Светлото бъдеще!

Автор: Няма коментари Сподели:

Да гледаме положителното

В режим на “коалиционен баланс”

От коментар на Дияна Костова в webcafe.bg

Ако научихме нещо за последната година живот в режим на “коалиционен баланс”, “исторически компромиси” и “плаващи мнозинства”, то е, че нищо не се решава, а за по-лесно се отлага за светлото бъдеще. Да вземем пресен пример – реформаторите пишат закон за превенция на корупцията и конфликта на интереси по високите етажи на властта. Добри намерения, плам в очите, брюкселски гръб, румънски маркетинг. Много бързо се оказва обаче, че антикорупционната реформа е обезвредена по дефолт: на мястото на три институции с КПД 0% се създава четвърта, която ще установява необяснимо богатство и конфликт на интереси, т.е. ще открива топлата вода. И това наистина минава за реформа в България, в която половината депутати са собственици на фотоволтаици и ВЕЦ-ове, транспортни фирми и частни болници.

Търсенето на отговорност си остава в ръцете на прокуратурата – същата, която превърна Мирослав Найденов от обвиняем в корупция в защитен свидетел. И която си остави ръцете по САПАРД, Вальо Топлото, Батко и Братко, да не отваряме дума за Филип Златанов и неговите тефтери.

Дори в този си вид антикорупционната реформа не мина и на първо четене. От три месеца е ясно, че законът няма да мине. Сега всички са доволни. Дори Меглена Кунева, която вътрешно е убедена, че е нанесла звучна имиджова плесница на задкулисието преди изборите.

Ако бяхме песимисти, щяхме да кажем, че всичко е пълен хаос, само престъпността е организирана. Но да гледаме положителното. Все пак най-решителният фактор за публичното осветяване на бизнеса на Делян Пеевски се оказа самият Делян Пеевски.

Предишна статия

Какво се случва в Сирия?

Следваща статия

Европейският съюз изцяло подцени темата за миграцията.

Други интересни