На какво се дължи успехът на Слави Трифонов?

Автор: Няма коментари Сподели:


                                                                                                                      https://www.youtube.com

 Пред зала “Катя Попова” в Плевен цари оживление. Час преди да започне поредната среща на Слави Трифонов и екипа му с български студенти, десетки младежи вече са се събрали на малки групички пред сградата в центъра на града. Разговорите на студентите – повечето от които от местния медицински университет, са по целия конспект – от апатията на “младите”, през инициирания от “Шоуто на Слави” референдум, до това как водещият е “смачкал оня от жълтия сайт”. Не минава и без Румъния и успехът й срещу корупцията. “Абе, тука няма да стане така”, гласи песимистичното заключение.  

Един въпрос обаче витае над всички останали – ще влезе ли Слави в политиката? Мненията тук са различни – според млад мъж моментът за това е точно сега, защото навярно съвсем скоро ще има предсрочни избори. Негова приятелка го контрира, че водещият трябва да изчака поне година след провеждането на референдума, за да не изглежда сякаш го “яхва”. 

Но за мнозинството от събралите се пред зала “Катя Попова” въпросът е не дали, а по-скоро кога Трифонов ще се включи директно в политическите процеси и ще се кандидатира за публичен пост. Дори скептично настроените към референдума не могат да си представят алтернатива и осъзнават, че много малко други популярни личности имат влиянието на водещия. 

“Смятай докъде сме стигнали щом единственият, който може да ни обедини, е един чалгаджия”, възкликва друг младеж, преди да допълни, че все пак би подкрепил евентуален политически проект на Слави.

И наистина, Слави Трифонов сякаш се е превърнал в последната институция, в която сериозна част от младите хора виждат алтернатива на изгубилите връзка с това поколение политици и партии. Популярна личност, която в ключови моменти играе срещу статуквото, без обаче да прави последната крачка към публичен пост. 

Бунтар и циничен до болка срещу родната действителност, лошото момче, което вече 16 години оцелява не само в телевизията, но и като единствена поп икона, способна да събере 70 хиляди души – включително десетки завърнали се от чужбина българи, на калния и залят от порой национален стадион. 

Движи се с колона джипове и отряд охранители, в типичния гангстерски стил на 90-те, но това не му пречи да обикаля страната, за да разговаря със студенти.

Към момента телевизионният водещ не споделя да има планове за собствен политически проект, но участието му в инициирането на референдума с шест точки за промяна на политическия модел – основно на начина, по който се избират народните представители (вижте повече за предложенията в другия текст по-долу), предизвика силни реакции. 

Много от студентите, с които Трифонов и екипът му се срещнаха в Плевен, а преди това и във Велико Търново, Русе, Пловдив, дори “Кембридж”, симпатизират ако не на всички конкретни предложения, поне на идеята за овластяване на “народа” чрез референдум. Позицията на телевизионния водещ освен това очевидно ядоса някои влиятелни фактори в държавата и предизвика канонада от атаки срещу него от медиите, близки до депутата от ДПС Делян Пеевски. 

На тях той отвърна с типично остра сатира, спечелила (поне частично) симпатиите на хора, които отдавна се противопоставят на модела “Кой”. Показателен е и самият факт, че “Шоуто на Слави” успя за толкова кратко време да събере (с помощта на гражданско движение “Днес”, познато от протестите срещу т.нар. монополи и първия кабинет “Борисов”) близо 700 хиляди подписа в подкрепа на националното допитване. И все пак активната моментна роля на Трифонов и екипа му не означава, че те директно ще поискат да използват обществената енергия за свой политически проект.

Време е някой да изхвърли боклука

Обратно в зала “Катя Попова” в Плевен студентите приветстват Слави Трифонов и екипа му на крака и с бурни аплодисменти. “Ако ме разглеждате като “гологлавия шоумен”, аз не съм тук като такъв”, казва Слави и добавя, че идва при студентите, за да чуе и дискутира проблемите, които ги интересуват. Описва сегашната форма на политическата система в България като “изконсумирана и неефективна” и твърди, че това е основната причина за него и екипа му да предложат провеждането на референдум.

“Накара ни това, че сме граждани, хора, които живеем в тази държава, тук са семействата, родителите ни, децата ни. Накара ни това, което се случва в държавата. Гражданската ни съвест”, коментира пред “Капитал” и Филип Станев, отговорен сценарист на “Шоуто на Слави” и член на Инициативния комитет за провеждане на референдум. 

Той допълва, че идеята не е от сега и екипът говори за промяна на правилата, по които функционира политическата система в България, вече много години. “Направихме опит за референдум още през първия мандат на президента Първанов”, припомня Станев и споделя, че за тях най-ценното в допитването е да накарат хората да кажат какво искат и мислят. 

При формулирането на въпросите те са се консултирали с преподаватели от Софийския университет, а са избрали да се фокусират върху модела на политическа система, защото “няма как социалната и икономическата страна на живота на хората да не е подчинена на начина, по който политически функционира държавата”.

Според социолога от “Алфа Рисърч” Геновева Петрова една от основните причини за успеха на инициативата на “Шоуто на Слави” е, че те са опитали да подберат въпросите, които хората периодично са припознавали за важни. “Това са все популярни теми, които могат да обвържат много хора”, коментира за “Капитал” Петрова. 

Освен това, допълва социологът от “Галъп интернешънъл” Първан Симеонов, “на хората им се услажда идеята за директна демокрация”, особено след резултатите от последния референдум. 

Според него “Слави Трифонов има естествен бонус да се харесва на всички, включително на патриотично настроените, но и дори на т.нар. умни и красиви – както стана ясно, когато водещият отвърна на атаките на собственика на жълтия сайт ПИК Недялко Недялков. Разбира се, и двамата експерти отдават значимото и на нестихващата популярност на Слави, както и на реверанса към студентите в последните месеци.

А пред тях водещият изглежда в свои води. “България е на 106-о място по свобода на словото”, ще подчертае Трифонов в Плевен, сравнявайки страната с Уганда, която е на 97-о място, а “допреди няколко години се управляваше от канибал”. В зала “Катя Попова” той засяга всичко – критичния евродоклад, Делян Пеевски и Бойко Борисов, източването на КТБ, безотчетността на главния прокурор, липсата на медийна свобода, неспазването на правилата за движение по пътищата… Прави го на “народен” език, дори обижда присъстващите. Но получава аплодисменти и възхищение.
 
Живата рана на Борисов

Трифонов съвсем не пести атаки към премиера Борисов. “Вчера господарят на галактиката се изказал от Прага, че спира поръчките на Вальо Златев и Делян Пеевски”, започва водещият и продължава, “сега всички гадаят какво е имал предвид пожарникарят”. Не пропуска да припомни и псевдонима “Буда”, който беше свързан с Бойко Борисов покрай изнесената преди години информация, че в края на 1996 г. е бил предложен за информатор на службите. 

Първан Симеонов не вижда нищо странно в противопоставянето между водещия и премиера. “Няма изненада в това – самият Бойко Борисов като политически типаж е… Трифонов – и двамата са ядосани мъжкари, които ще махат лошите”, смята социологът. Интересен момент е, че според последното социологическо проучване на “Галъп интернешънъл” през декември Слави Трифонов и Бойко Борисов имат еднакво висок рейтинг на одобрение от 37%. 

Доказателство, че действията на водещия не се харесват на политическото статукво, са атаките срещу него в медиите, близки до Делян Пеевски. Още отпреди инициирането на референдума жълтите сайтове и вестници изливат купища мръсотия върху него и екипа му, които сценаристът Филип Станев обяснява така: “Медийните придатки на това, което наричаме политико-олигархичен модел, са направо задължителни. Иначе как да работи тази пропагандна машина?”

“Пеевските медии са в паника и атакуват всеки, който се осмели да попита публично за генезиса на огромните активи на “успелия млад човек”, неговото семейство и най-вече неговия сенчест патрон”, коментира и политологът д-р Кирил Аврамов и допълва: “Очевидно е, че определени теми предизвикват сериозно безпокойство в т.нар. сараи.”

Ще ги бъде ли новите варвари?

На въпроса дали ще се включват в политически проект Слави Трифонов и екипът му отговарят през последните месеци или с шега, или с аргумента, че всеки гражданин е част от политиката. “Планираме да създадем политическа партия, която да се казва “партия на българската родопска скарида”. Очакваме зад нас да застанат много сериозни организации – има един метох на ЦРУ в Странджа планина, група починали рибари от Несебър – те също са много за тази кауза”, отговаря “съвсем сериозно” пред “Капитал” Филип Станев. А малко по-късно обяснява: “Всеки един български гражданин никога не е излизал от политиката.”

И все пак къде би се наредил един евентуален политически проект на Слави Трифонов? Според проучването на “Галъп интернешънъл” от декември водещият е подкрепян в по-голяма степен от хора от по-малки градове, както и от такива с по-ниски доходи и възможности за развитие. Негласуващите обаче не го припознават като алтернатива, която ще ги накара да се върнат пред урните. 

Така в евентуални избори, в които формация на Трифонов участва, тя по-скоро ще отнеме гласове от другите партии, а няма да разчита на новоенергизиран вот. Друг любопитен резултат на “Галъп” е, че Трифонов се харесва еднакво на симпатизантите на всички партии.

Телевизионната популярност обаче не е задължително да се пренесе в политическа. “Когато излезеш от телевизионния екран и влезеш в политиката, това може да разколебае рейтинга ти”, предупреждава Първан Симеонов. Геновева Петрова се съмнява, че без структури евентуален проект би успял да се задържи над водата за дълго. “Не е толкова лесно авторитетът, който Трифонов има сред широк кръг почитатели, да се трансформира директно в подкрепа за евентуално политическо амплоа”, казва тя и припомня скоростния и неуспешен преход на Николай Бареков от телевизионен водещ към политик.

Забрави за правилата.
Ще променяме играта

Експертите, с които “Капитал” разговаря, са на мнение, че среда за нов политически проект по-скоро има, но и няма да е лесно да се разбърка статуквото. 

“В страната “тлее” огромно тихо недоволство на “мълчаливото мнозинство” и хората инстинктивно търсят канали за излъчване на един нов “контраелит”, коментира д-р Кирил Аврамов. 

За него обаче съществува и парадоксът, че избирателите не обичат резките промени и подкрепят “стабилността” на статуквото, докато същевременно акумулират огромна негативна енергия, която се изразява в “абсолютен институционален нихилизъм и недоверие в публичните институции и личности”.

Геновева Петрова смята, че катализатор за промени в политическия пейзаж може да е усещането за криза, което от опита в най-новата ни история обикновено води до появяването на “нов месия”. Според нея в момента има предпоставки за това, макар наблюденията й да сочат липса на “автентична ситуация на недоволство”, като например силно разочарование от ГЕРБ и премиера Бойко Борисов.

В Плевен, когато няколко души заявяват директно, че биха подкрепили проект на Трифонов, думата взема сценаристът Филип Станев. “Изцяло да се възлагат обществените очаквания и надежди на един човек, бил той и Слави Трифонов, е леко наивно, казва той и попарва надеждите: Ако живеете с мисълта, че Слави Трифонов ще ни спаси, това е дълбоко грешно.”


Какво предлага “Шоуто на Слави” за националното допитване 

Да се намали ли броят на депутатите на 120? Да се избират ли те с мажоритарна система в два тура? Да стане ли гласуването задължително? Да може ли да се гласува електронно? Да се намали ли държавната субсидия за спечелен глас от 11 на 1 лев? Да избираме ли полицейските началници и директорите в местните структури на МВР също мажоритарно в два тура?

Това са шестте въпроса, които Слави Трифонов и екипът му искат да подложат на референдум. Три от тях вече бяха зададени от президента, като единствено този за електронното гласуване “оцеля” при обсъждането в парламента. “Това, че депутатите бламираха – или направо отсвириха, президента, не означава, че тези въпроси сега не трябва да бъдат зададени на български народ”, смята сценаристът на “Шоуто на Слави” и член на инициативния комитет за провеждането на референдум Филип Станев.
След като комитетът внесе миналата седмица в Народното събрание близо 700 хил. подписа (при необходими минимум 400 хил.) в подкрепа на националното допитване, следва проверка на коректността им и разглеждане на предложението от парламентарна комисия. Депутатите могат да редактират въпросите, но без да променят смисъла им, а в срок до три месеца са длъжни да приемат решение за провеждане на референдум. 

Въпросите, които “Шоуто на Слави” предлага за допитването, неведнъж са изскачали в публичното пространство. “Родени от общото недоволство”, “с лек левичарски и популистки уклон, с изключение на въпросите свързани с мажоритарният елемент, задължителното и електронното гласуване” – така ги коментира накратко политологът д-р Кирил Аврамов.
Плюсовете и минусите на мажоритарната система се обсъждаха подробно при предишния референдум, като основният дебат тук е между очевидното желание на много хора да избират личности вместо партии и опасността този модел да доведе до още по-голяма доминация на най-силните (и подплатени с финансов ресурс) кандидати.

“Те казват, че аз съм популист, защото искаме да намалим субсидията на партиите от 11 на 1 лев”, сподели пред студенти в Плевен тази седмица Слави Трифонов. Той се аргументира: “това са милиони, които партиите събират, слагат ги на влогове, купуват си бронирани коли, купуват си гласове, и ние им даваме тези пари и възпроизвеждаме системата” и даде пример с Германия, където гласът носи 50 евроцента. “Самата идея, че депутатите харчат неефективно субсидиите си, не е аргумент защо орязването на средствата там е по-важно от орязването на други, много по-значителни неефективно изразходвани средства в здравната и социалната система например”, не е съгласен социологът Първан Симеонов и добавя: “Не се пести от трици.”

Експертите, с които “Капитал” разговаря, са силно скептични по отношение на прекия избор на полицейски началници. “Народът” ще се възползва от подобен инструментариум по-скоро за “реванш”, отколкото за възстановяване и утвърждаване на законовия ред”, категоричен е д-р Кирил Аврамов. Първан Симеонов дава конкретен пример в тази посока – ситуацията наскоро във Враца, където натискът от хората в града компрометира разследването на смъртта на младото момче от самото начало. И пита риторично: “Нали веднъж вече си избрахме шериф – самият Бойко Борисов. Доволни ли сме от избора си?”

                                                                                          

http://www.capital.bg

Предишна статия

“НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА”

Следваща статия

Какво ще последва за ЕС и българите във Великобритания?

Други интересни