Премиерът предупреди, че няма да има милост за обвинените в корупция!

Автор: Няма коментари Сподели:

Три години след като Бойко Борисов обяви пред партийния елит на ГЕРБ, че “най-големият враг на ГЕРБ е самия ГЕРБ”, на подобен форум в неделя той отново заяви, че “ГЕРБ може да бъде свален само от ГЕРБ”.

Около 4000 висши активисти на партията- министри, депутати, областни и общински ръководства на формацията, кметове и общински съветници, се събраха в най-голямата зала в НДК, за да чуят изказването на лидера си и тези на тримата му заместници в партията – кметовете на София и Бургас Йорданка Фандъкова и Димитър Николов, както и председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Изказването на Борисов се очакваше с интерес, защото работната среща се проведе на фона на гръмналите преди седмица корупционни сканадали с директора на ДАИ Цветелин Цветанов и изпълнителния директор на Държавен фонд “Земеделие” Румен Порожанов, както и на фона на напрежението между Цветан Цветанов, който ръководи комисията по вътрешна сигурност, и министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова покрай промените в Закона за МВР.

Отделно близки до премиера неофициално твърдят за охладняване на отношенията между Борисов и втория човек в партията Цветан Цветанов. Независимо че към председателя на парламентарната група нямаше персонални критики от страна на Борисов, по време на срещата бяха дадени знаци в такава посока. Например – през цялото време докато Цветанов се изказваше пред активистите, Борисов демонстративно си говореше с кмета Йорданка Фандъкова.

Преди началото на срещата пък залата беше подгрята от кадри от предизборната кампания на ГЕРБ за местните избори в големите областни градове. На тях присъстваше само Цветанов, а Борисов се появи само на няколко кадъра с ръководството на ГЕРБ.

В изявлението си Борисов предупреди партийните активисти и хората на ГЕРБ в изпълнителната и местната власт, че няма да има пощада, ако някой бъде уличен в корупция, и отправи остра критика към работата на евродепутатите, както и към законодателната дейност на депутатите. От критики бяха пощадени само министрите, с които по думите му той се виждал всекидневно и можел да им каже лично забележките си. За изпълнителната власт премиерът каза единствено, че е “подготвил доста изненади”.

                                        Ако докопам някого, милост няма да има!

Той предупреди присъстващите, че “ако докопа някого в корупция, милост за него няма да има”. “Всяка партийна организация трябва да бъде кристална в борбата с корупцията. Вие прекрасно си знаете по места какво има, което обществото не би приело. Няма да го правите, и край”, каза Борисов. И припомни имената на част от висшите партийни функционери, които през годините бяха изключени от партията заради съмнения в корупция. “Къде е Фидосиева (бел. ред. Искра Фидосова), къде е Павел, къде е Иван, къде е другия и третия Иван, дето бяха на първия ред? Няма ги, пощада за никого няма да има”, заплаши Борисов.

По думите му тактиката на останалите политически сили е чрез обвиненията в корупция “да ерозират” ГЕРБ, затова прзова съпартийците си да не се подвеждат по това, че другите политически сили изглеждат слаби. “Те се организират на принципа на общия враг. Адвокатите на мафията, адвокатите на “Мултигруп”, стават борци за корупцията и около тях и те с тях почват да се обединяват”, заяви Борисов, визирайки лидера на “Движение 21” Татяна Дончева – независимо, че през февруари м.г. изненадващо се появи на конгреса на партията й и заяви, че с Дончева имал много спорове, но винаги я е ценял и уважавал мнението й.

Премиерът предупреди, че се очакват големи атаки и заради “най-тежкото” по думите му решение на ГЕРБ за добива на нефт и газ от Черно море: “Средно на година плащаме за горива 4-5 млрд. долара и ако в Черно море се открие нефт или природен газ, това ще нанесе сериозни щети на този бизнес. А ние сега се готвим за 5 млрд. долара да им нанесем щета на година”.

                                                      Как така го решихте?

В изказването си Борисов се обърна към председателя на парламента Цецка Цачева и председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова заради приетата на първо четене в петък поправка за увеличаване на помощите за децата с увреждания със 7 млн. лв. “Как така го решихте?”, попита той, като добави, че въпреки финансовата криза(?) и популизма на това решение е наредил на финансовия министър Владислав Горанов ида осигури парите.

Разкритикува и депутатите, че все още не са променили Наказателния кодекс, за да не могат хора, извършили престъпление, да се укриват от правосъдието. “Логично е, че като е под домашен арест, да не може да излиза в чужбина, ама написано ли е в закона?!” попита риторично Борисов.

Премиерът индиректно очерта конфликтните точки между парламентарната група и част от министрите. Той благодари на всички и най-вече на Цецо (Цветан Цветанов) за това, че стоят зад Румяна Бъчварова. “Благодаря на всички, които стоят зад Москов, най-вече на Дариткова”, каза още той. Публична тайна е, че депутатите от ГЕРБ не одобряват политиката на минисъра на здравеопазването и част от реформата му. По същия начин той се обърна и към депутата Валентин Радев, заради “подкрепата” му към военния министър Николай Ненчев.

                                             Евродепутатите не си вършат работата!

Критиката на Борисов към евродепутатите беше по повод изявления на депутата от БСП Корнелия Нинова за сериозни разминавания между твърденията на управляващите за финансова стабилност и доклада за макроикономическите показатели на ЕК, който предупреждава за прекомерни дисбаланси, свързани с временен спад в усвояването на европейските фондове.

“Забравяте, че сте излезли оттук. Не може многоуважаемата г-жа Нинова да се разхожда в парламента с документ от Европарламента, че едва ли не в Бългрия се крадат 30 млрд. евро. Да ви звъня и никой да не знае за какво става въпрос”, каза Борисов. “Един ден поработете за България, за партията, която ви е избрала”, призова ги той и добави: “Заплатите ви са в пъти по-високи от моята, но не съм ви дал за едно евро една кола да ме почерпите в Брюксел, не че не сте искали”.

                                                  Дилемата за кандидат- президента!

След като миналата седмица Борисов каза, че нито той, нито заместикът му Цветанов ще се кандидатират за президент, пред актива на ГЕРБ лидерът каза, че е в голяма дилема. Причината била в това, че “за най-голямо достойнство се приемало в деня след вота избраният президент да се разграничи от партията, която го е издигнала за поста”. 

“Защо ще се блъскаме да стане някой президент от нас и после да се разграничи?! Ние сме го избрали, дали сме пари от субсидията, а той да се разграничава от нас”, заяви Борисов, което би могло да се изтълкува и в посока, че ГЕРБ може да подкрепи чужд кандидат. В различни изявления по темата досега той е казвал, че името на кандидата на ГЕРБ за президент ще стане ясно през месец юни.

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika

Предишна статия

Зрелище за тълпите или демокрация в действие!

Следваща статия

СЪВЕТНИЦИТЕ ЩЕ ЗАСЕДАВАТ На 19 април 2016 година!

Други интересни