Парламентът спря скъпата енергия от тор! Депутатите окончателно орязаха от догодина преференцията за най-множащите се и скъпи централи – тези на биомаса!

Автор: Няма коментари Сподели:

Скъпата енергия от оборски тор все пак ще бъде спряна от 1 януари 2016 г. въпреки опита на ДПС да отложи ограничението с шест месеца. 

В петък, 4 декември, депутатите в парламента решиха единодушно да подкрепят предложението на ГЕРБ централите, използващи 50% оборски тор, които ще влязат в експлоатация след 1 януари, да не получават преференциална цена за енергията си, както е в момента. 

С това по-високата тарифа вече ще може да се ползва само за възобновяема енергия от малките фотоволтаични инсталации на покривни пространства.

Решението на парламента на практика ще спести на Националната електрическа компания (НЕК) около 200 млн. лв. допълнителни разходи годишно, които иначе трябваше да бъдат платени, ако всички проекти за централи на биомаса, които са в ход, бяха реализирани.

Точно затова въпросните шест месеца отсрочка бяха важни за около 50 инвеститора, една част от които свързани с “Белла България”, както и с проекти на роднини на депутата от ДПС Венцислав Каймаканов, който беше основният защитник в парламента срокът да е по-дълъг. 

Причината е, че до средата на следващата година тези проекти щяха да бъдат изградени и да получат преференциална цена за енергията си, която въпреки че беше намалена от регулатора с 30%, дава възможност за бързи печалби. 

Изчисления на “Капитал” показваха, че инвестиция от 7.5 млн. лв. можеше да осигури годишна печалба от близо 1 млн. лева


Битката на ДПС

Поправката, с която преференциите за централите на оборски тор трябваше да се ограничат до 1 януари, влезе за обсъждане в парламента като част от преходните и заключителни разпоредби на Закона за опазване на земеделските земи.

Практика, която стана обичайна за управлението на ГЕРБ, особено когато става въпрос за спорни поправки или такива, които трябва да бъдат предвижени по-бързо. 

През ноември земеделската комисия, която е водеща по този закон, отхвърли ограничението. Тогава Каймаканов и депутатът от ГЕРБ Георги Андонов явно се противопоставиха на намаляването на сроковете. 

В крайна сметка предложението беше отхвърлено с 8 гласа “за”, 6 “против” и двама “въздържали се”. Като против намаляването на срока гласуваха освен депутатите от ДПС и тези от БСП.


Промяна в курса

В петък при окончателното гласуване в зала поправката беше приета със 113 гласа “за”, един “въздържал се” и без нито един глас “против”. 

От трибуната всички политически сили освен ДПС защитиха предложението за ограничаване на проектите от началото на следващата година. Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев, който е и председател на енергийната комисия, призова всички депутати да подкрепят промяната. “Изключително важно е да подкрепите точката, с което ще се премахнат последните преференциални цени от 1 януари”, посочи Добрев. 

Мартин Димитров от Реформаторския блок пък посочи от трибуната, че ако всички проекти за 64 мегавта, които са в ход, бъдат реализирани, това ще доведе до допълнителен дефицит в НЕК, което ще наложи вдигане на цената на тока. 

“Въпросът е защо сме затворили вратата за всички ВЕИ, а сме я оставили за оборския тор. Това справедливо ли е”, коментира той. 

Депутатите от БСП също подкрепиха поправката в зала, макар че Таско Ерменков от същата парламентарна група посочи, че внасянето на нови текстове между първо и второ четене не е “нормална законодателна практика”.

Председателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов пък посочи, че решението на земеделската комисия е било взето под лобистки натиск и интереси, макар че тогава то беше гласувано включително с подкрепата на депутатите от неговата парламентарна група.

Самият Каймаканов отново се опита да защити централите на оборски тор, като посочи, че България ще търпи санкции по Нитратната директива, тъй като в страната има 15 млн. тона оборски тор, които няма къде да бъдат оползотворени. 

Неверен аргумент, защото отпадъците могат да се складират.

http://www.capital.bg/

Предишна статия

Любопитният свидетел по делото срещу Ченалова! Или как прокуратурата избирателно разследва твърдения за корупция в съдебната власт
!

Следваща статия

Фалшив подпис под указ на Плевнелиев! Ще има ли арест за министър от кабинета “Борисов”?

Други интересни