Възстановяването на Русия се отлага!

Автор: Няма коментари Сподели:

Най-малкото в следващите две години не може да се очаква възстановяване на руската икономика. След това, дори да бъдат снети международните санкции срещу Русия, положителният ефект ще се усеща не повече от една година и ще е минимален.

Това е заключението в най-новата прогноза на Световната банка, която коригира надолу очакванията. Отмяната на санкциите би могла да се постави през 2018 г., смятат експертите на банката, но Русия си остава зависима от петролния пазар, а ниските цени на петрола ще останат дотогава. Сериозни реформи не може да се очакват до президентските избори през пролетта на същата година.

За 2016 г. експертите на организацията предвиждат повече от два пъти по-голямо свиване на БВП – не с 0.7%, както беше досега, а с 1.9%. Така в абсолютни измерения размерът на икономиката остава под нивото отпреди 4 години, а основната причина е поевтиняването на петрола. Пътят към възстановяването ще е по-дълъг и по-сложен, добавят от банката.

                                            Резервният фонд може да свърши тази година

В четвъртък централната банка обяви, че международните резерви на страната са се увеличили с около 1% до 387 милиарда долара, но това е основно заради положителна преоценка по обменния курс.

Ден по-рано Световната банка заяви: “Русия е натрупала достатъчно бюджетни резерви за преодоляване на временно влошаване на външната търговия, но поевтиняващият петрол сериозно отслаби тези резерви. За Русия ще е трудно да постигне целевите 3% от БВП бюджетен дефицит за 2016 г., а нуждата да се финансират прекалените разходи на бюджета ще изтощава Резервния фонд.” 

В края на миналата година в Резервния фонд имаше 46 млрд. долара и базовият сценарий на банката е, че той ще се изчерпи до края на тази година. След това Русия ще трябва или да излезе на кредитния пазар, или да привлича средства чрез приватизация.

Базовият сценарий предвижда за тази година средно 37 долара за барел от сорта Brent, докато в предишната прогноза от септември 2015 г. се очакваше цена от 53 долара.

Преди половин година дори най-скептично настроените експерти не очакваха петролът да падне под 40 долара за барел. Сега за най-негативния сценарий пределът на поевтиняване е 30 долара. Под този праг БВП на Русия ще се свие с 2.5% и бюджетът ще бъде притиснат още повече.

                                                          Още над 1 000 000 бедни

Главният икономист Биргит Хансл заяви, че част от загубите по линия на петрола са компенсирани от девалвацията на рублата, но влошаването на външноикономическата конюнктура рязко е намалила реалните доходи на населението и се е увеличил броят на бедните. За 2016 г. от Световната банка очакват нивото на бедност да се повиши до 14.2%, т.е. до нивото от 2007 г., което означава добавяне на още 1.1 милиона души в тази група.

Това означава, че всички успехи от последните 10 години ще бъдат занулени, а темпото на увеличаване на бедните ще бъде най-високо от азиатската криза от 1998-1999 г. насам. 

По-рано тази година от Центъра за развитие към Висшата школа по икономика (ВШЭ) прогнозираха, че в периода 2017 – 2019 г. реалната заплата на руския гражданин ще бъде с 15% по-ниска в сравнение с 2014 г., в началото на която бе анексиран Крим и последва вълната от санкции. “Запасът от лоялност на населението с най-нисък стандарт не е безкраен и може да се изчерпи в обозрима перспектива. 

В комбинация с растящото недоволство на бизнеса извън олигархичните кръгове това може да създаде натиск за промени във вътрешната и външната политика”, добавят от ВШЭ.

Световната банка смята, че рецесията и стагнацията на икономиката ще се запазят до 2020 г. Предстоят три години на криза, замразяване заплатите на бюджетните служители и на достъпа до индивидуалните пенсионни сметки в частни дружества.

Потреблението на домакинствата е намаляло с 9.6% – за пръв път от глобалната криза от 2008 г. насам, посочват от Световната банка.

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika

Предишна статия

Google пусна платформа за обучение на млади предприемачи в България.

Следваща статия

Референдум в Холандия отхвърли асоциирането на Украйна

Други интересни