Какво ще последва за ЕС и българите във Великобритания?

Автор: Няма коментари Сподели:

Кошмар за еврофилите, освобождение за еврофобите – Brexit или излизането на Великобритания от Европейския съюз ще е скок в неизвестното, тъй като никоя страна досега не се е отцепвала от клуба. ЕС чрез гласа на председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер заяви, че няма план Б, а и Лондон няма никакъв резервен вариант. 

Така че нещата са в сферата на импровизацията. Някои дори превърнаха това в тема на симулативна игра (War Game), организирана през януари в Лондон от бивши европейски водачи. А със сценария за Brexit дискусията много бързо тръгна на зле, се отбелязва в прогнозен коментар на АФП, цитиран от БГЕНС. 

Първият задължителен етап: двете страни обсъждат излизането, както предвижда член 50 на Лисабонския договор. Дискусиите трябва да приключат до две години освен ако по взаимно съгласие няма удължаване на срока. От тези дискусии в голяма степен ще зависи какво ще последва. Ще остане ли Великобритания в Европейската икономическа зона (ЕИЗ), както Норвегия и Исландия, и следователно част от единния пазар или ще излезе от него? 

В Ситито – най-големия финансов пазар в Европа, враждебен на Brexit, сценариите вече са проучени. Президентът на гигантската европейска банка Ейч Ес Би Си (HSBC) Дъглас Флинт, който реши да остане в Лондон, подчертава, че лесно може да премести 1000 служители в Париж. Не се доверявайте на онези, които претендират, че напускането на Европа автоматично превръща страната в благодатна земя – предупреди няколко пъти премиерът Дейвид Камерън. 

Според проучване на мозъчния тръст Отворена Европа Brexit би коствал снижение с поне един пункт на БВП през 2030 г. Напускането на единния пазар и на митническия съюз няма да бъде компенсирано от сключването на нов търговски договор с ЕС, се отбелязва в проучването, според което страната „ще може да процъфтява извън ЕС само чрез търговска либерализация и дерегулация”. 

Ала отварянето на границите й за конкуренцията на страни с евтина работна ръка противоречи на обявената воля да бъде драстично ограничена имиграцията, което е невралгична точка на Brexit. 

Има нещо сигурно в различните сценарии: Великобритания ще поеме контрола на границите си и ще ограничи имиграцията от всички страни, включително от Източна Европа, лишавайки техните граждани от социални добавки. Парламентът ще може по свое усмотрение да отменя правилата на ЕС, включени в британското законодателство. 

И един допълнителен въпрос: британската гранична полиция ще остане ли във Франция или пък Франция ще реши да спре контрола от своя страна, оставяйки да преминат в Кент чрез евротунела хилядите мигранти, блокирани в „Джунглата“ в Кале? 

Колкото до последиците във всекидневния живот за гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания, третирани като всички останали чужденци: те ще трябва да получат разрешително за престой и разрешително за работа. Страните от Евросъюза биха могли да отговорят, прилагайки същите правила за гражданите на Великобритания. 

По отношение на сигурността и на отбраната можем да се обзаложим, че всички биха имали интерес да продължат сътрудничеството и обмена на информации във военната област и борбата срещу тероризма. Ролята на Великобритания на световната сцена неминуемо би била отслабена от Brexit. 

Страната е вход за Европа за останалите велики сили – САЩ и Китай. Американският президент Барак Обама и китайският Си Цзинпин открито призоваха Лондон да остане в ЕС. 

И още една предизвестена последица: Шотландия организира нов референдум за своята независимост – бясна, че насилствено я развеждат с ЕС, на който тя иска да остане членка. И този път, за разлика от 2014 отделянето може да мине. 

Колкото до Дейвид Камерън той влиза в историята като премиерът, който толкова зле е маневрирал съществуващият в страната му евроскептицизъм, че я е извадил от ЕС. В политиката той може да бъде изваден от властта и заменен от евроскептика Борис Джонсън – кмет на Лондон и кандидат да го наследи. 

Без да се броят по-неочаквани възможни последици: нищо не би попречило да се изостави метричната система, наложена от европейска регулация през 2009, и страната да се върне към имперските мерки, с което да се удовлетвори групата за натиск „Метрични мъченици“. 

Предишна статия

На какво се дължи успехът на Слави Трифонов?

Следваща статия

Великобритания и ЕС договориха сделка!

Други интересни