярите, които е попълнил Пено Бойновски, в момента са една подводна мина и е достатъчно само някой журналист да се разрови и там ще хвърчат глави на най – високо ново. Не случайно на мен ми се обаждаха хора, които ми казваха: „Ще го принудим да напусне, само спираме до тук, спираме да ровим.”

 • А не трябва ли прокуратурата да се самосезира?

 • Не знам и не е моя работа да отговарям за прокуратурата. Но достатъчно е някой да пусне жалба до нея, или до някой разследващ журналист и случаят Пено Бойновски – ЦИК, поне два дни ще занимава централните медии.

 • До кого да бъде запитването?

 • До ЦИК. Кой е приел документите, как ги е приел, има поправка, за която казва Пено Бойновски, дали той  я дописал, или е допълнена от ЦИК след това, което е абсюлютна документна измама… Аз знам цялата истина от А до Я.

 •  И от тук нататък започнаха да действат партиите.

 • Да,  „Коалиция за Хисаря” и ГЕРБ оспорваха нашето решение, и забележете – за учудване на всички непредубедени юристи, вместо делата да не бъдат въобще допуснати, защото има тълкувателни  решения на Висшия административен съд  кой може да обжалва решенията на ОИК, делата не само, че бяха допуснати, ами по тях взеха решения,  за които непредубедените юристи ги е срам да кажат, че са юристи.

 • Защо се  направи всичко това?

 • По няколко причини: глупост, незнание, неразбиране на юридическата материя и корист. В повечето случаи е всичко това, взето заедно. Не случайно Европа дълги години ни критикува най- много заради гнилата ни съдебна система. Стигнахме до там, че френски посланици да наричат наши съдии с обидните дума „гнили ябълки”.

 • Но  какво се случи на на 26 май?

 • В интерес на истината, този  хисарски случай в продължение на месеци се коментираше на местно, общинско , областно и централно ниво. На мен са ми се обжадали от къде ли не и са питали, ама защо така, защо иначе и аз на всички тях им казвах, че някои трябва от  комисията, а и от съда в Пловдив и в София да си скъсат юридическите дипломи. За моя радост от нашата  комисия имаше хора, с  които честно гласувахме, честно четохме законите, а не така, както дяволът чете евангелието. Преди няколко дена Парламентът със специална поправка узакони нашето тълкуване. Това, което ние защитавахме, следвайки духа на закона, се оказа вярно. Поправката гласи, че отстраняването на общински съветници може да става, след като са осъдени, когато вече са общински съветници.

 • Административният съд в Пловдив излезе с решение един ден, преди да влезе в сила поправката от Народното събрание и връща пак в ръцете на Общинската избирателна комисия случая  Ненко Костов. Какво ще правите?

 • Ами ще спазим закона. Тази поправка обезличава всички досегашни дела. На тези, които мислят, че ние в ОИК просто стоим, трябва да кажа, че нещата са много отговорни, много сериозни. Става въпрос за човешки съдби.

 • Да, но все пак ви накараха да ровите в чувалите от изборите за местна власт от октомври 2015!

 • Получи се официално писмо от РУ на МВР в Хисаря да дадем справка за декларацията, която е попълнил Ненко Костов, когато е кандидатствал за съветник. Всички бяхме възмутени и озадачени по една проста причина. Тези декларации са поместени в страницата на ЦИК в интернет. Разследващият полицай от Хисаря спокойно можеше да бръкне в интернет, да види на какви въпроси отговарят всички кандидат – съветници. РУ на МВР се намира на 20 метра от ОИК . Трябваше да дойде в един приятелски разговор  и да каже, че има жалба против Ненко Видолов Костов и да поиска да я види. Да се пуска жалба в Районната прокуратура, да се ходи до ЦИК, да се връща отново при нас, пак да отиде в ЦИК, това е нелепо. Някои от партиити се опитват да водят хибридна война срещу  ОИК – Хисаря.  Някои хора си мислят, че когато при Общинската избирателна комисия се получи официален документ от ЦИК, МИК, БИК, СИК на език…, че ние – полуграмотните селяни, вдигаме лапички и казваме: Ох, недей ! Аз сама”! Но не са познали. Общинската избирателна комисия ще тълкува законите така, както повелява юрисдикцията. Искам да им кажа, че във философията има един принцип,  наречен махалото на Фуко. С каквато  сила  тикаш махалото в една посока,  с два пъти по – голяма сила махалото се връща в обратната посока.

 • Безспорно, поправката в закона обикновено получава някакво название. Какво ще бъде според вас?

 • Тази поправка е „Фараон едно”.

 • Нашите читатели за първи път ще четат интервю с вас. Какво ще им кажете?

 • Както казваше моят покоен баща: „Кой каквото ще да ти казва, знай, че става въпрос за пари… В краен случай за жени… На този свят няма случайни неща.”

 •  Бъдете здрави и ви пожелавам много  късмет!   

В четвътък 16.06.2016 година в 9.00 часа се проведе извъредно заседание на ОИК Хисаря във връзка с изпълнение на мотивите на административен съд в град Пловдив по административно дело 3344/2015 година казуса Ненко Костов.

                                                                                                               Тракийски Свят

Предишна статия

СПЕШНО ЗАСЕДАНИЕ НА ОБЩИНСКАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ В ХИСАРЯ

Следваща статия

Местна коалиция „Коалиция за Хисаря” и ГЕРБ в Хисаря!

Други интересни