Великобритания и ЕС договориха сделка!

Автор: Няма коментари Сподели:

Великобритания и ЕС договориха сделка за членството на страната в съюза късно снощи на среща в Брюксел. Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че тя ще даде на Лондон специален статут и това е достатъчно, за да лобира “със сърце и душа” за оставане в ЕС, пише ВВС.  

Малко след това, Камерън обяви и датата на референдума за оставане в ЕС – 23 юни. Това означава, че кампаниите “за” и “против” ще започнат веднага, като дори самият кабинет във Великобритания е разделен на два лагера. Поне 100 депутати от партията на Камерън се очаква да са против оставането.

По думите на Камерън споразумението включва “аварийни спирачки” за социалните плащания, както и промени на европейските договори. То ще бъде представено на извънредна среща на британския кабинет. 

Но евроскептиците у дома още отсега заявиха, че сделката е “фалшива”, предлага само “много малки промени” и няма да позволи на Лондон да блокира нежелано европейско законодателство или да намали имиграцията. 

Те оспорват твърдението на премиера, че споразумението е законово обвързващо и казват, че то може да бъде “скъсано от политиците в ЕС и неизбраните съдии в ЕС”. 

Сега за Камерън предстои трудната задача да представи договореното като победа пред британското общество, след което да проведе планирания референдум за оставане или напускане на ЕС, най-вероятно през юни.  

За страни като България обаче, сделката на Великобритания носи доста въпросителни, защото поставя под въпрос законните облаги, от които могат да се възползват българи, работещи на Острова, като например допълнителни детски надбавки. 

Все още не е напълно ясно как точно Лондон ще определя на кого и какви средства ще могат да бъдат спирани, но най-вероятно за новите пристигащи ще е веднага, а за завареното положение ще влезе в сила след 2020 г.

Какво включва   

Споразумението беше обявено от председателя на Европейския съвет Доналд Туск в социалните мрежи: “Сделка. Единодушна подкрепа за ново споразумение за Великобритания в ЕС.” То ще включва: орязване на детските надбавки за децата на имигрантите от ЕС, живеещи в чужбина, което ще влезе в сила незабавно за новодошлите и от 2020 г. за съществуващите 34 000 желаещи; корекция на европейските договори, за да се подчертае, че изискването за “все по-задълбочен съюз” не се отнася за Великобритания, което означава, че страната “не може да бъде принудена към политическа интеграция”; “аварийни спирачки” върху достъпа на имигранти от ЕС до социални плащания за служители с ниски доходи за четири години в случай на “изключителни нива” на имиграцията, каквото Европейската комисия казва, че е положението във Великобритания в момента (тази мярка ще може да се полза седем години); способност на Великобритания да задейства “извънредна защита” за Лондонското сити, да спре принудителната релокация на британски фирми в Европа и да гарантира, че британският бизнес не е дискриминиран за това, че е извън еврозоната.    

Камерън твърди, че е постигнал реформите, които е искал. И допълва, че те ще сложат Великобритания на шофьорското място на един от най-големите пазари в света и ще спомогнат за един “по-гъвкав” ЕС. 

“Окончателно защитихме паунда и правото си да го задържим. За първи път ЕС изрично призна, че има повече от една валути”, каза премиерът. По думите му той е защитил страната от последваща политическа интеграция в съюза: “Нека го кажа, колкото се може по-просто: Великобритания никога няма да бъде част от европейска супердържава”. Камерън подчерта, че според него страната трябва да остане в една реформирана Европа: “Да обърнем гръб на ЕС не е никакво решение”.      

“Справедлива” сделка   

Германският канцлер Ангела Меркел посочи, че пакетът от реформи “ще предизвика подкрепа във Великобритания за оставането й в ЕС”. Туск заяви, че той “подсилва британския специален статут”, а председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер го нарече “справедлив”.     

“Не станахме от масата за преговори. Бяхме готови да пожертваме част от интересите си за общото благо и да покажем единство. Дълбоко вярвам, че Великобритания се нуждае от Европа и Европа се нуждае от Великобритания. Но крайното решение е в ръцете на британците”, коментира Туск.

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika

Марина Станева

Предишна статия

Какво ще последва за ЕС и българите във Великобритания?

Следваща статия

Заседание на п.п. “Партия на зелените” в Хисаря.

Други интересни