Българите живеят с 420 лева на месец!

Автор: Няма коментари Сподели:

“Стандарт”
Българите живеят с 420 лева на месец

Българите живеят с 420 лв. на месец, сочат данните на Националния статистически институт. За последното тримесечие на 2015 г. следният доход на човек е 1262 лв., което прави по 420 лв. на месец. За година доходите на хората са нараснали с 2,9%, обявиха от НСИ. Доходите на домакинствата са средно 1000 лв. месечно.
Парите на семействата от заплати са се увеличили за година с 6%, а от пенсии – с 4,2%. Но парите в семейния бюджет, които са получени от самостоятелна заетост, намаляват със 7,7% до 70 лв. средно на месец. Това показва свиване на доходите на хората, които развиват малък семеен бизнес. Хората взимат все по-малко кредити за да закърпят бюджета си. Наред с това и сумите, които теглят от спестяванията си, намаляват – с 43% до средно 21 лв. месечно на домакинство. За сметка на това българите трупат повече пари на влог. Свиват се разходите на домакинствата за дрехи, обувки и сметки за комунални услуги. Но леко нарастват разходите за храна, които вече са 32,4% от семейния бюджет. Въпреки това потреблението на основните храни намалява на годишна база.

“Телеграф” допълва:
Ядем 2 хляба по-малко
Консумацията на хляб през последното тримесечие е намаляла с близо два самуна.
Според данни на НСИ средно на човек се падат 22,4 кг през третото тримесечие на миналата година, което е с 1,2 кг по-малко стрямо същия период на 2014 г.
Освен това има намаление на потреблението на плодове и зеленчуци. В края на м.г. средно човек е консумирал по 11,1 кг плодове, което е с килограм по-малко спрямо същия период на 2014 г.

“24 часа”
До 1 млн. лв. осигурява Гаранционният фонд за обезпечение по кредит

Нова гаранционна схема за собствен риск, която ще работи до 2017 г. , представи Националният гаранционен фонд към Българската банка за развитие (ББР).
Очаква се от нея да се възползват 2500 малки и средни фирми, а стойността на отпуснатите кредити да достигне до 700 млн. лв. Това съобщи при представянето ѝ изпълнителният директор на фонда Самуил Шидеров. Гаранциите по нея са до 1 млн. лв. или до 50% от размера на кредита. Максималният срок е 31 март 2020 г., като за да го спази дадена фирма, тя трябва да се включи в програмата до 31 март 2017 г.
Новата схема е ориентирана към инвестиционни и оборотни кредити, както и към заеми за финансиране на проекти по оперативните програми, а не за рефинансиране на заеми, подчерта Шидеров.

“Труд”
Българите дръпнали бързи кредити за 1,67 млрд. лева

Българските домакинства са изтеглили бързи кредити за 1,67 млрд. лева, показват данните на БНБ към края на декември.
Или това е с 10,7% повече спрямо година по-рано, когато са били изтеглени 1,62 млрд. лева. Спрямо края на септември изтеглените бързи заеми се увеличават с 3%.
За разлика от домакинствата бизнесът тегли по-малко бързи кредити, показват данните на Централната банка. Към края на декември нефинансовите предприятия са изтеглили 402 млн. лв. или с 11.4% по-малко в сравнение с декември 2014 г. Спрямо края на октомври 2015 г. обаче изтеглените бързи заеми се увеличават с 0,9% (3,4 млн. лв.).
79% от всички бързи заеми са взети от домакинствата, а 19 на сто от фирми, отчита БНБ.

“Сега”
И прокуратурата няма достъп до доклада за КТБ

И прокуратурата не разполага с доклада на международната компания “Аликс партнърс”, която беше наета, за да проведе разследване и да проследи къде са изтекли активи на фалиралата банка КТБ, стана ясно вчера. От държавното обвинение допълниха, че ще се запознаят с доклада, ако го получат, и след това ще преценят дали могат да повдигнат обвинения на база на тези данни. В договора между синдиците на КТБ и международната компания има клауза за конфиденциалност и без нейното изрично съгласие данните от доклада не могат да бъдат оповестявани. Не е публична информация и за сумата, която консултантите ще получат за работата си.

http://fakti.bg/bulgaria

Предишна статия

Европа залага на „зелено“!

Следваща статия

Как ще ги стигнем?

Други интересни