СПЕШНО ЗАСЕДАНИЕ НА ОБЩИНСКАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ В ХИСАРЯ

Автор: Няма коментари Сподели:

Членовете на ОИК–Хисаря са получили съобщение по мобилните си телефони, което гласи:

 „ Колеги, в четвъртък 16.VI.2016 в 09.00 часа свиквам извънредно заседание на ОИК – Хисаря във връзка с изпълнението на МОТИВИТЕ НА АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД ПЛОВДИВ по административно дело 3344 от 2015 година – казуса Ненко Костов.”

Писмото няма подпис.

Какво се цели с това събиране на Общинската избирателна комисия? Свързахме се с юристи, които твърдят, че съобщението е смешно и не подхожда да бъде изпратено от един юрист. В резултат на МОТИВИТЕ- казаха те, се взема решение, определение и т. н. Но да заседава комисията по МОТИВИТЕ, това е не само несъстоятелно, а говори за ниска юридическа култура.

Ясно е като бял ден, че това е поръчка да бъдат манипулирани членовете на ОИК, част от които не са юристи. Явно е, че ГЕРБ и „Коалиция за Хисаря” не са се примирили с промените в Закона за местно самоуправление и местна администрация и с факта, че на  26 май 2016 г.  окончателно беше сложен край и на двете съдебни дела с новата законодателна промяна. По този начин в момента е без никакво значение какво  се е произнесъл  Административният  съд в Пловдив, тъй като новият текст на закона е изключително ясно изписан.

Според новата редакция на чл. 30, ал. 4, т. 2 Закона за местно самоуправление и местна администрация,  публикувана в Държавен вестник, бр. 39, законодателят ясно е казал кога пълномощията на общински съветник се прекратяват предсрочно – „когато след избирането му е осъден с влязла в сила присъда на лишаване от свобода за умишлено престъпление от общ характер, или на лишаване от право да заема държавна длъжност“. По този начин от  26 май с  тази промяна вече няма спор какво трябва да бъде законосъобразното решение на Общинската избирателна комисия – Хисаря, когато  на 16 юни 2016 година ще  проведе новото заседание,  което да реши съдбата на общинския съветник от НФСБ – инж. Ненко Костов. Законът вече няма място за тълкуване и според него пълномощия на общински съветник се прекратяват само и единствено, когато присъдата е била наложена и влязла в сила, след като лицето е било избрано за общински съветник.

     Свикването на Общинската избирателна комисия от председателя, който надяваме се е съобразил с поправката на  закона, има една цел – да реши съдбата на съветника Ненко Костов. Интересно ще бъде да чуем какво ще каже председателят на ОИК – адвокат Костадин Атанасов пред членовете си, от които петима са юристи. Законът ли ще бъде спазен, или партийните нареждания? Ще усетят ли членовете на комисията уловката?

    Един от членовете на Общинската избирателна комисия беше казал в едно интервю пред нас, че някои хора трябва да си скъсат юридическите дипломи. Утре ще разберем кои са те.

Заседанието на ОИК Хисаря приключи в 10.30 часа на 16 юни 2016 година с протокол, който отлага приемането на становище до приключване на второто дело на ПП ГЕРБ град Хисаря срещу общински съветник инж. Ненко Костов.

                                                                                                                 ТРАКИЙСКИ СВЯТ

Предишна статия

Днес в Хисаря има отново чудеса!

Следваща статия

Мартин Джинджев – интервю!

Други интересни