Милиардер преговаря да купи два острова в Гърция за бежанци

Автор: Няма коментари Сподели:

Египетският милиардер Нагиб Сауирис съобщи вчера, че води преговори за покупка на два гръцки острова, на които да настани хиляди бежанци от Сирия и от други зони на конфликти, предаде Франс прес.

Свръхбогатият египетски бизнесмен предложил в началото на септември на Гърция и на Италия да купи от тях остров, на който да бъдат приемани мигранти.

“Ще им създам работни места, като се включат в строителството на новата им страна”, писа Сауирис в “Туитър”.

От началото на годината над 430 хил. души, главно от Сирия, прекосиха Средиземно море, бягайки от бедността или от конфликтите в страните им, с надеждата да се преселят в Европа, сочат данни на Международната организация по миграцията. Над 2800 загинаха или изчезнаха, напомня АФП.

“Набелязах два острова в Гърция и сега водя преговори със собствениците им.

Готови сме да преговаряме с тях, при условие, че гръцкото правителство даде съгласие там да бъдат приети възможно най-голям брой бежанци. Очакваме зелена светлина от Гърция, за да започнем необходимите административни процедури за приемане на бежанците”, добавя Сауирис.

Той ще се срещне с представители на Върховния комисариат на ООН за бежанците, за да обсъдят възможните форми на сътрудничество.

Египетският милиардер предлага единият остров да бъде наречен Айлан, на сирийчето, което се удави и чието тяло бе намерено на плаж в Турция, посочва АФП.

Снощи стана ясно, че вътрешните министри от Европейския съюз са одобрили разпределянето през следващите две години в страните от съюза на 40 хил. кандидати за убежище, намиращи се в Гърция и Италия. Министрите обсъждат също разпределянето на още 120 хил. бежанци.

Източник: Vesti.bg

Предишна статия

Корупция корупция избива?

Следваща статия

Решението в образованието – атрактивни учителски заплати

Други интересни