BBC: Откриха паметник, засенчващ Стоунхендж! Мащабът е безпрецедентен.

Автор: Няма коментари Сподели:

90 огромни монолитни изправени камъка, подредени С-образно, са открити на около 3 километра от Стоунхендж. Те са били под плътен слой почва и са засечени с помощта на радари. Някои от блоковете могат да достигат височина 4 метра.

Едва на три километра от Стоунхендж е открит неолитен паметник, който може да го засенчи.

Археолози са открили над 90 огромни монолитни изправени камъка, подредени С-образно. Те са били под плътен слой почва и са засечени с помощта на радари, според данните от които някои от камъните са високи по 4,5 метра, съобщават британските медии

Това, което открихме и тепърва ще изучаваме, е най-големият каменен монумент, откриван досега в Британия и вероятно в Европа, коментира пред “Гардиън” Винсент Гафни, археолог от университета в Брадфорд и ръководител на проект за изучаване на околностите на Стоунхендж.

Учените смятат, че паметникът е строен преди повече от 4500 години. Той обгражда южния край на естествена падина, която е служела за изпълняване на ритуали.

Проектът за изучаване на околностите на Стоунхендж радикално променя начина, по който учените виждат историческия паметник.

От пет години групата учени, водена от Гафни, прави подземна карта на района.

В него са открити множество находки, но мащабите на новооткрития паметник се смятат за безпрецедентни.

По материали на Vesti.bg

Източник: Би Би Си, Гардиън     

Предишна статия

ОЧАКВАМЕ ДА ЗАПОЧНЕ РАБОТА ОБЩИНСКАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ!

Следваща статия

Прокуратурата разследва журналист по сигнал на министър от кабинета “Орешарски”.

Други интересни