Медът никога не се разваля…В гробницата на Тутанкамон пък са открити затворени съдове с мед на 2000 години, който все още е ставал за ядене…

Автор: Няма коментари Сподели:

Знаете ли, че медът е единствената храна, създавана от насекоми, която хората консумират. А в Испания има пещерна рисунка на 15 000 години, изобразяваща човек, обиращ мед от кошер. В гробницата на Тутанкамон пък са открити затворени съдове с мед на 2000 години, който все още е ставал за ядене…

Неслучайно започваме с тези любопитни факти – те илюстрират чудесно в исторически план картината за този невероятен продукт! И няма да преувеличим, ако определим пчелите като магически създания, защото те трябва да са такива, и да притежават някаква специална алхимия, която да отива в меда, щом той издържа практически вечно след това.

Когато медът в пчелната пита достигне необходимата влажност, пчелите го запечатват с капачета от пчелен восък, за да се предотврати поемането на излишна влага. Така пчелният мед може да бъде съхраняван в продължение на много, много години и да им бъде източник на храна.

Кое го прави вечен?

Медът е единствената храна, която се създава с единствената цел да бъде съхранявана. Той е с много ниско pH , много захари и почти не съдържа вода, което предотвратява появата на бактерии и възможността за развитието им. Единственият начин да се влошат качествата му и медът да се развали е ако се допуснат грешки при преработката му.

Ако захарта в меда ферментира, започва образуването на малки количества алкохол и въглероден диоксид. Така медът става среда за развитието на бактерии – те не са опасни за хората със здрава имунна система, но пък могат да предизвикат инфекции при хора с по-слаба такава.

Медът трябва да бъде изваден от пчелната пита едва когато тя е поне на 80% запечатана от пчелите. Изключение прави само рапицовият мед.

Добре съхраняваният мед не променя качествата си

Обикновено се препоръчва температура на съхранение до 25°С на тъмно, но не само. Препоръчително е медът да бъде херметически затворен, а когато се купува, е най-добре той да бъде в стъклен буркан с капачка с добро уплътнение, защото това може да се окаже и че е и крайният фактор, който е от ключово значение за по-дългия срок на годност на меда.

С времето медът променя цвета, текстурата, дори аромата, но това не го прави опасен или по-малко качествен. Цветът на меда, в зависимост от произхода му, варира от почти безцветен до тъмно и много тъмнокафяв. Той става по-светъл при кристализация, но потъмнява при продължително съхранение. Цветът на пчелния мед е свързан и със съдържанието на желязо, мед, манган. Ароматът на меда се придава от три групи вещества – алдехиди и кетони, алкохоли и естери. В меда

се съдържат над 50 съединения, които определят аромата му

но голяма част от тях са непознати.

Всеизвестно на всички е, че медът е истинско природно богатство. И въпреки това при него също има препоръчително количество за консумация. Дневната доза се определя в зависимост от възрастта на хората и от теглото им – и се движи от 1 до 2 г на килограм тегло, разделена на три или повече приема. Или ако човек тежи 80 кг и е на средна възраст, то дневната доза мед за него е 80 г.

Винаги трябва да съобразявате състоянието на човешкия организъм. При повишена или понижена киселинност на стомашния сок медът трябва да се разтвори в първия случай в топла вода с температура, не по-висока от 40-42 градуса, а във втория водата да е със стайна температура, за да не се разрушат ценните органични вещества.

И въпреки че е установено, че медът играе важна роля за нормалното развитие на организма, включително и за децата, за които представлява готова храна, той не е препоръчителен за деца под 3-годишна възраст, особено за кърмачетата.

Мед не се препоръчва и на диабетици, но това съвсем не означава, че те не могат да го употребяват – даже напротив. Необходимо е да знаят кой вид мед и по-колко е подходящ за тях.

Нещо повече – фруктозата от мед може да лекува диабет, болести на кръвта и хипертония. Заключението на немски учени е, че медът натоварва по-малко организма от захарта, тъй като установеното ниво на инсулина при употребата му е значително по-малко. Диабетиците могат да консумират акациев и липов мед. Фруктозата, която се съдържа в меда, е по-добрата захар за тях!

Image title

                                    https://zdrave.to/zdravoslovno-hranene/medt-nikoga-ne-se-razvalya

За ценители екологичен натурален мед в тенекии с тегло от 20 до 25 килограма и цена 10 лева за килограм, гарантирано високо качество! 

Image title

                                   За поръчки пишете на адрес: yankoyankov775@yahoo.com

Image title

Максимално количество за един клиент 50 килограма. Медът е в ограничено количество!

                                        Реколта 2018 година, билков мед с уникални свойства.Image title

След като бъде напълнен в стъклена тара, срок на реализация – неограничен!

                                                      Да не се нагрява повече от 25 до 27 градуса!

                                                  С най – добри пожелания за здраве и дълъг живот!                                           

                                             За поръчки Е – майл адрес: yankoyankov775@yahoo.com  

                                           или позвънете на тел. +359 885 412 031 and +359 886 145 104

Предишна статия

„Държавната агенция по безопасност на движението е „за“ купуването на новите коли, уточниха от институцията. Критериите, на които те трябва да отговарят обаче, били твърде високи за отпуснатата сума.”

Следваща статия

„Чиста и свята република не се гради с апатия и морални компромиси, а с осъзната отговорност към поколенията и непримиримост“

Други интересни