НЕЛИ БЪЗЕВА – МЛАДА И ТАЛАНТЛИВА!

Автор: Няма коментари Сподели:

                 НЕЛИ БЪЗЕВА – МЛАДА  И ТАЛАНТЛИВА

     Ако искате да видите красота и изящество, идете в Туристическия информационен център! Там една млада и амбициозна художничка е подредила картините си   и ритуалните чаши.

  • Нели, от къде дойде идеята ти да започнеш да рисуваш на стъкло ? Всичко е направено с много финес. Това израз на душевното ти състояни е ли е?

  • Честно казано, дори не си спомням как ми хрумна идеята за рисуваното стъкло. Може би от една изложба, на която ходих в Туристическия информационен център. Рисуваното стъкло ме привлича с неговата крехкост и изящество. Да рисувам върху този материал за мене е предизвикателство. Нещо различно от платното. Аз по принцип обичам да експериментирам с материалите.

  • Кога рисуваш? Ходиш на работа, работата ти е отговорна, целият  ден отива… Напоследък направих интервю с председателя на хисарското дружество на художниците – Боян Илиев и той каза, че рисува нощем. Да не би и ти да се вдъхновяваш  в необичайно време?

  • Аз рисувам по принцип в почивните дни, а понякога, когато имам време и след работа. Напоследък свободно време почти не ми остава, но аз съм от хората, според които човек никога не трябва да се отказва, независимо колко е трудно. Да,  понякога и аз рисувам нощем,  или късно вечерта. Тогава е тихо,  творецът остава сам със себе си,         няма странични шумове, проблеми  и в тишината и спокойствието образите изплуват по-лесно.

  •  За колко време  нарисува картините, които представяш?

  •  Истината е, че по-голямата част от картините си нарисувах последните два месеца. Лятото – през юли, август и септември рисувах стъклото, тъй като боите,  с които работя, са доста трудни за работа на закрито, поради факта,  че миризмата им е доста неприятна и можете да си представите какво би се получило в едно затворено помещение. Тази година беше много трудна за мене. Имах много проблеми  –  здравословни и от друго естество и в крайна сметка за картините ми останаха последните два месеца. Въпреки това, когато човек има желание и воля,  то рано или късно хубавото идва , макар и в последния  месец на годината.

  • Къде ще отидат  тези красиви чаши? Очакваш ли откупки и на картините си и на чашите, или си ревнива към творчеството си и го пазиш на специално място?

  • Честно казано,  има неща,  които за мене имат сантиментална стойност. На конкретната изложба това е иконата на свети Пантелеймон, но всичко останало се продава. Готова съм да се разделя с останалите неща, като се надявам,  че ще отидат при точните хора. Смятам, че това, което един творец прави,  трябва да радва не само него, а и другите. Да държиш всичко,  което правиш за себе си,  мисля че е егоистично,  а това не е чувство,  присъщо за мене. Всичко в откупките е въпрос на късмет. Даден човек трябва да попадне на това, което търси, на  това, което му е необходимо. Както обичам да казвам, за всяка картина има човек и за всеки човек си има картина. Така, че нещата са относителни. Изложбената зала е място, на което  аз  изразявам  себе си и показвам какво мога. В нея е много по- уютно и не е просто търговия като на пазара.

  •  Не са малко художниците в Хисаря и може би това се дължи на особената енергия в този град – толкова хора да хванат четката и да излеят душата си в картини.

  • Не само в Хисаря,  но и в страната ни като цяло творците стават все повече и повече, може би поради факта, че вече има доста по-голямо поле за изява. Да,  в България има много талантливи хора и това е радващо.

  • Пишеш стихове, а към  какво друго изкуство имаш предпочитания? Световно известният художник  Вълчан Петров от Хисаря рисува на космическа музика. А ти?

  • Аз също обичам да рисувам на музика. Харесвам музиката,  но може би това е единственото изкуство, в което ме няма,  така да се каже. Никога не съм умеела да пея.  Стиховете за момента  малко съм ги оставила на заден план и приоритет ми е рисуването.

  • Кое те прави различна от останалите художници?

  • Ами не знам. Трудно е човек да говори за себе си и да дава определения за своето изкуство. Всички художници са различни, както и всички хора на земята са различни.

  • Каква е Нели Бъзева в ежедневието?

  • Един обикновен човек от народа. Истината е,  че доста хора не знаят факта,  че рисувам и дори са изненадани. Ежедневието в България е сиво, на мене изобщо не ми се иска да „посивявам“. Именно за това в картините винаги се стремя да рисувам светлината, пъстротата,  красивото от живота.

  • Какво би те накарало да спреш да рисуваш?

  •  Ох… не знам. Може би липсата на свободно време. Но наистина ще се боря това да не става.

  • Ти си млада, хубава и талантлива. Какво още би желала да бъдеш?

  • Благодаря за комплиментите! Какво още бих желала да бъда?  Мисля, че човек винаги трябва да влага в себе си, да се усъвършенства, да учи и да се развива. Желая просто да бъда здрава,  а всичко останало се постига. Не знам какво ми е приготвила съдбата за напред. Може би в следващото интервю ще ви кажа, госпожо Кирилова .

                               

Image title

                                                                                               Разговора води Ирина Кирилова

Предишна статия

Мъжът след родилния дом!/видео на руски език/

Следваща статия

Любопитният свидетел по делото срещу Ченалова! Или как прокуратурата избирателно разследва твърдения за корупция в съдебната власт
!

Други интересни