Започна предизборната кампания… Сега цял месец ще живеем в Утопия…

Автор: Няма коментари Сподели:

НОВИНИТЕ ДНЕС, 27.09.2019 Г.

– ЩЕ ВИ/СЕ ОПРАВИМ. Започна предизборната кампания. Сега цял месец ще живеем в Утопия. Ние сме умни, красиви, особено ако изберем този, който ни агитира в момента. А той е Спасителят! Който ще ни даде много неща, повечето безплатни, само да го изберем да седне до хранилката. Разбирам тези, които никога не са били във властта, как обещават. Но изкушението да питам досегашните – вързани ли ви бяха ръцете и сливи ли имахте в устата, че досега това не го направихте, е голямо. Четири години го гледаш – некадърен и крадлив дебил, който отказва дори да се види с гражданите, а сега, нахилен като ряпа, те убеждава, че много неща ще свърши и ти ще си му основната грижа. Направо оставаме с впечатлението, че не за заплатите и комисионните, ами в наша лична услуга ще се жертват горките, ще работят денонощно, ще губят пари и време. Само заради нас, неблагодарниците!

– БОГОХУЛНА АРОГАНТНОСТ. Днес кандидатът на ГЕРБ в Пловдив откри кампанията си с молебен, на който Митрополит Николай произнесе проповед. В медиите скудоумно се подиграват, че е тръгнал срещу египетските пирамиди. Докъде стигна журналистиката, пълна липса на мисъл. Всъщност съществото на думите на Митрополит Николай бяха: „Не жертвайте народът си, за да си направите паметници и от държавата да останат само пирамиди – паметници на богохулната арогантност.”. Ами не се сещам за фараони. Сещам се за Борисов. Който унищожава народа си, за да строи магистрали и стадиони. И който, ако продължава така, само едни магистрали ще останат от България като паметници на безумието. Много отдавна следя проповедите на владиката и никога не правя грешката да го подценявам. И не мисля, че на присъстващите от ГЕРБ им е станало много приятно.

– НЯМА ПЪК ДА ПОДАМ ОСТАВКА, НЯМА, НЯМА ПЪК! Генералният директор на Българското национално радио – Светослав Костов, въпреки препоръката на СЕМ да подаде оставка, категорично отказа. Ако искали да го махат, да „минат към процедурата”. Изумително. Става дума за човек, който ръководи обществена медия, където изискванията са чувствителност по обществено значими теми, почтеност, гражданска и морална отговорност. В други държави, още в деня на спирането, въпросният директор щеше да се е извинил на целия народ и щеше да си подаде сам оставката. А този – всичко дава, оставка не дава. Зер, хранилката е сладка! И тук упрекът ми не е към него – явно такъв си е човекът. Упрекът ми е към СЕМ и към обществото, които допускат подобни неморални хора, без чест, достойнство и доблест, да ръководят обществена медия. Защото преди свободата на словото, тябва да има и първите седем години възпитание и цял живот – морал.

– ГЕШЕВ ФОРЕВЪР. За голям срам на всички ни, шестима академици и двама член-кореспонденти на БАН с декларация подкрепиха Номинираният Гешев. Не мога да разбера Гешев какво точно не разбра от обществената реакция срещу кандидатурата му. И още хиляда декларации да си осигури, това няма да промени нищо. Дори повече ще засили негативното впечатление от него, защото подобни действия навяват спомени за много мрачни времена. А и нали е единствена кандидатура, защо, не мога да разбера? Ако се беше кротнал, можеше и да не реагират чак толкова хората. Но това изнудване с декларациите нанагорно ни идва. А второто ми впечатление затвърждава мнението ми, че в България интелектуалците почти ги няма. Пълно е с титли, но не и с умове. Пълно е с професори, но не и със знания. Пълно е с академици, но не и с интелект. Защото свободата на духа е водеща при интелектуалците. А тя изключва ибрикчийството. Защото, ако си политически ибрикчия, дори с академична титла, си оставаш просто един подмиващ частите на господаря си. Но явно за тези хора кариерата им е много по-важна от морала.

– СПРЕТЕ НАТИСКА. Интересни събития в съдебната система покрай казуса „Полфрийман”. Съюзът на съдиите излезе с декларация срещу натиска на улицата. Днес ВСС също се включи, макар и не дотам амбициозно, с препоръки към „улицата” да не се бърка на съдебната система. Съвсем принципно, съм съгласна с тях. Но това важи в нормална държава и независима съдебна система. Защото правото и законите трябва да обслужват интересите на обществото и да го защитават от произвол. А не гражданите да служат на лобистки и некадърни закони. Не това е целта. И мисля, че за колегите ще бъде много освежаващо, да седнат да си прочетат основите и теория на правото. Принципите на правото, Монтескьо, Конституцията, принципите за независимост на съдебната власт. Защото те трябва да служат на обществото, а не на закона заради самият закон. И, както казваше недостижимият Кристиян Таков – „Трябва да браним правото, включително и от закона!
”.
– ИНТЕРЕСНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ. Доста след крайният срок, американска военна компания поиска да се присъедини към процедурата за избор на изпълнител по поръчката за бойните машини, за едни 1,4 милиарда лева. Вече са изпратени покани до четири други фирми. Интересно е да се проследи какво ще стане. След като американците, нашите господари, стратегически партньори и т.н. са поискали да ни вземат парите, интересно по какъв начин ще се извъртим, за да отговорим на тяхната оферта. С интерес ще следя развитието.

– ОСТАНИ ВДОВЕЦ. Мъжът, пребил до смърт съпругата си по особено жесток начин, ще лежи 12 години в затвора. И вероятно ще излезе след осем. Ако работи в затвора, може и по-рано. Не мога да разбера как за умишлено убийство и то като домашно насилие, могат да се дават наказания, все едно си откраднал стока с голяма стойност. По този начин всеки съпруг може да реши, че вместо да се развежда, по-добре да остане вдовец. Дори от Наказателния кодекс се вижда колко е ниска цената на живота в България.

– ПРОДАЖБА НА БЪЛГАРЧЕТА ИЛИ…? Като голям скандал се представя търговията с бебета от България за Гърция. На бебе продажната цена била между 25 и 28 000 евро. Всички се възмущават. Аз мисля. Това са български граждани. Но не са от българска националност. Всички знаем за какво става дума, но политкоректно се правим на ударени. Истината е, че ако тези деца не ги продават в Гърция /където впрочем имат шанс да се измъкнат от мизерията и да отраснат в нормална среда/, то ще ги издържаме ние с данъците си, те ще ходят голи и боси зимата по улиците, ще ги упояват, за да ги използват за просия. И един ден ще станат не само безполезни, но и много вероятно опасни за обществото. Истината такава, каквато е. А сега отново помислете – колко точно сте възмутени?

Други интересни неща от днес – Столична община купи къщата на Яворов, да се надяваме, че ще остане за поколенията и ще се поддържа в добро състояние. Завод „Дунарит” не успя да изгори, въпреки пламналият днес пожар. Може да е бил и вид покана, кой знае, аз лично в случайности не вярвам.

                                                           Елена Гунчева                         https://svobodnoslovo.eu

Предишна статия

Помнете истинската българска историята!

Следваща статия

Евгений Дайнов: Ако ГЕРБ загуби София, ще се разпадне и всеки ще иска да им тегли по един шут

Други интересни