Какво се случва в Сирия?

Автор: Няма коментари Сподели:

Какво цели нарастващото руско военно присъствие в Сирия? Това е въпросът, след като в събота президентът Владимир Путин за първи път публично призна руското участие (“сериозно” по думите му), в сирийската гражданска война. Последва съобщение за няколко руски десантни кораби, които преминават проливите и се насочват към Сирия. Израелски медии дори спекулираха за появата не само на руски пилоти в сирийските самолети, но и за разполагане на модерни изтребители в региона. Последното вече звучи по-малко конспиративно след официалното признание на Гърция, че САЩ са поискали страната да откаже възможността руски самолети да позлват нейното въздушно пространство.

Иска ли Москва да промени баланса на силите в Сирия, за да излезе конфликтът от мъртвата точка и да се върви към сделка, или обратното – иска да го подклажда, за да увеличи натиска към Запада от вълните сирийски бежанци, както гласят по-конспиративните коментари?

Ако се съди от официалната американска реакция, Вашингтон поне засега не вижда някаква сериозна промяна. В деня, в който Путин призна за участието на руски военни в Сирия, американският държавен секретар Джон Кери е провел телефонен с руския си колега Сергей Лавров. Според Държaвния департамент Кери е изразил притеснението си за увеличаващата се руска военна подкрепа към сирийското правителство. В изявлението се споменава и, че засиленото руско присъствие може да увеличи прилива на бежанци към ЕС, както и да доведе до ескалация на конфликта и още жертви. Но не се използват думи като “осъжда” или “предупреждава”. В същото време Кери и Лавров са се съгласили, че обсъжданията на сирийския конфликт ще продължат по-късно този месец в Ню Йорк, пише още в комюникето. Тогава за първи път от десет години се очаква Путин да присъства на Генералната асамблея на ООН.


Сирийските руснаци

Русия отдавна разполага с военен персонал в пристанището Тартус, което е база на руските военноморски сили. Част от снимките на руски войници, които циркулираха из социалните мрежи, бяха именно оттам. Досега обаче няма сведения за пряко участие на руски военни в конфликта в страната.

Америка е засякла “притеснителни подготвителни стъпки”, които се изразяват например в транспорт на сглобяеми жилища за стотици хора. Те са за персонала на сирийско летище в пристанищния град Латакия, споделя висш американски служител пред Reuters. Според него това може да е знак, че Русия се подготвя за разполагане на тежки военни средства там.

Според сирийски източник, цитиран от либийския вестник As-Safir, няма значителна промяна в ролята на руснаците на сирийска земя – те са там като експертиwww.capital.b и съветници. Пред британския в. Daily Telegraph независимият руски военен коментатор Павел Фелгенгауер твърди, че безспорно има руско участие в Сирия, което се изразява в присъствието на технически съветници и инженери. Тяхната роля е да поддържат военното оборудване, като Фелгенгауер добавя, че е невъзможно самолетите на Асад да летят без някакво руско техническо съдействие. 

www.capital.bg

Предишна статия

България е загубила над 1 500 000 000 лева. от измами с ДДС през 2013 година.

Следваща статия

Светлото бъдеще!

Други интересни