Референдум в Холандия отхвърли асоциирането на Украйна

Автор: Няма коментари Сподели:

Германия и Холандия ще продължат да подкрепят споразумението за асоцииране на Украйна с Европейския съюз, независимо че то бе отхвърлено на референдум в Холандия, който има само препоръчителна сила.

Президентът Франсоа Оланд каза на пресконференция след среща в Мец с канцлера Ангела Меркел, че двамата ще прилагат споразумението в своите страни.

Това поставя холандското правителство в неловка ситуация, защото премиерът Марк Руте обяви, че ще се съобрази с резултата и ще се консултира с парламента и партньорите в Европа. Това ще става “стъпка по стъпка и изясняването как да се продължи може да отнеме седмици”.

Европейската комисия заяви, че ще изчака предложенията на Холандия, която в момента е и временен председател на ЕС. Вариантите са да бъде оставено в сила споразумението, което действа в страната от януари насам, или да се договори клауза за изключение, както неведнъж е постъпвано в други случаи в ЕС.

Предложените промени трябва да минат през двете камари на парламента в Хага и те трябва да са приемливи за останалите 27 държави в ЕС, за Европейската комисия и за Украйна.

Референдумът се проведе в сряда след малък интерес към кампанията при гласуването и при ниска избирателна активност. Крайните резултати показват, че са се явили 32% от имащите право на глас, т.е. съвсем малко над прага от 30%, при който плебисцитът се признава за законен.

Почти две трети (64%) от участвалите се обявиха против асоциирането на Украйна, а 36% го подкрепиха. Това се възприема като вот на гласувалите по отношение европейската политика на страната им изобщо.

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika

Предишна статия

Възстановяването на Русия се отлага!

Следваща статия

Отворено писмо от Владимир Захаров!/до висшият адвокатски съвет/

Други интересни