Европейският съюз изцяло подцени темата за миграцията.

Автор: Няма коментари Сподели:

Системата Дъблин се срина и не по вина на Орбан

От коментар на Улрих Ладурнер във в. “Ди цайт”

Основателно Орбан е подложен на яростна критика заради издигането на телената погранична ограда. Но къде бяха гръмките възгласи, когато България издигна своята? А Испания не построи ли заграждение в северноафриканския си ексклав Сеута и година след година го разширяваше? Европа не издигна ли невидима стена в Средиземно море? Това не стана ли с изричното съгласие на всички европейски правителства?

Орбан не е изключение. Ако за момент се абстрахираме от отвратителните му прояви, бързо ще прозрем, че Унгария има проблем, какъвто имат Италия и Испания. Лесно и удобно е да  съдидиш Орбан, но това не помага. Унгария изнемогва, тъй като липсва обща политика на ЕС по даване на убежище. Популизмът на Орбан не е причината за проблема.

Мощната Германия вярваше, че може да га остави на държавите по външните граници на Шенген. Това е същината на т. нар. Система Дъблин, по силата на която търсещите убежище трябва да подадат молба в държавата от Шенгенското пространство, в която стъпят първо. Тази система се срина. Истината е: Европейският съюз изцяло подцени темата за миграцията. Брюксел, Берлин, Париж – всички вкупом.

Предишна статия

Светлото бъдеще!

Следваща статия

Германия може да приема до 500 000 бежанци годишно.

Други интересни