Европа залага на „зелено“!

Автор: Няма коментари Сподели:

В разгара на дебатите са „Северен поток 2“. Европейската комисия /ЕК/ представи пакет от мерки за енергийна сигурност с необходимите предложения, които да осигурят на ЕС глобален енергиен преход, както и готовност за евентуално прекъсване на енергийните доставки.

Отбелязаните проблеми и предлаганите решения дипломатично дават сигнал, че

Общността гледа с резерви на възможността на Русия да бъде предвидим доставчик на газ.

За целта мерките включват намаляване на търсенето на енергия, повишаване на производството на енергия в Европа (включително от възобновяеми енергийни източници), по-нататъшно разработване на добре функциониращ и напълно интегриран вътрешен енергиен пазар, както и диверсификация на енергийните източници, доставчици и маршрути.

Тези пътеводни ремарки от ЕК са ясен сигнал, че „Северен поток 2“ може би очаква съдбата на „Южен поток“.

От ЕК дори се похвалиха пакетът от мерки е в духа на новото глобално споразумение за изменението на климата, прието от световните лидери на 12 декември 2015 г. в Париж.

Споразумението ясно показа на предприятията и политиците, че пътят към чистата енергия е необратим и че в момента се подготвя световен енергиен преход.

ЕС залага на „зелено“

„След газовите кризи от 2006 и 2009 г., при които милиони хора останаха на студено, си казахме:„ Никога повече“. Но изпитанията от 2014 г. показаха, че все още сме уязвими по отношение на сериозни нарушения на доставките на газ. А политическо напрежение по границите е ясно напомняне, че този проблем няма да се реши от само себе си. Мога да гарантирам, че нашият ангажимент за преход към чиста енергия е необратим и не подлежи на обсъждане.“, отбеляза еврокомисарят по въпросите на климата и енергетиката Мигел Ариас Канете.

Проектът за разширяването на газопровода “Северен поток” предвижда полагането на още две тръби с капацитет от 55 млрд. куб. м годишно. Половината от акциите са на “Газпром”, останалите си разделят поравно френската “Енджи” – дъщерна на “Газ дьо Франс”, немските BASF и E.OН, австрийската ОМВ и “Шел”.

Окончателното решение за “Северен поток 2” зависи от техническия и правен анализ на Европейската комисия, заяви президентът на ЕС Доналд Туск. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, присъстващ на пресконференцията, замълча по въпроса.

Заместник-председателят на Европейската комисия, Марош Шефчович, отговарящ за Енергийния съюз, припомни, че в Стратегията за енергиен съюз, представена преди година, е дадена дума за сигурна, устойчива и конкурентоспособна енергия за всички европейци. Днешният пакет е насочен към сигурността на доставките, но засяга и трите общи цели. Чрез намаляване на търсенето на енергия и по-добро управление на доставките от външни източници, обобщи Марош Шефчович.

Все пак газът играе роля в прехода към нисковъглеродна икономика и ще продължи да бъде важен елемент в енергийния микс на ЕС.

За това е нужно

ЕК да гарантира по-голяма прозрачност на подписаните между страните 

членки и държави извън ЕС правителствени споразумения, които са важни за европейската сигурност на доставките на газ, и пълното им съответствие с правото на Общността. За тази цел се въвежда предварителна проверка на съвместимостта от Комисията. Така щяло да се гарантира спазването на правилата в областта на конкуренцията и законодателството относно вътрешния енергиен пазар преди споразуменията да бъдат договорени, подписани и подпечатани.

Държавите – членки ще трябва изцяло да вземат предвид становището на Комисията, преди да подпишат дадено споразумение.

Освен това от Комисията предлагат да се фокусира върху втечнения природен газ като възможност за компенсиране на традиционните доставки по газопроводите.

Не на последно място е продължаване на политиката за намаляване на потребяваната от сградите енергия за отопление и комунални нужди.

Комисията отправя настоятелен призив към Европейския парламент и Съвета за много бързо и приоритетно превръщане на днешните предложения в законодателство, за да се повиши устойчивостта на Европа при евентуални нарушения на енергийните доставки. Сигурността на доставките е един от петте взаимносвързани и взаимно зависими измерения на Енергийния съюз. Основните движещи сили на енергийната сигурност са довършването на изграждането на вътрешния пазар и по-ефективното потребление на енергия, но енергийната сигурност на ЕС е тясно свързана и с избора на енергийна политика на съседните държави.

Белгия

http://fakti.bg

Венцислав Михайлов

Предишна статия

Опит за покушение срещу Мартин Димитров!

Следваща статия

Българите живеят с 420 лева на месец!

Други интересни