Погнаха телефонните измамници в Пловдив

Автор: Няма коментари Сподели:

По искане на Районна прокуратура-Пловдив съдът взе постоянна мярка “задържане под стража“ спрямо две лица, срещу които е повдигнато обвинение за умишлено въвеждане в заблуждение с цел имотна облага  – престъпление по чл. 209 ал. 1 от Наказателния кодекс.

На 20 август 2015 г. Районен съд-Пловдив взе постоянна мярка задържане под стража“ на Атанас С., на 23 г. от гр. Ветово. Ден по-рано Атанас С. позвънил на домашния телефон на 83-годишната С. Ж. от Пловдив. Представил се за неин близък, който иска пари назаем за покупка на климатици. В разговора разбрал, че пенсионерката държи вкъщи 5 700 лева. Тя се съгласила да му даде пари. Атанас изпратил помагач, чийто телефонен номер открил в обяви за продажба на автомобили. Възрастната жена предала сумата на два транша. Първо 4 000 лева, а втори път – 1 700 лева. Същевременно са извършвани оперативно-издирвателни мероприятия за установяване на местонахождението на Атанас С., в резултат на които е задържан в гр. Ветово. Той е съобщил на полицейските служители къде е изхвърлил счупената сим-карта, използвана за провеждане на разговори за извършване на измамата на възрастната жена.

На 18 август 2015 г. Районен съд-Пловдив взе и постоянна мярка “задържане под стража спрямо Александър Н., на 37 г. На 14 август 2015 г. той е задържан на адрес в град Пловдив, където отишъл, за да получи пари от 81-годишна жена. Малко по-рано на домашния телефон на пенсионерката се обадило неустановено лице, представило се за лекар и поискало 970 лева за лечение на дъщеря й, която спешно се нуждаела от операция заради счупен крак. До момента е установено, че Александър Н. е бил изпратен с цел да получи парите. Разследването сочи още, че на 12 август 2015 г. обвиняемият е получил други 1500 лева от 52-годишен мъж от Пловдив, на когото също неустановено лице се обадило по домашния телефон, представило се за негов роднина и поискало като заем горепосочената сума. Александър Н. е оставил парите на място извън гр. Пловдив.

Под ръководството на Районна прокуратура-Пловдив за последните две седмици са задържани общо седем лица за телефонни измами. Специализираната операция спрямо извършителите на тези престъпления продължава съвместно с отдел “Криминална полиция“ на ОД на МВР-Пловдив.

Източник: Plovdiv24.bg

Предишна статия

ВКС: ЧЕЗ е вземало неправомерно пари от абонати, подали възражение

Следваща статия

Уморени и изтощени, бежанците заляха Сърбия

Други интересни