Турция задържа 27 руски кораба!

Автор: Няма коментари Сподели:

Турция е задържала 27 руски кораба в пристанищата на страната, съобщи “Хабертюрк”. Вестникът уточнява, че това било направено в отговор на “аналогични действия на Русия”, която била задържала 8 кораба, плаващи под турски флаг. В кои пристанища се намират руските кораби, не е известно.

Според вестника турските власти първоначално не предприели никакви действия, наблюдавайки блокирането на свои кораби в руски пристанища, в очакване, че това ще спре в близко време.

Бюрократичните спънки за турските кораби обаче не спрели цяла седмица, във връзка с което от 15 декември било решено да се постъпва по аналогичен начин и с корабите, плаващи под руски флаг и намиращи се в пристанищата на Турция. 

Източник на вестника добавя, че представители на властите на двете страни са започнали преговори за уреждане на въпроса по електронната поща и “показали голяма готовност да решат проблема възможно най-скоро”, уточнява „Стандарт”.

В същото време заместник-министър на външните работи на Русия Алексей Мешков заяви вчера, че Турция трябва да плати компенсация за свалянето на руския боен самолет Су-24 край турско-сирийската граница миналия месец. 

Според него Анкара също така трябва да даде гаранции, че подобни инциденти няма да се случват в бъдеще.

Веднага след изявлението му премиерът Ахмет Давутоглу каза пред Анадолската агенция, че очакванията на Русия за извинения и компенсации са крайно несъстоятелни. 

“Никъде няма въоръжени сили, които следва да бъдат обвинявани и да са обект на претенции за това, че опазват въздушното пространство на държавата си.

Няма и причини след нарушаването му да се очакват извинения и компенсации”, заяви Давутоглу. 

“На условието на Москва да няма повече унищожени руски бомбардировачи ние отговаряме с нашето – Русия да гарантира, че никога повече няма да нарушава въздушното ни пространство. 

Няма никакъв шанс страната ни да поднесе извинения, да плати компенсации и да накаже пилотите, които свалиха руския военен самолет. 

Това са исканията на руската страна, това е и нашият отговор”, каза пък говорителят на турското външно министерство Танжу Билгич.

http://pik.bg/

Предишна статия

“Ислямска държава” печата фалшиви пари!

Следваща статия

Турция посочи грешника, виновен за свалянето на бомбардировача Су-24!

Други интересни