Над 100 магистрати до Чикого и назад с „Америка за България”

Автор: Няма коментари Сподели:

Само във Фрог: Над 100 магистрати до Чикого и назад с „Америка за България”

Над 100 магистрати са посетили САЩ на разноски на фондация „Америка за България” от 2010 г. досега, установи Фрог нюз. Сред екскурзиантите-семинаристи има съдии, прокурори и адвокати. Любопитното е, че фондацията, както и свързани с нея организации, са страна по много дела, които се гледат от българския съд. Много юристи приемат подобно обучение като вид форма на влияние върху правосъдната ни система.

За да се получи пълната информация за правиститите, ходили в САЩ за сметка на фондацията, трябва да се търсят данни от Националния институт по правосъдие, ВСС, от „Америка за България” и от декларациите. Любопитното е, че само някои магистрати са вписали в декларациите си факта, че са получили пари за престоя си в Америка.

 Избраниците, които обичайно са магистрати на средно управленско ниво, основно шефове на районен съд или районна прокуратура, заминават под предлог, че в резултат на програмата ще „бъдат високо мотивирани да приложат наученото в България”. Това буди изумление в юристите, тъй като са съвсем наясно, че правните системи на двете страни са коренно различни. Странно се приема и пропагандата за спазване на човешките права, при положение, че в повечето щати  има смъртно наказание. 

Воаяжите са основно във Вашингтон, Лос Анжелис, Денвър и Ню Йорк. „Когато пристигнахме казах, че съм болен и да не ме занимават с нищо. Цял ден разходки, шопинг. Само за снимките се появих. Нали трябва да има доказателство, че съм бил на курса”, призна пред Фрог нюз действащ магистрат, ръководител на административна структура в провинцията. Любопитното е, че посещението в САЩ, някои от юристите много скоро се издигат в кариерата до ниво зам.-министър. От данните на Фондация „Америка за България” , изнесени в интернет, се вижда, че пътешествие отвъд океана са направили и седем члена на ВСС. 

Фрог научи, че има много прокурори и съдии, които категорично са отказали да ходят в САЩ на разноски на фондацията с аргумента, че след това могат да им бъдат поискани услуги. Според източниците ни, освен разноските по пътуването, поети от организаторите, на място се броели и пари на ръка за дневни разходи. Юристи коментират, че със средства от фондацията редовно се правят обучения на представители на съюза на съдиите. В същото време няма никакви данни подобни мероприятия да се правят от фондации, свързани с Русия или Франция, да речем.

http://frognews.bg/news_127107/Samo-vav-Frog-Nad-100-magistrati-do-CHikogo-i-nazad-s-Amerika-za-Balgariia

Предишна статия

МАЛОМЕРНИТЕ ИМОТИ НА ОБЩИНАТА!

Следваща статия

Данчо Ментата и добрите новини. Иска ви се снайпер…

Други интересни