Любопитният свидетел по делото срещу Ченалова! Или как прокуратурата избирателно разследва твърдения за корупция в съдебната власт
!

Автор: Няма коментари Сподели:

Според свидетеля Димитър Попов делото, което Ченалова е гледала и за което е обвинена във взимане на подкуп, е било възможно заради предходно дело във ВАС, решено също със “сериозен плик пари”

Този текст се базира изцяло на протокол от разпит пред съдия на основния свидетел срещу съдия Румяна Ченалова – Димитър Попов. Последният казва за себе си, че е дясната ръка на енергийния бизнесмен Ангел Божилов и изнася пред съда твърдения за корупционни практики в Софийски градски съд , съдилища в Казанлък, Стара Загора и Пловдив, Върховния административен съд (ВАС) и Специализирания наказателен съд. 

На базата на неговите показания през април е повдигнато обвинение за длъжностно престъпление срещу Румяна Ченалова заради гледано от нея търговско дело, заведено от фирма на Ангел Божилов.  

Въпреки, че свидетелят, върху чиито показания държавното обвинение основава действията си срещу Ченалова, твърди за корупция и на други магистрати и юристи, по неизвестна причина те не са обект на наказателно преследване. 

До редакционното приключване на броя от прокуратурата не отговориха дали има започнали разследвания и срещу други магистрати.

Ранният следобед на 4 юни събира в една от големите зали на първия етаж в Съдебната палата следовател Борисова от Специализираното звено Антикорупция, бившата съдийка от Софийски градски съд Румяна Ченалова и двамата й адвокати, както и Димитър Попов – 43 годишен, българин, български гражданин, осъждан.

Румяна Ченалова е обвиняема за длъжностно престъпление, а Димитър Попов – основен свидетел на прокуратурата срещу нея. Няколко седмици по-рано, заради показанията на Попов, Ченалова е обвинена в длъжностно престъпление. Задържана е под стража за 72 часа, но съдът отказва да я остави за постоянно в ареста. 


На 4 юни 2015 г., в 13:30 часа, по искане на обвиняемата Ченалова свидетелят Попов ще бъде разпитан пред съдия.

“Познавам лице с имена Ангел Иванов Божилов, повече от 20 години, кръстник е на малката ми дъщеря. Работили сме дълги години заедно. В добри отношения сме с него” започва показанията си свидетеля Попов в отговор на въпрос на следователката Борисова. Обвинението срещу Румяна Ченалова е за това, че по търговско дело, водено от фирма на енергийния бизнесмен Ангел Божилов, е извършила длъжностно престъпление с цел да му набави облага.


”Известно ми е ОЕТ (Обединени енергийни търговци, фирмата на Божилов – бел. ред.) да е завеждало искови молби в съда. Исковите молби, които завежда, са обикновено срещу държавата или дружествата свързани с държавата, с държавно участие. 

Това е част от бизнеса на г-н Божилов. Завежда дела, които печели” разказва Попов пред съда. И после уточнява: “Ние с г-н Божилов бяхме в един офис. Значи, в офиса бях първия човек след Божилов, негласно и неофициално, това целия офис го знаеше.” 


Димитър Попов разказва пред съда за подаден иск срещу НЕК, като преди делото е имало “неколкократно разговори и сбирки с Калоян Неделчев (“той е един от представляващите на Божилов. Това са адвокатите Калоян Неделчев, Панчовска” обяснява по-рано той – бел.ред.), като преди да вкарат иска Калоян каза, че докато не получи потвърждение, че “мача ще е договорен, няма да се играе изобщо.”  


После свидетелят дава показания как е трябвало да даде “пари за “точното решение на делото. Парите трябваше да се преведат на адв. Данаилов, съдружника на Калоян Неделчев – Митко Данаилов. 

За целта една част трябваше да му се дадат кеш на ръка, една част да бъдат преведени. Общата сума беше около 690 хил. лв.” За кого са тези пари? 

Свидетелят обяснява: “До колкото си спомням горе-долу сумата, която трябваше да отиде на съдията беше някъде към 300-400 хил. лв. да отидат на съдията, около 20-30 хил. лв. бяха за секретаря и имаше там 20-30 хил. лв. за експерти, за вещите лица бяха определени пари”. 

И още: “Парите са давани за точните решения и становища. Цитирам дословно: “За точните решения и становища”. Цитирам Ангел Божилов и Калоян Неделчев”.

Димитър Попов ще разкаже и за среща в ресторант “Под Липите” при която е видял Ангел Божилов и Румяна Ченалова да седят на една маса, но “Какво си говориха там, не мога да кажа, защото не съм бил на самата маса, бяха през две маси, не съм слухарил.”



Ако обобщим показанията на свидетеля до този момент ще разберем, че той твърди, че неговият бизнеспартньор – Ангел Божилов води дела, които предварително е убеден, че ще спечели. 

Едно от тези дела е гледано от съдия Ченалова, която на базата на показанията му е обвинена и задържана, но пред съда Димитър Попов прави важно уточнение: “Не искам да засегна пряко г-жа Ченалова, защото аз казвам, че той не е водил само това дело в София, водил е дела в Казанлък, Стара Загора, в Пловдив, но винаги, където и да води дела се договоря със съдебния състав делата и тогава ги води, малшанс, че г-жа Ченалова е била съдийка по делото.”

По-късно в разпита си Димитър Попов ще уточни, че делото, гледано от Ченалова е било възможно заради предходни решение на Върховния административен съд. 

Според свидетеля, то също е решено след платен подкуп: “По време на това административни дело имаше вмешателство от страна на  Ангел Божилов във връзка с неговия изход…. 

Преди да излезе решението на Административния съд Калоян (вероятно има предвид адвокат Калоян Неделчев – бел. ред.) дойде в офиса, слезнах до касата, имаше приготвен един сериозен плик пари, качих се до кабинета на Ангел, дадох плика на Ангел, Ангел го даде на Калоян лично и излезе решението.”

Пред съда Димитър Попов си спомня за “още една среща с Ченалова в Гърция”, която се е провела на яхтата на Калоян Неделчев през лятото на 2014 г.: “На срещата, която се състоя трябваше да се решат както казва Ангел: “нашите служебни съдебни дела, плюс доуточняване на Специализирания съд” защото на срещата присъства някакъв от Специализирания съд.”

Димитър Попов се грижил за логистиката на пътуването: “имам предвид ресторанти, хотели”, като се спазва конспирация: “тогава запазих две стаи на имената на момчетата, за да не бъдат вписани гостите, хората които ще присъстват.”

И после: Знам, че на срещата в Гърция по предвирателна организация, когато се правеше организацията, когато разговаряхме, знам от Ангел, когато ми каза да се подготвя, че ще имаме много скъпи гости, могат да го цитирам точно какво каза: “Трябва да осигурим комфортна почивка на Румето Ченалова”. 

Това му бяха точните думи на Ангел Божилов, Калоян каза, че ще поеме ангажимента да дойдат и хора от Специализирания съд, туй като от 2010 г. има дело в Специализирания съд на ОЕТ и кардинално щял да реши на една среща всички проблеми…” 

За въпросното наказателно дело Попов разказва, че във връзка с него е запознал Ангел Божилов с Петко Сертов “за да види какво може да направи за Ангел, така че нещата да се решат в негова полза.”

http://www.capital.bg/

Предишна статия

НЕЛИ БЪЗЕВА – МЛАДА И ТАЛАНТЛИВА!

Следваща статия

Парламентът спря скъпата енергия от тор! Депутатите окончателно орязаха от догодина преференцията за най-множащите се и скъпи централи – тези на биомаса!

Други интересни