Задно разположен мотор и предно предаване!

Автор: Няма коментари Сподели:

Когато стане въпрос за автомобили, едни от първите въпроси за дадената кола са: “Къде е разположен двигателят?” и “Кои са движещите колела?”. За повечето истински автомобилни фенове идеалната схема е предноразположен двигател и задно предаване, въпреки че повечето от съвременните коли са с двигател отпред и водещ преден мост.

Има и култови автомобили като Volkswagen Beetle и Porsche 911, които са със задноразположен двигател и задно предаване, но чували ли сте за коли със задноразположен мотор и предно предаване?

Автомобилната история помни няколко такива проекта, които за радост не стигат до конвейерите. Най-близките до тази схема автомобили, които влизат в серийно производство са Citroen Traction Avant и Renault 4. При тях двигателят не е в задната част на автомобила, но е разположен зад водещата предна ос.От прототипите, които са оборудвани с разглежданата от нас странна схема, най-известен е Dymaxion, който разполага с три колела и прилича на цепелин. През 1933 година с този автомобил става инцидент, водачът загива, но катастрофата не е по вина на конструкцията на возилото. Днес в музея в Нашвил има пълно копие на Dymaxion.Dymaxion

Другите такива автомобили са Coleman Maroon Car от 1932 година, който е с двигател V8 от Pontiac и също е построен в един-единствен екземпляр. През 1947 година на бял свят се появява Gregory Sedan, оборудван с четирицилиндров мотор Continental. Известен е и патента Rover Group 2000, който обаче така и не е реализиран.

Coleman Maroon Car

Gregory Sedan

Един от най-фрапантните модели със задноразположен мотор и предно предаване се появява през 1964 година. Тогава компанията British Vita Racing създава най-безумния състезателен автомобил на базата на Mini. В задната част на Mini-то е “набутан” V-образен осемцилиндров двигател от Buick, който предава въртящия момент на предните колела. Обърнете внимание на огромните предни колела, в сравнение със задните.

Mini от British Vita Racing

В съвременната история помним случая, когато един американски журналист попита инженерите от Porsche могат ли принудително да прехвърлят момента само на предните колела на новото пълноприводно 911. Германските специалисти бяха искрено учудени от въпроса и дори не го удостоиха с отговор, а се пошегуваха, като препоръчаха преглед при психиатър.

http://fakti.bg/avto

Предишна статия

ЕС вдигна санкциите на Беларус!

Следваща статия

София счупи 125-годишен рекорд!

Други интересни